Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Σκληρότατη λιτότητα δεκαετιών χωρίς κούρεμα χρέους!

 

Ηχηρά "χαστούκια" για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας έφερε η έκθεση του ΔΝΤ "Fiscal Monitor" που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα ενόψει της ετήσιας συνόδου του Ταμείου. Η σύνοδος  θα γίνει παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με το ζήτημα Ελλάδα στην "ατζέντα" και από τις δύο πλευρές: το ΔΝΤ να πιέζει την Γηραιά Ήπειρο για "κούρεμα" χρέους, αλλά και την Ελλάδα να ζητά "όχι νέα μέτρα".


Μόνο που το ελληνικό επιχείρημα αποδομείται από το ΔΝΤ που στην έκθεσή του δείχνει ότι ξεκινά  διπλό "πρέσινγκ" προς Ε.Ε. για "κούρεμα", αλλά και προς την Ελλάδα...

Εκτιμά ότι απαιτείται σκληρότατη λιτότητα  10ετιών χωρίς "κούρεμα" χρέους με τεράστια πλεονάσματα στο 6,8% του ΑΕΠ έως το 2030 (κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα) και μεταρρυθμίσεις με έμφαση στο φορολογικό. Εκτιμά όμως και ότι (λαμβάνοντας ως δεδομένες παρεμβάσεις "κουρέματος" χρέους για τις - βραχυπρόθεσμες - μεσοπρόθεσμες προβλέψεις του) "αυγατίζουν" τα πρόσθετα μέτρα κατά 75% σε δύο μόλις μήνες και  μεσούσης της διαπραγμάτευσης (από 4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο σε 6,5 δισ. ευρώ τώρα).

Αναλυτικά στην έκθεση:

- Εκτιμά ότι απαιτούνται τεράστια πλεονάσματα 6,8% του ΑΕΠ συνεχώς, έως το 2030 για να μειωθεί το χρέος σε "βιώσιμα" επίπεδα χωρίς "κούρεμα", αλλά από έσοδα και περιστολή δαπανών. Ο λόγος για το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα (το οποίο συνυπολογίζει την ύφεση-ανάπτυξη της οικονομίας) το οποίο  η κυβέρνηση έχει ανάγει σε ένα από τα βασικά της επιχειρήματα για το αίτημα "όχι άλλα μέτρα" λέγοντας ότι είναι το υψηλότερο στην ΕΕ,  πάνω από  το 6 % του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ έχει άλλη άποψη: για το 2013 το υπολογίζει σε 4,2% του ΑΕΠ (2ο υψηλότερο μετά την Ιταλία). Τα νέα είναι καλά ως εδώ.

Ωστόσο, "χαλάνε" στο τέλος της έκθεσης: σε ξεχωριστό πίνακα υπολογίζει ότι για να γίνει το χρέος βιώσιμο (χωρίς κούρεμα) θα έπρεπε φέτος το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα να είναι υψηλότερο, στο 4,8% του ΑΕΠ (σημ. η Ιταλία έπεται δεύτερη με 4,7% του ΑΕΠ).

Όσο για το .. μέλλον, αυτό είναι πιο δυσοίωνο: Εκτιμά μέση επίδοση 6,8% του ΑΕΠ ακόμη και την περίοδο 2020-2013 για "βιώσιμο" χρέος. Και τούτο, εξηγούν αρμόδια στελέχη, είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί θεωρητικά τότε η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη και το μέγεθος αυτό φαίνεται μικρότερο από το "πραγματικό" πλεόνασμα όταν ο οικονομικός κύκλος είναι ανοδικός…

- Προαναγγέλλει μεταρρυθμίσεις με έμφαση στο φορολογικό προβαίνοντας σε εκτιμήσεις ότι "χάνονται" κάθε χρόνο έσοδα ίσα με το 4,5% του ΑΕΠ. Από φόρους κατανάλωσης η απώλεια είναι 2%, από εισοδήματος 2,8%, και από μισθούς 1% του ΑΕΠ. Βέβαια, αναφέρουν οικονομικοί κύκλοι δεδομένου ότι η αντίστοιχη "απώλεια" στη Γερμανία είναι 3,1% του ΑΕΠ πρέπει να "δει κανείς με επιφύλαξη τα πιθανά οφέλη για τα έσοδα, την οικονομία και την αποφυγή νέων μέτρων"…

- "Αυγατίζει" τα πρόσθετα μέτρα κατά 75% στους δύο και κάτι μήνες που μεσολάβησαν από την αξιολόγηση του Ιουλίου και εν μέσω της νέας διαπραγμάτευσης που έχει διακοπεί για… τεχνική προετοιμασία της Ελλάδας. Εκτιμά ότι έως το τέλος του 2016 απαιτούνται όχι 4 δισ. ευρώ (εκτίμηση Ιουλίου για τα έτη 2015-2016 με μηδενικό κενό για το 2014), αλλά 6,5 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) πρόσθετα μέτρα.

Το ΔΝΤ δεν αναφέρει το 2014 σαφώς στην έκθεσή του, αλλά αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι το "υπονοεί" καθώς, λένε, ότι ακόμη στις διαπραγματεύσεις δεν έχουν φτάσει στο έτος 2015-2016. Έτσι, συνεχίζουν, η πιο λογική ερμηνεία είναι μέρος έστω από το επιπλέον "κενό" να αφορά στο 2014. Άλλωστε, συνεχίζουν, εδώ και καιρό πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από 1,5 δισ. ευρώ "κενό" σύμφωνα πάντα με τους δανειστές μόνο από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία όμως δεν διαψεύδει τα περί κενού. Σχολιάζει μόνο ότι "οι συζητήσεις με τους εταίρους για την επικαιροποίηση του προγράμματος συνεχίζονται. Σε κάθε περίπτωση, το όποιο κενό που υπάρχει έως το 2017, με τους στόχους που υπάρχουν σήμερα, θα καλυφθεί με έλεγχο των δαπανών και με πρωτοβουλίες για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, αλλά και από την ορατή ήδη καλυτέρευση του μακροοικονομικού κλίματος".

Έκθεση Βουλής: Πρωτογενή πλεονάσματα 5,2%-6,6% του ΑΕΠ έως το 2022
Σημειώνεται ότι νωρίτερα χθες ήρθε στη δημοσιότητα  και μία άλλη έκθεση, αυτή τη φορά από την ελληνική Βουλή, που αποδέχεται τα τεράστια πλεονάσματα για χρόνια και κρούει τον κώδωνα για την οικονομία και το "κούρεμα" χρέους.

Στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής με θέμα το χρέος,  πέραν της ανάδειξης της ανάγκης για "κούρεμα" υπάρχουν και μερικές επισημάνσεις με ειδική σημασία:

•         Αναφέρει ότι όσο καθυστερούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα η κατάσταση θα επιβαρύνεται και "οι διαπραγματευτικές δυνατότητες θα ελαχιστοποιούνται".

•         Κάνει λόγο για τεράστια λιτότητα έως το 2022 με πρωτογενή πλεονάσματα 5,2% του ΑΕΠ έως 6,6% του ΑΕΠ τα οποία εκτιμά ως "σχεδόν αδύνατα".

•         Αναφέρει δυσμενείς προοπτικές ανάκαμψης παρά τις επίσημα διατυπωμένες προσδοκίες.

•         Συστήνει στο ζήτημα "κουρέματος" χρέους μεγάλη προσοχή. Λέει ότι ένα επιθετικό αίτημα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει νέα συζήτηση για έξοδο Ελλάδας από την Ευρωζώνη…


kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου