Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Η πρόταση μομφής ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου»

Η πρόταση μομφής ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου»
-Σαμαράς: Απαντάμε στις μομφές και προχωράμε -Τσίπρας: Η ευθύνη είναι βαριά και ιστορική.
Στην «κόψη του ξυραφιού» οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη στη Βουλή, με αφορμλη τις εξελίξεις στην ΕΡΤ.
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, η πρόταση κατάτείθετε προκειμένου, «να σταματήσει η πορεία προς την οικονομική καταστροφή της χώρας και την απαξίωση της Δημοκρατίας».
Η συζήτηση θα ξεκινήσει σήμερα 12:00 το μεσημέρι και με βάση τον κανονισμό θα μιλήσουν πρώτοι δύο εκ των υπογραφόντων την πρόταση μομφής οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες είναι ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιάννης Δραγασάκης και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Βούτσης. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή τα μεσάνυχτα με την ψηφοφορία.

Η αιφνιδιαστική κίνηση του κ. Τσίπρα εκδηλώθηκε κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που ρυθμίζει θέματα αρμοδιότητάς του. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης ο κ. Τσίπρας προσήλθε στην αίθουσα της Ολομέλειας και πήρε το λόγο κατηγορώντας την κυβέρνηση για «πλήρη υποταγή στην τρόικα» παρά την αποτυχία των μνημονίων, όπως είπε, επισημαίνοντας με αφορμή τον ενιαίο φόρο για τα ακίνητα ότι «την αποτυχία πάτε να την μετατρέψετε σε σκληρή τιμωρία δίχως τέλος».
«Δεν δικαιούμαστε να αποδεχθούμε αυτή την μέγιστη θεσμική εκτροπή», τόνισε από το βήμα του Κοινοβουλίου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η ευθύνη είναι βαριά και ιστορική. Ας την αναλάβει ο καθένας όπως του αναλογεί», είπε, ενώ επικαλέστηκε και την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και την έλευση, όπως εκτίμησε, νέων μέτρων.
Σαμαράς: Απαντάμε στις μομφές και προχωράμε
Κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν ξαφνιάστηκε από την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα. «Ευκαιρία να αποδείξει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι αρραγής και ισχυρή, θα μπορέσουμε όλοι να τοποθετηθούμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ορισμένοι μάλιστα βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζαν "δώρο" από τον ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση μομφής.
Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ.Ευ. Βενιζέλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν τη βούληση τους για συνέχιση της κοινής πορείας, ενώ ο κ. Βενιζέλος δεσμεύτηκε να δώσει απαντήσεις στον κ. Τσίπρα εντός του Κοινοβουλίου.
Ο Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του σήκωσε το γάντι και είπε ότι η Δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές. «. Για κάποιους είναι «μομφή» να πιστεύεις στην Ελλάδα. Είναι «μομφή» να πιστεύεις σε πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι «μομφή» να δημιουργείς πρωτογενή πλεονάσματα, για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι «μομφή» να περνάς από την ύφεση στην ανάκαμψη, για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια. Είναι «μομφή» να πιστεύεις στη νομιμότητα. Είναι «μομφή» να αποκαθιστάς τη νομιμότητα. Είναι «μομφή» να αντιστέκεσαι στις ακρότητες και τις παρανομίες. Εμείς απαντάμε στις «μομφές» και προχωράμε. Η δημοκρατία δεν φοβάται την αλήθεια και δεν φοβάται τις «μομφές» από τα υπολείμματα του παρελθόντος. Επειδή εφαρμόστηκε ο νόμος και αποδίδεται στον Ελληνικό λαό ένα δημόσιο κτίριο. Περάσαμε πολλά δύσκολα και πολύ πιο δύσκολα. Ο λαός απαιτεί να προχωρήσουμε. Ο λαός απαιτεί να κάνουμε περισσότερα και ταχύτερα. Ο λαός απαιτεί να μην κάνουμε πίσω. Και δεν θα κάνουμε πίσω... » είπε ο πρωθυπουργός.
Κεδίκογλου: «Μαχαιριά» στη χώρα
«Μαχαιριά» στη χώρα χαρακτηρίζει η κυβέρνηση την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και την αποδίδει στα εσωτερικά του προβλήματα.
Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου αναφέρει: «Το τελευταίο του χαρτί έριξε απόψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υποτίθεται για την ΕΡΤ που ο ίδιος κάποτε κατήγγειλε ως αμαρτωλή. Στην ουσία το κάνει για να συγκρατήσει το κόμμα του που σπαράσσεται μεταξύ ευρώ και δραχμής. Χωρίς βέβαια να νοιάζεται καθόλου ότι η κίνηση αυτή λειτουργεί σα μαχαιριά στη χώρα μας, την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές και θα έπρεπε όλη της η προσοχή να είναι στραμμένη εκεί. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί κανονικά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει στη Βουλή την πρέπουσα απάντηση» καταλήγει η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.
ΠΑΣΟΚ: Ευχαριστούμε τον κ. Τσίπρα
Τις ευχαριστίες του στον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Τσίπρα που μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τον καθημερινό αγώνα και το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, καθώς και το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του» ανέφερε η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.





newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου