Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Στάση πληρωμών από άλλους 343.692 φορολογούμενους

Μήνα με το μήνα όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι βάζουν φέσι στην εφορία. 

Η εισοδηματική πίεση που βιώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση, έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό ο αριθμός όσων 
αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους και αναγκάζονται να κηρύξουν στάση πληρωμών προς την εφορία. 

Τα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο που έδωσε στην δημοσιότητα του υπουργείου Οικονομικών είναι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με αυτά, ο αριθμός αυτών που είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία στο τέλος Σεπτεμβρίου ανήλθε στις 526.477. Πρόκειται για τα φυσικά πρόσωπα. 

Το συνολικό μας ληξιπρόθεσμο χρέος των φυσικών προσώπων ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 22,6 δισ. ευρώ έναντι 22,3 δις. ευρώ που ήταν στο τέλος Αυγούστου. 


Ο αριθμός των φορολογούμενων που είχαν ληξιπρόθεσμο χρέος στο τέλος Αυγούστου ήταν 182.785, δηλ. ο αριθμός των πολιτών που μέσα σε ένα μήνα κήρυξαν στάση πληρωμών προς την εφορία αυξήθηκε κατά 343.692. Η αύξηση αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι μέσα στο Σεπτέμβριο οι φορολογούμενοι κλήθηκαν αν πληρώσουν μαζεμένους 4 τσουχτερούς φόρους όπως είναι ο φόρος εισοδήματος και ο ΦΑΠ για 3 έτη (2011,2012, 2013). 

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στις επιχειρήσεις. Συνολικά 3,12 εκατ. επιχειρήσεις χρωστούν στην εφορία 39,35 δις. ευρώ. Ο αριθμός των οφειλετών – νομικών προσώπων αυξήθηκε μέσα σε ένα μήνα κατά 180.000. 

Κατά κύριο λόγο οι επιχειρήσεις δεν πληρώνουν πρόστιμα που τους επιβάλλονται για φορολογικές παραβάσεις, ΦΠΑ. 

Το συνολικό χρέος των φορολογούμενων προς το δημόσιο ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου τα 61,95 δισ. ευρώ από 61,21 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Αυγούστου, σημειώνοντας αύξηση 739 εκατ. ευρώ. 

Η αλματώδης αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών, δημιουργεί προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο, καθώς αποτελεί μια σαφέστατη ένδειξη ότι η φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων εξαντλείται με ταχύτατους ρυθμούς. 

Αυτό ωστόσο αναβάλλει τα σχέδια για επιβολή νέων οριζόντιων φορολογιών, όπως είναι ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα που σχεδιάζεται να αποφέρει στο δημόσιο ταμείο το 2014 τουλάχιστον 2,9 δισ. ευρώ. 

Σπ. Δημητρέλης

Πηγή:www.capital.gr
http://www.drachmoula.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου