Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Μπ. Ομπάμα: Δύσκολο να φανταστούμε ειρήνη με τον Άσαντ



Για ανάγκη πολιτικής μετάβασης στη Συρία ώστε ο πρόεδρος Άσαντ να παραιτηθεί από την εξουσία έκανε λόγο ο Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας στο ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Telemundo.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο συριακός εμφύλιος θα σταματήσει αν ο Άσαντ παραμείνει στην εξουσία.




Στάθηκε στην ανάγκη απομάκρυνσης του προέδρου Άσαντ με παράλληλη προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων στη Συρία και με εξασφάλιση του γεγονότος ότι δεν θα κερδίσουν έδαφος οι ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Ωστόσο, αποσαφήνισε ότι πρώτος στόχος είναι ο διεθνής έλεγχος των χημικών όπλων της Συρίας και εν συνεχεία η συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στην συριακή κρίση στην προσπάθεια τερματισμού της.

Την ίδια ώρα, Αμερικανοί, Ρώσοι, Βρετανοί, Γάλλοι και Κινέζοι διπλωμάτες βρίσκονται σε διαρκείς διαπραγματεύσεις για την υιοθέτηση ψηφίσματος στον ΟΗΕ το οποίο και θα απαιτεί την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, σύμφωνα με την ρωσοαμερικανική συμφωνία.

Η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές ότι θα ασκήσει βέτο σε ένα αρχικό ψήφισμα με βάση το κεφάλαιο 7 που θα επιτρέπει την χρήση στρατιωτικής δράσης αν το συριακό καθεστώς δεν συμμορφωθεί, κάτι το οποίο επιθυμούν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους.

"Είναι σημαντικό να παραμείνει στο τραπέζι η απειλή χρήσης βίας για να εγγυάται την συμμόρφωση του καθεστώτος Άσαντ", δήλωσε ο Τζον Κέρι.

Σύμφωνα με το αρχικό ψήφισμα που παρέδωσαν στον ΟΗΕ η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, η Συρία θα πρέπει να φανερώσει το χημικό της οπλοστάσιο μέσα σε μια εβδομάδα και να το καταστρέψει μέχρι τα μέσα του 2014.

Το Κρεμλίνο λέει ότι δεν έχει πειστεί ακόμη ότι το συριακό καθεστώς έκανε χρήση χημικών όπλων τον περασμένο Αύγουστο και επιμένει στα περί προβοκάτσιας. Μάλιστα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η Συρία έδωσε στη Μόσχα αποδεικτικά στοιχεία ότι οι αντάρτες είχαν κάνει νωρίτερα χρήση χημικών αλλά το Κρεμλίνο χρειάζεται, όπως λέει, χρόνο για να αναλύσει τα νέα στοιχεία.

Ανησυχία πάντως προκαλεί η έκθεση του βρετανικού ινστιτούτου Άμυνας IHS Jane's, σύμφωνα με την οποία σχεδόν οι μισοί από τους αντάρτες που αντιμάχονται το καθεστώς στη Συρία είναι ξένοι μαχητές της τζιχάντ ή μέλη οργανώσεων που εμπνέονται από την Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, η σκληροπυρηνική οργάνωση Αλ Νούσρα μοιράζει ακόμα και τρόφιμα σε εμπόλεμες ζώνες προκειμένου να αυξήσει την επιρροή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου