Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Πρόταση μομφής: Μετρούν «κεφάλια» και ψάχνουν για «αντάρτες»

Πρόταση μομφής: Μετρούν «κεφάλια» και ψάχνουν για «αντάρτες»
-Οι 155, οι 105 και οι 11… - Αισιοδοξία στο Μαξίμου, σκεπτικισμός στην Ιπποκράτους
Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό προκαλεί η κατάθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.
Στα κομματικά επιτελεία επικρατεί αναβρασμός και ήδη έχουν αρχίσει τα μετρούν τα «κουκιά» ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας την Κυριακή τα μεσάνυχτα.
Η πρόταση δυσπιστίας μετά το αρχικό μούδιασμα που προκάλεσε ακόμα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, στη συνέχεια έγινε δεκτή με... ενθουσιασμό!
Η πρώτη αντίδραση από πλευράς ΔΗΜΑΡ, που χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβληματική, επανέφερε την ηρεμία στο Μαξίμου που ετοιμάζεται για δριμύτατη επίθεση κατά του Αλ. Τσίπρα.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί η σιγουριά πως η ψηφοφορία το βράδυ της Κυριακής θα συσπειρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα φέρει τους διαφωνούντες βουλευτές προ των ευθυνών τους.

Όταν έρθει το νέο σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, το οποίο όπως όλα δείχνουν δεν θα ικανοποιεί τα αιτήματα των γαλάζιων και πράσινων για ριζικές αλλαγές, και τεθεί το δίλημμα «ή το ψηφίζετε ή ρίχνετε την κυβέρνηση», πώς θα συνεχίσουν το «αντάρτικο» τη στιγμή που λίγες ημέρες πριν θα έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης;
Σύμφωνα με τη λογική λοιπόν, αριθμητικά τουλάχιστον η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ , δεν μπορεί να υποστηριχθεί.
Μετρούν κεφάλια
Όπως όλα δείχνουν την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στηρίξουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, και πιθανότατα και του ΚΚΕ που σύμφωνα με πληροφορίες θα δηλώσουν παρόντες.
Έτσι σύμφωνα  με τα δεδομένα την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης θα στηρίξουν οι 72 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Επίσης την πρόταση θα στηρίξει και η ΧΑ, όπως έγινε γνωστό μέσω ανακοίνωσής της.
Άρα, κατά της συγκυβέρνησης θα ψηφίσουν συνολικά 105 βουλευτές (72 ΣΥΡΙΖΑ, 18 Ανεξάρτητοι Έλληνες και 15 Χρυσή Αυγή). Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής την πρόταση μομφής θα ψηφίσουν οι 15 , εκτός αν δοθεί το δικαίωμα  της επιστολικής ψήφους στους τρεις προ φυλακισμένους βουλευτές Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά και Γιάννη Λαγό, οπότε το άθροισμα ανεβαίνει στους 108 βουλευτές. 
Ψάχνουν «αντάρτες»
Από το πρωί σε Συγγρού και Χαριλάου Τρικούπη τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά. Στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αναζητούν τυχόν «αντάρτες» στις κοινοβουλευτικές ομάδες σε μια προσπάθεια να αποφύγουν «ατυχήματα» κατά την ψηφοφορία.
Αν στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρξουν απώλειες  η κοινοβουλευτική δύναμη των δύο κομμάτων  ανέρχεται στους 155 βουλευτές. Το ερώτημα το τι θα πράξουν κάποιοι βουλευτές που αντέδρασαν στο κλείσιμο της ΕΡΤ όπως ο Απόστολος Κακλαμάνης παραμένει, αλλά λογικά στην παρούσα φάση είναι δύσκολο κάποιος βουλευτής των δύο κομμάτων να ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής.
Τι θα κάνουν ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ
Τα δύο κόμματα της αριστεράς συγκεντρώνουν μαζί ένα αριθμό 26 βουλευτών (14 η ΔΗΜΑΡ και 12 το ΚΚΕ). Το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ κ. Νίκος Τσούκαλης γνωστοποίησε σήμερα ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση μομφής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές του ΚΚΕ θα δηλώσουν παρόντες.
Οι 11 Ανεξάρτητοι
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που θα κρατήσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, και θα τον ακολουθήσει και ο Χρήστος Αηδόνης.
Ερώτημα παραμένει η στάση των  πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Μίμη Ανδρουλάκη , Παραστατίδη Θεόδωρου και  Μάρκου Μπόλαρη , των πρώην βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρη Μουτσινά και του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Δημοσθένη Κασσαπίδη .
Υπέρ της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται  ψηφίσουν οι ανεξάρτητοι  βουλευτές Δημήτρης Σταυρογιάννης  και Ιωάννης Κουράκος καθώς και ο Ν. Νικολόπουλος. 





newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου