Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Έρχονται να αρπάξουν τις τράπεζες....

Το ξεδόντιασμα των ελληνικών τραπεζών από τις θυγατρικές τους και η αρπαγή των τραπεζικών μετοχών με το ελληνικό χρηματιστήριο περί τις 1000 μονάδες είναι πια το οφθαλμοφανές σχέδιο των ξένων οικονομικών συμφερόντων, το οποίο παρακολουθεί η κυβέρνηση χωρίς της παραμικρή αντίδραση.

Σύμφωνα με τους Financial Times, πολλά αμερικάνικα hedge funds με επικεφαλής τον J. Paulson, παίρνουν ισχυρές θέσεις στις τράπεζες και πιέζουν για επιτάχυνση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης. 

Εκτιμούν ότι η Ελλάδα, που εδώ και καιρό θεωρείται η πιο αδύναμη οικονομία στην περιφέρεια της ευρωζώνης, βρίσκεται σε σημείο καμπής.
 

Η Paulson & Co., έχει σημαντικά μερίδια στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Alpha Bank, τις δύο τράπεζες που έχουν αναδυθεί σε καλύτερη κατάσταση από την κρίση. 
«Και οι δύο είναι τώρα πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες και έτοιμες να ανακάμψουν με καλή διοίκηση», ανέφερε σε μία από τις σπάνιες δημόσιες δηλώσεις του. Αυτό σημαίνει ότι θα επιδιώξουν να ελέγξουν την πλειοψηφία και να διορίσουν δικές τους διοικήσεις.

Οι ξένοι θέλουν τις τράπεζες καθαρές και πιέζουν να εφαρμοστεί μια πρόβλεψη του μνημονίου μέχρι τις αρχές του 2014 το αργότερο που απαιτεί από τις τράπεζες να διαχωρίσουν τη διαχείριση των προβληματικών δανείων από τα ενήμερα, δημιουργώντας bad banks στους κόλπους τους, μονάδες, δηλαδή, διαχείρισης προβληματικών δανείων, που θα είναι διοικητικά αυτόνομες, ώστε να κοπεί ο ομφάλιος λώρος με τα τμήματα χορηγήσεων.

Στη «μάχη των Βαλκανίων», ενδιαφέρον για την εξαγορά των θυγατρικών τραπεζών του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας έχουν εκδηλώσει πολωνικές και ουγγρικές τράπεζες και εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να δρομολογηθούν οι εξελίξεις. Πίσω τους κρύβονται τραπεζικοί όμιλοι της δυτικής Ευρώπης που επεξεργάζονται σχέδια με στόχο να κατέλθουν στην ευρύτερη τραπεζική αγορά της βαλκανικής ενδοχώρας.

Οι ελληνικές τράπεζες εξετάζουν τη δυνατότητα πώλησης χαρτοφυλακίων δανείων ή σύμπραξης με εξειδικευμένα funds, μόλις η κυβέρνηση και οι αρχές προχωρήσουν σε νέο πλαίσιο για τη διαχείριση προβληματικών δανείων. 

Άλλωστε, στις 15 Οκτωβρίου, η BlackRock θα καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τόσο την αξιολόγηση του μοντέλου διαχείρισης προβληματικών δανείων, όσο και τις προτάσεις της για τη βελτίωσή του σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνώς πρακτικές. 

Η κυβέρνηση πρέπει μετά να προχωρήσει σε νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις, οι οποίες να διευκολύνουν τη διαχείριση των προβληματικών δανείων (πλειστηριασμοί, κουρέματα, μοντέλα συνδιαχείρισης δανείων κλπ). 

Στόχος είναι να σταθεροποιηθούν ή και να μειωθούν οι επισφάλειες.

rizopoulospost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου