Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Οι ανασφάλιστοι σε ακραίο κίνδυνο

Κατά 3,7δισ. μειώθηκαν οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου 

Οι τρύπιες τσέπες των Ελλήνων ασθενών θα... κληθούν και πάλι να καλύψουν τις οικονομικές τρύπες του τομέα της Υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε τρία χρόνια από το 2009 έως το 2011 αυξήθηκε η ιδιωτική δαπάνη Υγείας -δηλαδή αυτά που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι από το δικό τους Ταμείο- κατά 9%, φθάνοντας έτσι στο 34% της συνολικής δαπάνης που διατίθεται για την Υγεία. 

Κατά 3,7δισ. μειώθηκαν οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία 

Αντίθετα, το 2008 το ποσοστό της δαπάνης από τις τσέπες των ασθενών ήταν 25%. Ποσοστό δυσανάλογο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς στις άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου το Δημόσιο καλύπτει για έξοδα υγείας 6,9% ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα μόνο 5,9%. 


Τα στοιχεία που προέρχονται από έρευνα του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Λυκούργου Λιαρόπουλου (παρουσιάστηκε στο 12ο Ετήσιο συνέδριο Healthworld) αποτυπώνουν ξεκάθαρα την επιβάρυνση των ελληνικών νοικοκυριών εν μέσω κρίσης, τη στιγμή μάλιστα που το ποσοστό της ανεργίας πλησιάζει το 30%. Αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τον κ. Λιαρόπουλο: 

«Η δημιουργία μιας πολύ μεγάλης κατηγορίας ατόμων σε ακραίο κίνδυνο: οι άποροι και ανασφάλιστοι»!

Μέσα στο ίδιο διάστημα (2009-2001) καταγράφεται κάθετη πτώση των χρημάτων που διατέθηκαν για την Υγεία, κατά 4,4 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, οι συνολικές δαπάνες Υγείας από 23,2 δισ. ευρώ το 2009, μειώθηκαν σε 18,8 δισ. ευρώ το 2011. Οι δημόσιες δαπάνες Υγείας μειώθηκαν κατά 3,7 δισ. ευρώ: από 16,1 σε 12,4 δισ. 

Οπως σημειώνει ο καθηγητής Λ. Λιαρόπουλος: 

«Στην Ελλάδα, το βάρος πέφτει στην ιδιωτική δαπάνη που, λόγω κρίσης, δεν επαρκεί να καλύψει τις δημόσιες ελλείψεις. Απαιτείται αύξηση στη δημόσια δαπάνη, κυρίως για την πρόληψη».

Ο κ. Λιαρόπουλος, λόγω του μεγάλου ποσοστού ανεργίας και την αδυναμία των εργαζομένων να καλύψουν την ασφάλισή τους, προτείνει: 

«Κατάργηση των εισφορών (6,75% των αποδοχών) των Ταμείων και καθιέρωση Εθνικής Ασφάλισης Υγείας για ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος, της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, ενιαίο "πακέτο" για όλους με παράλληλη αξιοποίηση και της ιδιωτικής ασφάλισης, κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό αναλογικά με το εισόδημα, συμμετοχή του χρήστη στο κόστος με κοινωνικά κριτήρια».

Με εκπτώσεις ο νέος ΕΟΠΥΥ 

Στο μεταξύ σε εκπτώσεις και ειδικές συμφωνίες θα προχωρά στο άμεσο μέλλον ο ΕΟΠΥΥ με τη νέα μορφή που θα αποκτήσει και πιθανώς θα είναι μόνο αγοραστής υπηρεσιών. Στόχος, να επιτυγχάνει καλύτερες τιμές και άρα να μειώσει τα κονδύλια. Οπως εξήγησε ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας κατά τη διάρκεια του 12ου Ετήσιου συνεδρίου Healthworld, ο φορέας θα αποκτήσει ειδική επιτροπή διαπραγμάτευσης και τα μέλη της επιτροπής θα προχωρούν σε συμφωνίες, με βάση των όγκο π.χ. των φαρμάκων, ώστε να μπορούν να καλύπτονται όλοι οι ασφαλισμένοι. Αλλωστε με την ιδιότητα του «μονοψώνιου» (ουσιαστικά μονοπωλιακή αγορά με 10,5 εκατ. ασφαλισμένους) στοχεύει να εφαρμόσει και κλειστούς προϋπολογισμούς, οι οποίοι, αν ξεπερνιούνται, θα υπάρχουν επιστροφές από τους παρόχους. 

Να σημειωθεί ότι η επιτροπή θα είναι 7μελής και θεσμικά θα συμμετέχουν οι δύο αντιπρόεδροι του ΕΟΠΥΥ αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς Υγείας. 

Πάντως πολύ σύντομα ο φορέας θα αλλάξει ρόλο και θα αγοράζει μόνο υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας όπου αναμένεται να ενταχθούν όλες οι δομές της Υγείας, όπως Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία. 

Στο πλαίσιο αυτό ο ομότιμος καθηγητής οικονομικών της Υγείας Λ. Λιαρόπουλος προτείνει την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, «μείωση του αριθμού και επανάκριση διευθυντών». Συνιστά μάλιστα να γίνονται συμβάσεις με γιατρούς ανάλογα με τις ανάγκες, ιδίως στην επαρχία. 





Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου