Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΠΑΙΔΙ, ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΧΕΙ...ΣΧΕΔΙΟ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΟΥ -ΑΛΑ ΕΡΤ- ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΗ 10.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ!!!

Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου πανελλαδική απεργία των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ έξω από το Υπουργείο Υγείας. Θα κατέβουν πούλμαν από την Αλεξανδρούπολη. Όλη η Ελλάδα είναι αγανακτισμένη με αυτό που πάει να κάνει ο κ. Γεωργιάδης

· «Δεν υπάρχουν φάρμακα, διέλυσαν τα πάντα»!
· «Ρίχνουν στον καιάδα και τους χρόνια ασθενείς»!
· «Ο πολίτης της Αγίας Παρασκευής, του Παπάγου, του Μαραθώνα δεν θα έχουν πού να πάνε για την υγεία τους…»
· «Ο υπουργός Α. Γεωργιάδης επεξεργάζεται το σχέδιο για την υγεία, με επιτροπή στην οποία δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός ή υγειονομικός. Είναι οικονομολόγοι και μάνατζερ υγείας»

Του Μάκη Βραχιολίδη

Προς απόλυση των 10.000 εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ οδεύει η κυβέρνηση σύμφωνα με όσα μας περιγράφει η προϊσταμένη του Συλλόγου Υγειονομικών Αθήνας και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υγειονομικών κ. Βασιλική Θεοδωροπούλου. Πρόκειται για σχέδιο αλά ΕΡΤ που κυοφορείται στα κυβερνητικά κλιμάκια ώστε να ικανοποιηθεί η τρόικα που ζητάει χιλιάδες ακόμη απολύσεις! Ο νέος οργανισμός που πάει να δημιουργήσει ο Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης, καταργεί τον ΕΟΠΥΥ κάτι που συνεπάγεται το τέλος της δημόσιας υγείας! Πρόσβαση πλέον στο αγαθό της δημόσιας υγείας δεν θα έχουν οι πολίτες μια και ο νέος οργανισμός θα περάσει στα χέρια ιδιωτών και μόνον όσοι έχουν φουσκωμένο πορτοφόλι θα βρίσκουν γιατρό! Οι υπόλοιποι, στον καιάδα! Παράλληλα με την κατάργηση του ΕΟΠΥΥ το κράτος απαλλάσσεται από όλα τα δικά του χρέη-βαρίδια!!! Έτσι, απλά! 



Προϊσταμένη Υγειονομικών: Τέλος στα Πολυϊατρεία του πρώην ΙΚΑ που παρέχουν υγεία ως ΕΟΠΥΥ. Η υγεία που παρέχουν έχει μεθοδευμένα υποβαθμιστεί με άμεση προοπτική να περάσει η υγεία στους ιδιώτες. Θα κάνουν δηλαδή τον ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά αγοραστή! Αντιλαμβάνεστε ότι εάν οι δομές του ΕΟΠΥΥ που βρίσκονται σε μας στην Αγία Παρασκευή ως νομαρχιακή μονάδα και στον Χολαργό ως τοπική μονάδα γίνουν «ΕΟΠΥΥΥ-αγοραστής», δεν θα μπορεί κανείς πολίτης να πάει γιατί δεν θα παρέχεται υγεία! 

Και η υγεία πού θα παρέχεται; Σε κανέναν;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να έχουν αυτό που είχαν, δηλαδή πρόσβαση στη δωρεάν δημόσια υγεία. Όπως είναι αυτή τη στιγμή τα ιατρεία, όπως πανελλαδικά δίνουν δωρεάν συνταγογραφία, κατ’ οίκον νοσηλεία, πρόσβαση σε αξονικές, μαγνητικές τομογραφίες , ακτινολογικό έλεγχο, δωρεάν προληπτική οδοντιατρική στα σχολεία, φυσιοθεραπείες κ.λ.π. δεν θα υφίστανται! Αυτά όλα, θα περάσουν σε ιδιώτες.

Οι ιατρικές υπηρεσίες θα παρέχονται από ιδιώτες στον κόσμο;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Έναντι σημαντικής αμοιβής. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό μετά θα πάει μονοπωλιακά και θα ανεβάσουν πάρα πολύ τις τιμές. Αυτό που πασχίζουμε είναι να παραμείνει δωρεάν η δημόσια υγεία, να εξασφαλίσουμε οι εργαζόμενοι τις θέσεις μας και τις παροχές μας σαν ασφαλισμένοι. Ο μισός κόσμος σήμερα είναι ανασφάλιστος, δεν έχει πού να πάει. Είναι προτιμότερο να είσαι άπορος παρά ανασφάλιστος.

Μήπως αυτό είναι ένα ευρύτερο σχέδιο για την «επίλυση» του ασφαλιστικού ζητήματος που δεν μπορούσαν να το λύσουν διαφορετικά;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Είναι κομματάκι του ίδιου παζλ.

Η κυβέρνηση δηλαδή θα αφαιρέσει από πάνω της όλα τα βαρίδια, τα χρέη, τους ασφαλισμένους και τους νοσηλευτές;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Δεν είναι μόνο οι νοσηλευτές αλλά όλο το υγειονομικό προσωπικό. Μαίες, επισκέπτριες, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, χορηγοί φαρμακείου, ακτινοθεραπευτές, ακτινολόγοι. Είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι εργαζομένων. Είναι όλη η Ελλάδα στον ΕΟΠΥΥ σήμερα όπου παρέχεται πολύ καλή περίθαλψη. Τόσα χρόνια την πρωτοβάθμια υγεία την έχουμε εμείς. Έχουμε τεράστια εμπειρία, υποδομή μηχανημάτων και εργαλείων τα οποία χειριζόμαστε επί σειρά ετών. Θεωρούμε αδιανόητο να αραχνιάζουν μηχανήματα και να μην έχουμε προμήθεια να τα συντηρήσουμε! 

Μιλήσατε με τον Υπουργό Υγείας, τον είδατε;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Βεβαίως, μιλήσαμε.

Και τι σας είπε;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Κάναμε συναντήσεις και με εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων και όλοι ισχυρίζονται ότι ακόμη είναι σε εξέλιξη τα σχέδιά τους…

Γνωρίζουν τι θέλουν να κάνουν ή εκτελούν εντολές απ’έξω;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Βεβαίως και εκτελούν εντολές. Ένα κομμάτι από τα δικά μας άτομα θα μπει σε διαθεσιμότητα.

Πόσοι είναι αυτοί, γνωρίζετε;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Αυτή τη στιγμή όλοι οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ, πανελλαδικά είναι 10.000 άτομα. Διοικητικοί υπάλληλοι, υγειονομικοί υπάλληλοι και γιατροί. Το ότι θα περάσουμε σε κινητικότητα και θα επανέλθουμε δεν λέει τίποτα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απολυθούμε. Τα υπόλοιπα είναι αοριστίες και υποσχέσεις μελλοντικές. Ήδη, το νοσοκομείο των Πατησίων έχει κλείσει και οι άνθρωποι είναι στο δρόμο.

Μήπως στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν τις εντολές της τρόικας ψάχνουν να βρουν μια άλλη ΕΡΤ; Και την βρίσκουν στους 10.000 εργαζομένους του ΕΟΠΥΥ;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Ακριβώς αυτό φοβόμαστε, μην γίνει ΕΡΤ ο ΕΟΠΥΥ. Εμείς θέλουμε να γίνει αναδιοργάνωση των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ, τα οποία αυτοί υπονομεύσανε και αλλοιώσανε τον χαρακτήρα τους. Φτιάξανε έναν γίγαντα με πήλινα πόδια και αυτοκαταστράφηκε παρασύροντας όμως όλους εμάς, και εργαζομένους και χρήστες της δημόσιας υγείας. Ζητούμε να μείνει δημόσιος ο χαρακτήρας της υγείας, να γίνει η αναδιοργάνωση που όφειλαν να κάνουν και το είχαμε καταγγείλει επί σειρά ετών, αλλά με ανοιχτές τις μονάδες υγείας, όχι κλειστές! Δεν μπορώ να φανταστώ, ο πολίτης της Αγίας Παρασκευής, του Παπάγου, του Μαραθώνα να μην έχουν πού θα πάνε; Στο κέντρο Υγείας αστικού τύπου που θα γίνει στο «Αμαλία Φλέμιγκ»; Πέραν των άλλων είναι και χωροταξικό το θέμα: πού θα πάει η έγκυος γυναίκα να αναζητήσει τον γιατρό της; Πού;

Σας είπαν ότι επεξεργάζονται σχέδιο. Ποιος το επεξεργάζεται, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Δεν το επεξεργάζεται μόνος του αλλά μία Επιτροπή ειδικών συμβούλων, των λεγομένων σοφών μέχρι πρότινος, οι οποίοι δεν είναι γιατροί, δεν είναι υγειονομικοί! Είναι οικονομολόγοι, είναι μάνατζερ υγείας , είναι από εθνική σχολή δημόσιας διοίκησης, δεν είναι άτομα δηλαδή που να έχουν κάνει εφημερίες που να γνωρίζουν τον πόνο του κάθε πολίτη. Μας είπε άνθρωπος του ΠΑΣΟΚ «να δούμε πόσο κοστίζει»! Μα δεν είναι μόνον «κόστος» ο άνθρωπος! Αν είναι δυνατόν! Θα πεθαίνουμε στους δρόμους τώρα; Μας αφαίρεσαν το δικαίωμα να πηγαίνουμε για εμβόλιο! Ξέρετε ότι παιδάκια δεν μπορούν να έρθουν στο γιατρό γιατί δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη επειδή ανάγκασαν τους γονείς τους να είναι άνεργοι;

Σε όλα αυτά που λέτε να προσθέσουμε και τους εργαζόμενους επαγγελματίες του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ενώ πολλά από τα ασφάλιστρα τα έχουν αυξήσει!

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Είναι ένας φαύλος κύκλος. Ο ανασφάλιστος δεν δίνει το ποσό της ασφάλισής του στο ταμείο, το οποίο αντίστοιχα έχει καταρρεύσει κι έτι δεν έχει τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και παροχής. Τα μισά από τα φάρμακα τα πληρώνουμε πλέον. 

Εσείς δεν είχατε υποπτευθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ είχε δημιουργηθεί για να «χάψει» τα άλλα υγιή ασφαλιστικά ταμεία και τώρα αυτό καταρρέει;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Είχαμε καταγγείλει το σχέδιο Λοβέρδου και του Τιμοσίδη που ήταν υφυπουργός και μετά του Κουτρουμάνη. Είχαμε κάνει παραστάσεις στα κόμματα και στη Βουλή, καταγγείλαμε τα πάντα αλλά δεν εισακουστήκαμε. Δεν είναι δυνατόν ο ΕΟΠΥΥ που είναι για όλους τους Έλληνες να μην έχει «τμήμα προμηθειών». Δεν μπορούμε παρά μόνο μέσω του ΙΚΑ να πάρουμε την προμήθεια των αντιδραστηρίων για να κάνουμε τη γενική αίματος. Ως προϊσταμένη έστειλα να μου φέρουν φάρμακα και μου’ στείλανε ελάχιστα!

Δεν υπάρχουν φάρμακα;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Δεν υπάρχουν. Μεθοδευμένα δεν έχουν ξεμπλοκάρει το τμήμα προμηθειών. Και πάνω στην αλλοίωση του χαρακτήρα μας μάς κάνουν και αξιολόγηση! Πώς είναι δυνατόν να παρέχω, να είμαι ποσοτική και ποιοτική, όταν υπονομευμένα μου έχουν πάρει όλα τα εργαστήρια;

Πότε είχατε τελευταίο συνάντηση με τον κ. Υπουργό; Θα ‘χετε νέο ραντεβού;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Την προηγούμενη Δευτέρα., Άλλο ραντεβού δεν θα έχουμε παρά μόνο θα μας δώσει το σχέδιο στα χέρια μας εντός της εβδομάδος, το οποίο σχέδιο θα το βάλει για 10-15 μέρες σε διαβούλευση και μετά θα εφαρμοστεί. Γι’ αυτό κινούμαστε προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να υπάρχει κι από ένας μοχλός αντίδρασης για να μην περάσει αυτό το σχέδιο.

Με τους χρόνια ασθενείς τι θα γίνει;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Δεν τους ενδιαφέρει. Προχθές που είχαμε έκτακτη γενική συνέλευση ήρθε σχεδόν κλαίγοντας ο αντιπρόεδρος των παιδιών με ειδικές ανάγκες (σπαστικότητα, τετραπληγίες κ.α.) τα οποία πλέον αποκλείονται από το σύστημα που πάνε να φτιάξουν.

Δηλαδή το κράτος θα τους πετάξει στο δρόμο όλους αυτούς;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Ναι, εάν ο ΕΟΠΥΥ γίνει αγοραστής υγείας, δεν θα τους παράσχει απολύτως τίποτε. Ο άρρωστος, λειτουργικά δεν θα μπορεί να φτάσει στο οποιοδήποτε νοσοκομείο. Γι’ αυτό χρειάζεται ενημέρωση σε όλο τον κόσμο. Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου έχουμε απεργία πανελλαδική και παράλληλα όλοι οι κλάδοι διαμαρτυρόμαστε έξω από το Υπουργείο Υγείας. Θα κατέβουν πούλμαν από την Αλεξανδρούπολη. Όλη η Ελλάδα είναι αγανακτισμένη με αυτό που πάει να κάνει ο κ. Γεωργιάδης! Η κατάσταση πηγαίνει προς απόλυση ούτε καν σε κινητικότητα.

Λέτε δηλαδή ότι μπορεί να πάνε για απόλυση 10.000 υγειονομικών, μια κι έξω;

Προϊσταμένη Υγειονομικών: Ναι. Αν γίνει νέος οργανισμός καταργώντας τις θέσεις μας, θα πρέπει να τους διώξει. Ήδη οι δικές μας οι θέσεις περισσεύουν.

"Ελεύθερη Ώρα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου