Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Σε «θρίλερ» εξελίσσονται οι γερμανικές εκλογές

Σε «θρίλερ» εξελίσσονται οι γερμανικές εκλογές
Σε «θρίλερ» εξελίσσονται οι γερμανικές εκλογές

Από μία κλωστή «κρέμονται» οι ισορροπίες στην Μπούντεσταγκ, εν αναμονή της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης στη Γερμανία, η οποία παρουσιάζει παγκόσμιο ενδιαφέρον. Το μόνο βέβαιο είναι η πρωτιά της Άνγκελα Μέρκελ, καθώς οι δημοσκοπήσεις – που πέφτουν «βροχή» – δείχνουν το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών να προηγείται με διαφορά από τους Σοσιαλδημοκράτες του Πέερ Στάινμπρουκ. 

Ερωτηματικό για την Μέρκελ παραμένει το με ποιους θα συμμαχήσει από τη Δευτέρα, καθώς οι Φιλελεύθεροι συγκεντρώνουν στις περισσότερες δημοσκοπήσεις ποσοστό γύρω στο 5%, κάτι που σημαίνει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα έχει οριακή πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή. Για τον λόγο αυτό, το τελευταίο διάστημα της προεκλογικής περιόδου η Καγκελάριος ζήτησε από τους ψηφοφόρους της να τη στηρίξουν και με τις δύο ψήφους τους, αυτήν για τον εκπρόσωπο της περιοχής τους και για το κόμμα της επιλογής τους. Με τους Φιλελεύθερους να περνούν οριακά μέχρι στιγμής το κατώφλι της Βουλής και με ανοικτό το ενδεχόμενο να μην καταστεί δυνατή η συνέχιση του σημερινού συνασπισμού, η Μέρκελ θα χρειαστεί όσο το δυνατόν περισσότερους ψήφους προκειμένου να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος με τους Σοσιαλδημοκράτες για έναν μεγάλο συνασπισμό. 


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι ευρωσκεπτικιστές «φλερτάρουν» με το πολυπόθητο 5%, το οποίο θα τους επιτρέψει την είσοδο στη Μπούντεσταγκ και θα προσθέσει έναν ακόμη «πονοκέφαλο» στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών. Την ώρα ωστόσο που το 30% των Γερμανών ψηφοφόρων είναι ακόμη αναποφάσιστοι, πολλές από τις ισορροπίες ενδέχεται να αλλάξουν μέχρι την Κυριακή το απόγευμα, όταν και θα αρχίσουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα πρώτα exit polls. Αναλυτές στη Γερμανία αναφέρουν ότι η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, με τη σταθερή μείωση της ανεργίας και την αύξηση των μισθών, έχει δώσει προβάδισμα στην Μέρκελ καθώς πολλοί ψηφοφόροι την θεωρούν «ασφαλή επιλογή». 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις 

Δημοσκόπηση που  το ινστιτούτο Emnid για λογαριασμό της εφημερίδας Bild am Sontag που δημοσιεύτηκε χθες, δείχνει ότι ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Καγκελαρίου προηγείται ελαφρώς, με ένα ποσοστό 45%, όλων μαζί των κομμάτων της αριστερής αντιπολίτευσης, τα οποία συγκεντρώνουν ένα ποσοστό 44%. Η δημοσκόπηση του Emnid δείχνει επίσης την υποστήριξη για το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» να μένει σταθερή στο 4%, κάτω από το 5% που χρειάζεται για να εκλέξει βουλευτές. 

Η δημοσκόπηση έδειξε πως το κόμμα της Μέρκελ λαμβάνει ποσοστό 39%, ενώ ο νυν εταίρος του στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, κερδίζουν μία μονάδα και να ανεβαίνουν στο 6% συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Emnid, η οποία είχε δοθεί στην δημοσιότητα στις 15 Σεπτεμβρίου. Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες, παραμένουν σταθεροί στο 26% ενώ οι σύμμαχοί τους, οι Πράσινοι, χάνουν μία μονάδα και πέφτουν στο 9%. Το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Ντι Λίνκε παραμένει σταθερό στο 9%.

Επίσης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Allensbach, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία συγκεντρώνει ποσοστό 4,5%, βρίσκεται δηλαδή οριακά κάτω από το κατώφλι του 5% που απαιτείται για να μπει στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, έχει ανέβει κατά μία μονάδα σε σύγκριση με μια προηγούμενη δημοσκόπηση της 18ης Σεπτεμβρίου. Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ έχουν κερδίσει επίσης μισή μονάδα, φτάνοντας στο 39,5% ενώ οι εταίροι τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) έχουν πέσει ελαφρά, στο 5,5%.

Από την άλλη πλευρά, οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ανεβάσει το ποσοστό τους στο 27% (μια μονάδα επάνω από την περασμένη Τετάρτη) αλλά οι Πράσινοι έχουν υποχωρήσει κατά δύο μονάδες, στο 9%. Το κόμμα Ντι Λίνκε της ριζοσπαστικής αριστεράς διατηρεί το ποσοστό του, επίσης στο 9%.

Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Forschungsgruppe για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ZDF πάντως, η Μέρκελ κρίνεται καταλληλότερη για Καγκελάριος, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 58%, ενώ ο κυριότερος αντίπαλό της Πέερ Στάινμπρουκ συγκεντρώνει ποσοστό 32%.



Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου