Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Ο μυστικός δείπνος: Επιχειρηματίες οργισμένοι με τον Σαμαρά

 


Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες. Γύρω από το τραπέζι, σε προστατευμένο από αδιάκριτα βλέμματα χώρο κάθισαν δύο από τα ισχυρότερα επιχειρηματικά ονόματα της χώρας, αλλά και ένας ισχυρός άνθρωπος των media. Το μενού περιείχε συζήτηση γύρω από την πορεία της οικονομίας της χώρας, αλλά και τις επιδόσεις της κυβέρνησης. 

Οι δύο επιχειρηματίες «έβραζαν» από οργή για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και την επιλεκτική, όπως είπαν, συμπάθεια, αλλά και την προκλητική εύνοια που δείχνει μονοδιάστατα προς συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κύκλους και προς συγκεκριμένα πρόσωπα της επιχειρηματικής ελίτ της χώρας.

Ο ένας μάλιστα από τους δύο, προεκλογικά είχε στηρίξει έμπρακτα τον Αντώνη Σαμαρά, ώστε να γίνει πρωθυπουργός. Ωστόσο σήμερα νιώθει «ριγμένος», αφού έχει ζητήσει συγκεκριμένη διευκόλυνση καθώς κάποιες εκκρεμείς υποθέσεις εμποδίζουν την ανάπτυξη της δραστηριότητάς του στο εξωτερικό και σε συγκεκριμένη, μάλιστα, χώρα, χωρίς να έχει βρει ανταπόκριση από τον πρωθυπουργό, ο οποίος τον έχει στην... αναμονή.

Ο έτερος επιχειρηματίας, πανίσχυρος – ιδιαίτερα όταν θέλει να δραστηριοποιηθεί στο παρασκήνιο – για τους δικούς του λόγους στο πλαίσιο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε εμφανίστηκε επίσης ιδιαίτερα θυμωμένος με τον Αντώνη Σαμαρά σε ότι αφορά στον ευνοϊκό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει συγκεκριμένο επιχειρηματία. 

Οι δύο ισχυροί οικονομικοί παράγοντες της χώρας μεταφέρουν την αρνητική εικόνα που έχουν σχηματίσει για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για το περιβάλλον του, αλλά και για την κυβέρνηση σε ισχυρούς οικονομικούς και επιχειρηματικούς κύκλους και επιχειρηματικά λόμπι του εξωτερικού, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ. Μάλιστα οι απόψεις τους συγκλίνουν με ξένα οικονομικά κέντρα, τα οποία εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένα από την όπως λένε «απόπειρα της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει συγκεκριμένα τμήματα της εγχώριας ελίτ, σε βάρος ακόμη και επενδύσεων που σχεδιάζονται να γίνουν στη χώρα μας». Τι εννοούν; Ότι διαπιστώνουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο δημιουργίας και ενίσχυσης με κάθε τρόπο ενός νέου διαπλεκόμενου συστήματος το οποίο όπως λένε «Κάθε άλλο παρά θα βοηθήσει τη χώρα να σταθεί στα πόδια της και να βγει από την κρίση. Αντίθετα δέχεται την απόλυτη στήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού και προκειμένου να προασπίσει τα δικά του συμφέροντα το συγκεκριμένο επιχειρηματικό σύστημα είναι ικανό ακόμη και να βυθίσει τη χώρα πιο βαθιά στον βούρκο της κρίσης».

Πρόσωπα που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο του επιχειρηματικού πολέμου, ο οποίος αργά ή γρήγορα θα εκδηλωθεί με μεγαλύτερη ένταση, υποστηρίζουν ότι «Ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία είχαν λάβει συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, σήμερα εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένα από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις του». Ταυτόχρονα κύκλοι προσκείμενοι στους δανειστές μεταφέρουν την κυρίαρχη αντίληψη που επικρατεί στην τρόικα και η οποία αντανακλά την δυσαρέσκεια για την επιλεκτική αντιμετώπιση συγκεκριμένων επιχειρηματιών στην Ελλάδα, έναντι άλλων κυρίως ξένων, αλλά και Ελλήνων επιχειρηματιών. Όπως λένε, "ο πρωθυπουργός δεν δείχνει διατεθειμένος να 'τελειώνει' με τμήματα της διαπλοκής στην Ελλάδα".

Το αν οι δύο επιχειρηματίες, αλλά και άλλοι πανίσχυροι οικονομικοί παράγοντες της χώρας είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του Αντώνη Σαμαρά μένει να το δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Το βέβαιο είναι, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές στο Periodista.gr ότι "Η κυβέρνηση Σαμαρά θα συντριβεί ανάμεσα στις συμπληγάδες της διαπλοκής και των δανειστών". 

anemosantistasis.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου