Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Τι συζήτησαν Στουρνάρας - τρόικα στο πρώτο ραντεβού

Τι συζήτησαν Στουρνάρας  - τρόικα στο πρώτο ραντεβού
-Συμφωνία για πρωτογενές πλεόνασμα και χαμηλότερη ύφεση -Τι είπαν για προαπαιτούμενα, αποκρατικοποιήσεις, αμυντική βιομηχανία.
Ξεκίνησαν χθες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής της τρόικας.
Στο πρώτο ραντεβού Στουρνάρα – τρόικας που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής άνοιξαν όλα τα μέτωπα αλλά όπως ήταν φυσικό τίποτα δεν έκλεισε.
Η σύσκεψη διήρκεσε τέσσερις ώρες και κατά τη διάρκεια αυτής συζητήθηκε το μακροοικονομικό σενάριο με τις δύο πλευρές να εκτιμούν ότι η ύφεση μπορεί να διαμορφωθεί φέτος κάτω από το 4%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα αποδέχεται ότι η πρόβλεψη για πτώση του ΑΕΠ κατά 3,8 φέτος είναι ρεαλιστική και η εκτίμηση των δανειστών θα αναθεωρηθεί επί τα βελτίω περίπου σε αυτό το ποσοστό.
Οι δανειστές παραδέχονται ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα στον φετινό προϋπολογισμό, ζητώντας ωστόσο περαιτέρω στοιχεία για να έχουν σαφέστερη εικόνα.

Συζήτηση έγινε και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου στους ιδιώτες και όπως όλα δείχνουν ένα μέρος των εξοφλήσεων μεταφέρεται για το 2014 δεδομένου ότι αφενός οι υπηρεσίες δεν είναι έτοιμες, ενώ αφετέρου πρέπει να εξεταστεί το κατά πόσο κάποιες από τις απαιτήσεις πληρωμής είναι πραγματικές
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θέτοντας τον πήχη των εσόδων που θα βεβαιωθούν στα 3,5 με 3,6 δισ. ευρώ έτσι ώστε να εισπραχθούν 2,9 δισ. ευρώ. Η τρόικα από την πλευρά της επιφυλάχθηκε να απαντήσει.
Στην επόμενη φάση και παράλληλα με την κατάθεση του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος θα συζητηθούν τα μέτρα για το 2014 αλλά και για τη διετία 2015-2016.
Τα προαπαιτούμενα
Αναφορικά με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ του Οκτωβρίου από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζεται ότι:
Έως το τέλος της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η πληρωμή των οφειλών σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Η διαθεσιμότητα δε συζητήθηκε καθόλου, όπως και το θέμα του κώδικα των δικηγόρων που ήδη προχωρά.
Όσον αφορά το ζήτημα των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, δεν υπήρξε ουσιαστική συζήτηση.
Εν τω μεταξύ πάντως σήμερα η τρόικα θα κάνει μια επίσκεψη από το ΤΑΙΠΕΔ.





newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου