Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Η ΟΜΙΛΙΑ – ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΟΥ Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

«Κανένας πολιτικός δεν θα έπρεπε να κοιμάται το βράδυ, όταν τρία εκατομμύρια Ελλήνων είναι χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής μιλώντας σήμερα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπ. Υγείας τόνισε ότι «κανένας πολιτικός δεν θα έπρεπε να κοιμάται το βράδυ, όταν τρία εκατομμύρια Ελλήνων πολιτών είναι χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μεταξύ των οποίων 378.000 μικρομεσαίοι επαγγελματίες από τους συνολικά 570 χιλιάδες, μολονότι πλήρωναν για δεκαετίες το ασφαλιστικό σύστημα».


Εκτενή αναφορά έκανε για το ζήτημα του φαρμάκου λέγοντας πως  «δεδομένου ότι η υπόθεση της τιμολόγησης του  φάρμακου δεν είναι απλή ιστορία η αξιωματική αντιπολίτευση επεσήμανε πολλάκις την ανάγκη συζήτησης του θέματος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Όταν λοιπόν από πλευράς κυβέρνησης επιχειρείται μείωση στις τιμές των φαρμάκων αυτή θα πρέπει να αφορά όλα τα φάρμακα και όχι μόνο τα off patent και τα  γενόσημα που είναι ένα ποσοστό της δαπάνης και όχι το ένα δισεκατομμύριο που ο Υπουργός Υγείας ψευδώς ανέφερε στο Κοινοβούλιο! Όταν λοιπόν μιλάτε για μείωση στις τιμές μόνο αυτών των κατηγοριών, με τον τρόπο αυτό πλήττετε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και όχι τις πολυεθνικές οι οποίες διατηρούν θυγατρικές σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές,  και η Ινδία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πρόθεση να στηρίξει την παραγωγή του ελληνικού φαρμάκου στην Ελλάδα, όποιος και αν το κάνει. Ελάτε να βρούμε κοινό τόπο και αφήστε αυτές τις δολιχοδρομίες που λέτε και προσπαθείτε να μεταφέρετε ευθύνες.».

 Για τις απολύσεις των ιατρών του ΕΟΠΠΥ τόνισε ότι «σε προγενέστερη δήλωσή του ο Υπουργός Υγείας είχε δεσμευτεί  ότι “θα παραιτηθεί, αν απολυθεί έστω και ένας γιατρός”. Δυστυχώς όμως τις δεσμεύσεις του δεν τις τηρεί παρόλο που σύμφωνα με διάταξη του άρθρου 839 του Αστικού Κώδικα, η όποια δημόσια δήλωση είναι σύμβαση.  Από τους έξι χιλιάδες και πλέον γιατρούς του ΙΚΑ, που τώρα είναι στον ΕΟΠΥΥ, θα απολυθούν τουλάχιστον 1.200, ενώ ήδη έχουν αποχωρήσει με σύνταξη 1.000 και έχουν φύγει 1.200 συμβασιούχοι. Είναι πραγματικά αδύνατον με τους 3.000 εναπομείναντες ιατρούς να στηριχθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.  Αντιθέτως θα οδηγήσετε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε τέτοιο σημείο, που θα δίνετε στον Έλληνα ένα κουπόνι των 100 ευρώ και το υπόλοιπο κόστος της υγείας του θα είναι υπόθεση που θα καλείτε τον ελληνικό λαό να σηκώσει υπό το βάρος αυτής της άνισης μεταχείρισης του Έλληνα πολίτη».

Εν συνεχεία ο Π. Κουρουμπλής ανέφερε ότι έστω και την ύστατη στιγμή ο Υπουργός πήρε πίσω τις δύο φωτογραφικές διατάξεις,  όπως λ.χ. ότι οι πανεπιστημιακοί γιατροί  μπορούν να εργάζονται σε κλινικές του ΕΣΥ, καθόσον είναι γνωστό το ποιους θα εξυπηρετούσε η κυβέρνηση με τις διατάξεις αυτές.

Για το θέμα των επικουρικών ιατρών στις νησιωτικές περιοχές ανέφερε ότι «από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για την ανάγκη παροχής κινήτρων στους ιατρούς των νησιωτικών περιοχών προκειμένου να στελεχωθούν επαρκώς οι δομἐς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας. Συνεπώς οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση για το θέμα αυτό βρίσκει σύμφωνη την αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο θα ήταν χρήσιμο να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα, δηλαδή  στην παροχή κινήτρων και στους μόνιμους ιατρούς των περιοχών αυτών».

Τέλος αναφέρθηκε στο υπέρογκο ποσό των 350 εκατομμυρίων ευρώ που κερδίζουν οι πολυεθνικές του φαρμάκου από την απαλλαγή τους από τη φορολογία για την υποτιθέμενη προώθηση των προϊόντων τους, καλώντας τον Υπουργό να δεσμευτεί για την  κατάργηση  αυτής  της διάταξης. «Μια διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στις πολυεθνικές να οργανώνουν συνέδρια με μόνο στόχο τον εκμαυλισμό των ιατρών.  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζει την τροπολογία. Ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα δεν μπορεί να ψηφιστεί αν δεν περάσει από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Έχουμε ζητήσει την οργάνωση μιας τέτοιας συζήτησης και αφού η κυβέρνηση αποφεύγει εδώ και ένα χρόνο να το κάνει, θα καταθέσουμε αίτημα με βάση το Άρθρο 41Α του κανονισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου