Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Η πληγή της φοροδιαφυγής



Επαναβεβαιώθηκε χθες με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χώρα μας ότι η βασικότερη αδυναμία μας είναι η έλλειψη ενός αποτελεσματικού φορολογικού μηχανισμού. Γιατί, φυσικά, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι αυτήν ακριβώς την αδυναμία μάς επισημαίνουν εδώ και τρεισήμισι χρόνια, από το πρώτο Μνημόνιο μέχρι και σήμερα. Αλλά δυστυχώς δεν έχουμε ανταποκριθεί στις συνεχείς και επίμονες υποδείξεις τους.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αν είχαμε περιορίσει τη φοροδιαφυγή στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα, δεν θα είχαμε βρεθεί στα τραγικά αδιέξοδα των τελευταίων χρόνων ή, αν δεν τα είχαμε τελικά αποφύγει, θα είχαμε ξεπεράσει μέχρι σήμερα την κρίση. Αλλά ούτε φορολογικά οχυρωμένοι ήμασταν, ούτε προσπαθήσαμε να καλύψουμε έστω και καθυστερημένα τις αδυναμίες μας και μόλις τελευταία πασχίζουμε να κάνουμε μαζεμένα όσα δεν κάναμε επί δεκαετίες.
Η αδυναμία μας ήταν και παραμένει η υστέρηση στα έσοδα. Αυτονόητο, κατά συνέπεια, ότι χρειαζόμαστε αξιόπιστο και αποτελεσματικό μηχανισμό για την είσπραξή τους. Τώρα μάλιστα περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί τώρα που η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών έχει εξουθενωθεί οικονομικά από περικοπές μισθών και συντάξεων, υπερφορολογήσεις, «χαράτσια» και εισφορές, μόνο από τους διαχρονικά απρόσιτους φοροφυγάδες είναι δυνατό να αντληθούν χρήματα.
Η έκθεση είναι σαφής. Αν ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και μάλιστα υπό δύσκολες συνθήκες, τότε καραδοκεί ο κίνδυνος περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Μια προοπτική όχι απλώς ανεπιθύμητη, αλλά καταστροφική πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά. Μόνο και μόνο επειδή αποδειχθήκαμε ανίκανοι να βάλουμε σε τάξη τα φορολογικά μας.
Και μας ενοχλεί κιόλας που οι τροϊκανοί επιμένουν να θέλουν να εισπραχθεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και όχι από τις εφορίες.





πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου