Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Οι οφειλές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο ΙΚΑ

Οι οφειλές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο ΙΚΑ 


Ενημέρωση για το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών κομμάτων στο ΙΚΑ είχαν ζητήσει οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γαβριήλ Αβραμίδης και Γιάννης Δημαράς, με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ζητώντας ειδικότερα να πληροφορηθούν για το κατά πόσο έχουν ανασταλεί πληρωμές οφειλών των κομμάτων της συγκυβέρνησης προς το ΙΚΑ, συνδέοντας μάλιστα το γεγονός ότι ο τέως γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι παράλληλα και διοικητής του ΙΚΑ.
 Από το έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, τον περασμένο Ιούλιο, αλλά αναρτήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής, προκύπτει ότι από το Τοπικό Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην Πλατεία Συντάγματος, το οποίο καλύπτει ασφαλιστικά τις έδρες των δύο μεγάλων κομμάτων, διενεργήθηκε τακτικός έλεγχος σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και έως 28.6.2013, το μεν ΠΑΣΟΚ όφειλε κύριες εισφορές μαζί με πρόσθετα τέλη ποσό 109.415,40 ευρώ για τη μισθολογική περίοδο απασχόλησης από 1.2.2013 έως 30.4.2013. Για την ίδια περίοδο το ποσό που όφειλε η Νέα Δημοκρατία ανήρχετο σε 256.061,49 ευρώ. Με το έγγραφο γίνεται, επίσης, γνωστό ότι για το μεν ΠΑΣΟΚ οι προηγούμενες καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές μηνών Δεκεμβρίου 2012, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2013, καθώς και το Δώρο Χριστουγέννων 2012, εξοφλήθηκαν ολοσχερώς με γραμμάτιο είσπραξης ποσού 310.774,55 ευρώ την 17.5.2013. Για τη ΝΔ οι προηγούμενες καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές μηνών Δεκεμβρίου 2012, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2013, καθώς και το Δώρο Χριστουγέννων 2012, εξοφλήθηκαν με γραμμάτιο είσπραξης ποσού 506.246,82 ευρώ την 14.5.2013.
 Ο υπουργός Εργασίας στο έγγραφό του προς τη Βουλή, αναφέρει ακόμη ότι «οι υπεύθυνοι διαχειριστές των δύο κομμάτων μπορούν να προβούν στην εκ νέου ρύθμιση ή εξόφληση των νέων προκυπτουσών οφειλών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο 4152/2013 Πάγια Ρύθμιση των οφειλόμενων εισφορών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και λοιπές διατάξεις».
 Οι δύο βουλευτές στην ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων είχαν επικαλεστεί παλαιότερη ομιλία (σ.σ. 10.4.2012) του τότε υπουργού Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση στη Βουλή, για το θέμα της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων αλλά και τις οφειλές τους προς το ΙΚΑ. Ο κ. Γιαννίτσης είχε τότε επισημάνει ότι «εκτός από τις εκλογές, υπάρχει απλήρωτος κόσμος για μήνες, υπάρχουν απλήρωτα ενοίκια και σημαντικές οφειλές στο ΙΚΑ» καλώντας τα κόμματα να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, «ιδίως αυτές προς το ΙΚΑ, οι ασφαλισμένοι του οποίου δεινοπαθούν». «Η σημερινή εικόνα που εμφανίζουν τα οικονομικά ειδικά των άλλοτε κραταιών μεγάλων κομμάτων, συνάδει απολύτως με την οικονομική κατάσταση στην οποία οδήγησαν τη χώρα», ανέφεραν οι δύο ερωτώντες βουλευτές επισημαίνοντας ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται καταχρεωμένα στις τράπεζες, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Ανέφεραν, επίσης, ότι «ο διαχειριστικός έλεγχος στο ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε μαύρη τρύπα πολλών εκατομμυρίων ευρώ» και εκτιμούσαν ότι «πιθανόν να χρωστάει και πολλά εκατομμύρια στο ΙΚΑ, εξαιτίας της τραγικής έλλειψης ρευστότητας στην οποία έχει περιέλθει».

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου