Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Η παράταση και οι «κίτρινες» κάρτες

Η παράταση και οι «κίτρινες» κάρτες
Η παράταση και οι «κίτρινες» κάρτες

Μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια αναμένεται να ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την τρόικα προκειμένου να ολοκληρωθεί το επόμενο «κύμα» κινητικότητας που αφορά 12.500 υπαλλήλους στο δημόσιο που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Άλλωστε η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος μέσα στα χρονοδιαγράμματα που είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές. Ωστόσο το χρονικό διάστημα που απομένει χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως μικρό για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Δυσφορία για την καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις


Ωστόσο οι πρώτες «γκρίνιες» από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών δεν άργησαν να έρθουν και αφορούσαν την πορεία των αποκρατικοποιήσεων καθώς παρατήρησαν μεγάλη καθυστέρηση. Παράλληλα υπήρξαν ενστάσεις για το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ παραμένει ακόμα «ακέφαλο». Ο διευθύνων σύμβουλος παρουσίασε την πρόοδο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες καθώς, μαζί με τα αναμενόμενα έσοδα από τον ΟΠΑΠ, διαφαίνεται πως μπορεί να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος που είχε τεθεί για έσοδα 1,5 δισ. από αποκρατικοποιήσεις έως το τέλος της χρονιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα ζήτησε να δει τα σχέδια των αποκρατικοποιήσεων για ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, λιμάνια και τη ΔΕΠΑ.

Ζήτησαν επίσης να τρέξει η πώληση 28 ακινήτων, κάτι που, ενώ έχει συμφωνηθεί, δεν προχωρά γρήγορα εξαιτίας του ότι δεν μπορεί να συνεδριάσει το ΔΣ, αφού δεν έχει Πρόεδρο.

Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δισ.

Σε διαφορετικό κλίμα ήταν η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον Α. Γεωργιάδη, καθώς η τρόικα αποχώρησε ικανοποιημένη από την προσπάθεια που γίνεται.

Ο υπουργός Υγείας άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότατα θα ισχύσει τελικά το εισιτήριο νοσηλείας των 25 ευρώ στα νοσοκομεία παρότι ο στόχος της νοσηλευτικής δαπάνης έχει επιτευχθεί, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια για το εισιτήριο αυτό, καθώς δεν θα το καταβάλουν οι ανασφάλιστοι και οι άποροι. Μάλιστα, προσέθεσε ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από το εισιτήριο θα δοθούν κατά προτεραιότητα σε δράσεις υπέρ των ομάδων που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Με την τρόικα συμφωνήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 να περιοριστεί στα 2 δισ. ευρώ και αποφασίστηκε να ισχύσει νέο σύστημα τιμολόγησης των γενοσήμων και off patent φαρμάκων. Στόχος είναι να μειωθεί η τιμή τους 30- 40% μεσοσταθμικά.

Αποφασίστηκε επίσης να δοθούν κίνητρα αλλά και αντικίνητρα σε γιατρούς για να γράφουν γενόσημα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 60%. Με ένα ηλεκτρονικό σύστημα οι γιατροί θα ελέγχονται, ενώ θα τους δίνονται τρεις ευκαιρίες για να πιάσουν τον στόχο, κι αν αυτό δεν συμβεί θα απομακρύνονται. Εξάλλου, διερευνώνται και τα πιθανά οικονομικά κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν στους γιατρούς για να γράφουν γενόσημα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις που θα συνταγογραφούν γενόσημα, θα μπορούν να τα γράφουν ακόμη και με την εμπορική τους ονομασία.

Το πρωτογενές πλεόνασμα στα 2,8 δισ.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2.502 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 12.484 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 7.833 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.861 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1.414 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2.496 εκατ. ευρώ. Στο πρωτογενές πλεόνασμα περιλαμβάνεται και ποσό περί το 1,5 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα από τα κέρδη κεντρικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στον τελικό υπολογισμό.



Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου