Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Βγήκαν τα μαχαίρια: H κυβέρνηση κάνει διαπραγματεύσεις και παζάρια με την Τρόικα εν αγνοία του Στουρνάρα

Αναταράξεις φέρεται να προκαλεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκαλεί η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, αφού απεστάλη αίτημα προς τους δανειστές να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15%, χωρίς να το γνωρίζει ο υπουργός 
Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Tο αίτημα υπεβλήθη από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, αλλά είναι σαφές πως τελούσε υπό την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου. Μάλιστα, κατ' ορισμένες πηγές, αποτελεί έκφραση μιας ευρύτερης διαφοράς στρατηγικής ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν το επόμενο διάστημα για την ελληνική οικονομία.

Υπενθυμίζεται πως ο Γιάννης Στουρνάρας φέρεται να πρεσβεύει την άποψη ότι η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει να κινείται στο πλαίσιο που έχει τεθεί, ώστε να μην υπάρξουν αναταράξεις στις σχέσεις με τους εταίρους, που θα έθεταν σε κίνδυνο την προοπτική ρυθμίσεων για το χρέος, αλλά και τη δυνατότητα εξόδου της χώρας στις αγορές. Μάλιστα οι διαπραγματεύσεις γίνονται την ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να έχει διαμηνύσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα μέτρα,


Σημειώνεται ότι ο κ. Στουρνάρας ενημερώθηκε για το γεγονός ότι υποβλήθηκε αίτημα μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στη διάρκεια σύσκεψης μόλις την περασμένη Δευτέρα. Εφόσον εγκριθεί το σχέδιο αυτό, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα μειωθεί 3-4 λεπτά το λίτρο και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο θέρμανσης θα διαμορφωθεί στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο από 300 που είναι σήμερα. Μάλιστα, μόλις ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο κ. Σταϊκούρας -με την οποία συμφωνεί και ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης- ζήτησε να μη διαρρεύσει, προκειμένου να μην αναστατωθεί η αγορά και σταματήσει να αγοράζει πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο λόγος που ο κ. Στουρνάρας είναι αντίθετος με την πρόταση έγκειται στο γεγονός ότι η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% θα οδηγήσει ξανά σε δύο φόρους. Εναν για το πετρέλαιο θέρμανσης και έναν για το κίνησης. Με αυτόν τον τρόπο «ανοίγει» ξανά η πόρτα στο λαθρεμπόριο του πετρελαίου. Ο κ. Σταϊκούρας επιχείρησε να πείσει τον υπουργό ότι η εξομοίωση ζημίωσε κατά 500 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και ότι η φοροδιαφυγή-λαθρεμπόριο μειώθηκε κατά μόλις 20 εκατ. ευρώ.

iefimerida.gr
http://www.toxwni.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου