Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Η κυβέρνηση μετρά αντίστροφα από… το 153

Η κυβέρνηση μετρά αντίστροφα από… το 153 


«Αυτοί που πανηγυρίζουν για το γεγονός ότι απορρίφθηκε η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ και μιλούν για νίκη της κυβέρνησης, είναι απλά ανόητοι».
Η φράση αυτή ανήκει σε έμπειρο πολιτικό, που επισημαίνει ότι η κυβέρνηση μέτρησε άλλη μία απώλεια, φτάνοντας πλέον στο 153, που μπορεί να είναι και 154 με τη δυνητική ψήφο του κ. Κακλαμάνη, που απουσίαζε για λόγους ασθενείας.

Υπενθυμίζουμε ότι το Newsbomb είχε αποκαλύψει, εδώ και 15 περίπου μέρες, ότι η κυβέρνηση θα μετρούσε τις πρώτες απώλειες από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και είχε αναφέρει ότι κ.Τζάκρη ήταν αποφασισμένη να μην ψηφίσει κανένα άλλο μέτρο, ακόμα και αν αυτό ισοδυναμούσε με πτώση της κυβέρνησης. Τελικά η κ. Τζάκρη επέλεξε να διαφοροποιήσει τη στάση της χθες και να «ξεφύγει» από την κομματική γραμμή Βενιζέλου, με αποτέλεσαμ τη διαγραφή της.
Ο κ. Τσίπρας δεν έριξε την κυβέρνηση, όπως θα ανέμεναν ορισμένοι αφελείς. Κατάφερε όμως να μειώσει κατά ένα βουλευτή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην οποία στηρίζεται.
Ο στόχος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο πολλοί έχουν υποτιμήσει, είναι να αφήσει την κυβέρνηση να ''σαπίσει'', να ζήσει το μαρτύριο της σταγόνας.
Δεν επέλεξε να καταθέσει την πρόταση μομφής τώρα και όχι αργότερα, όταν θα υπάρξει το νομοσχέδιο για τα ακίνητα ή όταν τεθεί υπό την έγκριση της Βουλής ο προϋπολογισμός ή μία νέα συμφωνία με την τρόικα.
Ο κ.Τσίπρας δεν θα ήθελε να δώσει άλλοθι σε κάποιους βουλευτές της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας τότε, γιατί πολύ απλά θα τους έδινε το άλλοθι και το επιχείρημα να ψηφίσουν μαζί και τα συγκεκριμένα μέτρα.
Γνωρίζει τι συμβαίνει στο εσωτερικό των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Όπως γνωρίζει και τις παρασκηνιακές διεργασίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη, για να διευρυνθεί η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Διεργασίες που αφορούν δύο βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ και δύο της ΔΗΜ.ΑΡ.
Ο Πρόεδρος του Σύριζα γνωρίζει ότι θα υπάρξουν μέτρα αλλά και μεγάλοι σκόπελοι, που θα θέσουν σε πίεση τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση και ενδέχεται να μειώσουν και άλλο την δύναμη της κοινοβουλευτικής κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Το Μαξίμου θεωρεί ότι έχει ήδη χάσει τον κ. Β. Πολύδωρα, ο οποίος δεν θα ψηφίσει το νόμο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, εκβιάζοντας ταυτόχρονα τη διαγραφή του , που θα είναι αναπόφευκτη.
Υποψιάζεται επίσης βουλευτές που προέρχονται από την περιφέρεια, όχι αυτούς που κάνουν ''θόρυβο'' και εμφανίζονται ως αντιρρησίες στο θέμα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων αλλά αυτούς που είναι σιωπηλοί και αποφεύγουν τις δημόσιες τοποθετήσεις.
Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στο ΠΑΣΟΚ, όπου οι κ.κ Σκανδαλίδης, Κασσής και Μωραϊτης έδωσαν το στίγμα των προθέσεων τους.
Κομβικό σημείο είναι και το πακέτο της συμφωνίας με την τρόικα που είναι πιθανόν να μετατεθεί για αργότερα, σε μία λογική ''βλέποντας και κάνοντας'' και με την ελπίδα να υπάρχει αναστροφή του κλίματος.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει και τροποποίηση του προϋπολογισμού, όταν αποφασιστούν αυτά τα μέτρα.
Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι ήδη η κυβέρνηση Σαμαρά έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα από τον αριθμό 153...

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου