Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Συνέχεια στην κόντρα του με τον υπουργό Eθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο έδωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα, η Χαριλάου Τρικούπη έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα φάκελο, ο οποίος περιέχει επιστολή του Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον Δημήτρη Αβραμόπουλο με την οποία τον ενημερώνει για το θέμα των υποβρυχίων αλλά και πέντε συνημμένα έγγραφα στα οποία καταγράφεται λεπτομερώς η εξέλιξη της υπόθεσης.

Η επιστολή εστάλη στον κ. Αβραμόπουλο στις 16 του μήνα, δηλαδή, μία μέρα πριν από την απάντηση του κυρίου Αβραμόπουλου στη Βουλή. Αυτό, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ καταδεικνύει ότι ο κ. Αβραμόπουλος ήταν απολύτως ενημερωμένος και είχε επιχειρήματα να απαντήσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Στην επιστολή ο κ. Βενιζέλος αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Αγαπητέ Δημήτρη,

Την Πέμπτη 17.10.2013 συζητείται στη Βουλή έπειτα από αναβολή επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα προς τον ΥΠΕΘΑ για το ζήτημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων του ΠΝ.

Οι απόψεις που παρουσιάζει ο κ. Τσίπρας στο κείμενο της ερώτησης και συναφείς ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ούτε λίγο, ούτε πολύ υπερασπίζονται τις αμαρτωλές αρχικές συμβάσεις για τα υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένων και των αντισταθμιστικών οφελημάτων που λειτούργησαν ως αγωγός ύποπτων πληρωμών.

Όπως γνωρίζετε τη περίοδο 2009-2011 καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια να διαφυλαχθεί τόσο η ναυπηγική υποδομή της χώρας όσο και η περιουσία του ελληνικού Δημοσίου και πιο συγκεκριμένα του Πολεμικού Ναυτικού που έχει καταβάλει τεράστια ποσά χωρίς να παραλάβει τίποτα.

Όλη αυτή η προσπάθεια έγινε σε εκτέλεση ψηφισμένων, από τη Βουλή, νόμων υπό εγγυήσεις απόλυτης διαφάνειας που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά».

Ο κ. Βενιζέλος συνόδευσε την επιστολή του προς τον κ. Αβραμόπουλο με φάκελο με υλικό σχετικά με τις διάφορες φάσεις της υπόθεσης, «προκειμένου να αναδειχθούν οι προσπάθειες αυτές και προκειμένου να αντιστραφεί η χυδαία, συκοφαντική αλλά και ύποπτη, ως προς τις απόψεις που φαίνεται να υποστηρίζει, ερώτηση του κ. Τσίπρα».

Συγκεκριμένα, εσωκλείονταν στο φάκελο ενημερωτικό σημείωμα για την εξέλιξη της υπόθεσης των υποβρυχίων του Π.Ν. από τον Οκτώβριο του 2009 έως σήμερα (Μάιος 2011), συνοπτικό σημείωμα απάντησης για Σκαραμαγκά-Υποβρύχια (16.10.2013), περίληψη ενημερωτικού σημειώματος για τα υποβρύχια του Π.Ν. (Μάιος 2011) και σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ επί της απάντησης του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (8.10.2013).

Στην επιστολή του, ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει επίσης ότι το ΓΕΝ και η ΓΔΑΕΕ τηρούν το πλήρες αρχείο του θέματος, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης έχει κάνει τις δικές του προσπάθειες με τον ειδικό διαμεσολαβητή για το ζήτημα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δώσει κατ' επανάληψη οδηγίες και έχει λάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

«Υπάρχει συνεπώς στη διάθεσή του πολύ πλούσιο υλικό», καταλήγει ο κ. Βενιζέλος στην επιστολή του.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, δημιουργήθηκε ένταση στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσίπρα στον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής για το θέμα των υποβρυχίων, ο κ. Βενιζέλος τόνισε:

«Ο πρωθυπουργός κι εγώ έχουμε δώσει αυστηρές οδηγίες, να δοθεί οριστική, απόλυτη, ριζοσπαστική λύση με έγκριση της Βουλής στο ζήτημα αυτό. Οι υπουργοί δεν είναι για να περιγράφουν καταστάσεις. Ούτε για να κάνουν τον καλό στην αντιπολίτευση, αλλά για να φέρουν ευθύνες και αποτελέσματα».

Είχε προηγηθεί η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των υποβρυχίων, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν φοβάται τίποτα και καμία εξεταστική. Είναι τόσο καθαρή η θέση της, που κάθε άλλο παρά τη φοβίζει», είπε ο Δ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: «Αν δεν είχαν λειτουργήσει κάποιοι υποβρυχίως, τίποτα δεν θα είχε συμβεί».

Αξίζει να σημειωθεί πως η ένταση μεταξύ των κυρίων Βενιζέλου και Αβραμόπουλου άρχισε αμέσως μετά τον ανασχηματισμό όταν και είχε κατατεθεί τροπολογία η οποία θα επέτρεπε και στον υπουργό Άμυνας να χρησιμοποιεί τα VIP αεροσκάφη. Τότε το ΠΑΣΟΚ είχε ασκήσει κριτική στον κ. Αβραμόπουλο.