Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Εξωφρενικές απαιτήσεις των δανειστών

Εξωφρενικές απαιτήσεις των δανειστών
Ενιαίος ΦΠΑ 19% ακόμα και σε τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης και στον τουρισμό. -Κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. -Ειδικό φόρο κατανάλωσης σε αναψυκτικά και εμφιαλωμένο νερό. -4,8 δις ζητούν να υπολογιστούν στον ετήσιο φόρο για τα ακίνητα.
Σε πραγματική απόγνωση έχει περιέλθει το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις νέες απαιτήσεις των δανειστών.
Η προβληματική πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2013 αλλά και η ανάγκη να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα, αφού η κυβέρνηση δεν θέλει να συζητήσει περικοπές μισθών και συντάξεων, οδηγεί σε συγκεκριμένα μέτρα που η τρόικα απαιτεί να τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2014.

Οι δανειστές θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει ενιαίο καθεστώς ΦΠΑ στη χώρα και αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει από την εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή. Γνωρίζουν ότι οι Έλληνες έχουν περικόψει πολλές δαπάνες αλλά δεν μπορούν να περικόψουν αυτές που θεωρούνται ανελαστικές και απαραίτητες για τη διαβίωσή τους, όπως τα βασικά είδη διατροφής, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Θεωρούν ότι στον ένα και ενιαίο συντελεστή 19% του ΦΠΑ θα πρέπει να ενταχθούν, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα, τα βασικά είδη διατροφής, οι ιατρικές υπηρεσίες, τα φάρμακα, η τιμή του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου κ.α.
Βλέποντας την αύξηση του τουριστικού ρεύματος με τους 17.5 εκατομμύρια επισκέπτες, η τρόικα ζητά να μεταταχθούν όλες οι τουριστικές υπηρεσίες στο 19% του ΦΠΑ, μαζί με αυτές και η εστίαση, προσδοκώντας αύξηση των δημοσίων εσόδων. Στις αιτιάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών και συνακόλουθη μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού μας, οι εκπρόσωποι της τρόικας παραμένουν άτεγκτοι και προβάλουν την ανάγκη αύξησης των εσόδων.
Παράλληλα θεωρούν ότι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, κατά 30%, που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά και πρέπει να καταργηθεί.
Ζητούν επίσης να υπάρξει ειδικός φόρος κατανάλωσης, ανάλογος με αυτόν που ισχύει για τα αλκοολούχα ποτά, σε αναψυκτικά και εμφιαλωμένο νερό.
Οι εξωφρενικές απαιτήσεις της τρόικας δεν σταματούν εδώ, ούτε περιορίζονται στις απολύσεις και στο κλείσιμο οργανισμών.
Στο στόχαστρο είναι για μία ακόμα φορά τα ακίνητα και όλα δείχνουν ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, στον επόμενο μήνα, θα είναι ο πιο δυσβάσταχτος από όλους,
Η κυβέρνηση είχε υπολογίσει συγκεκριμένους συντελεστές αλλά και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, συμπεριλαμβάνοντας στον ενιαίο φόρο τα αγροτεμάχια αλλά και την εκτός σχεδίου ακίνητη περιουσία. Το ποσό που είχαν υπολογίσει ότι θα συγκεντρωνόταν σε ετήσια βάση ήταν 3.2 δις ευρώ.
Η τρόικα όμως ήρθε να τινάξει κυριολεκτικά στον αέρα τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Απαίτησε να προϋπολογιστεί ποσό 4.8 δις ευρώ από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας σε ετήσια βάση, προκειμένου να εισπραχθούν τα 3.2 δις ευρώ.
Εκπρόσωποι της τρόικας εκτίμησαν ότι θα υπάρξουν Έλληνες που δεν θα μπορέσουν ή θα αρνηθούν να πληρώσουν το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας και για να μην υπάρξει υστέρηση εσόδων θα πρέπει να πληρώσουν, με αυξημένους συντελεστές, αυτοί που ακόμα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν.
Αυτό σημαίνει εκτός από την αύξηση των συντελεστών, αύξηση και των αντικειμενικών αξιών.
Ο προβληματισμός στο Μαξίμου αλλά και στην κυβέρνηση είναι πλέον δεδομένος, αφού θεωρούν ότι το Βερολίνο δεν έχει συναίσθηση της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας στη χώρα.
Ο κ. Σαμαράς αρχίζει να φλερτάρει με την ιδέα μιας ελεγχόμενης σύγκρουσης με την τρόικα, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην κ. Μέρκελ για να χαλαρώσει η πίεση προς την Ελλάδα, που γίνεται όλο και πιο ασφυκτική. Έχει δεχθεί ανάλογες εισηγήσεις από συνεργάτες του ενώ αποδίδει μεγάλη σημασία στη νέα επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ.


newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου