Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Οι πολιτικοί νταβατζήδες προσπαθούν να στήσουν νέο δικομματισμό

Σε όλη τη νεώτερη ιστορία της χώρας, επί 200 σχεδόν χρόνια μετά την απελευθέρωση, το θεατρικό κοινοβουλευτικό πολιτικό σύστημα βασίστηκε κυρίως πάνω στον διπολισμό κάθε είδους. Αυτός ο διπολισμός δεν αντιπροσώπευσε ποτέ έναν πραγματικό κοινωνικό διπολισμό, ούτε εκφράστηκε ποτέ με πραγματικές δημοκρατικές διαδικασίες. Ήταν πάντα μια ενιαία στυγνή κοινωνικοπολιτική ολιγαρχία, κοτζαμπάσικης νοοτροπίας και πρακτικής με δημοκρατικό φερετζέ, για αφελείς εξωκατευθυνόμενους ραγιάδες, τους οποίους δίχαζε δημιουργώντας τεχνητό φανατισμό.

Τα μνημόνια, η κρίση, η εξαθλίωση, η εθνική ταπείνωση, αλλά και η σύγχρονη πληροφόρηση μέσα από το διαδίκτυο, δημιούργησαν τις συνθήκες διάλυσης αυτού του θεατρικού διπολικού συστήματος. Προ του κινδύνου κατάρρευσης, οι πολιτικοί νταβατζήδες του συστήματος επέβαλαν στους δύο πρώην μονομάχους (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) να συγκυβερνήσουν για να διασωθεί το σύστημα. Όμως έτσι αποκαλύφθηκε η πλήρης θεατρικότητα του συστήματος και άρχισαν να απελευθερώνονται τα «πρόβατα» από τα μαντριά, διαλύοντας τον παλιό διπολισμό.


Τώρα, όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αυτοδυναμία από κανένα κόμμα και οι πολιτικοί νταβατζήδες θα αναγκαστούν να επιβάλουν πάλι συγκυβέρνηση των δύο νέων μονομάχων (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ). Αυτό που λέγεται «ο μεγάλος συνασπισμός Αριστεράς – Δεξιάς». Κάτι τέτοιο όμως θα οδηγήσει σε πλήρη πια απελευθέρωση των «προβάτων» από τα κομματικά μαντριά και σε κατάρρευση και του ιδεολογικού σχήματος «Αριστερά – Δεξιά», το οποίο έτσι κι αλλιώς έχει καταργηθεί από την επιθετική παγκοσμιοποίηση. Οι πολιτικοί νταβατζήδες, απ’ ότι φαίνεται, αποφάσισαν να διαλύσουν το υπάρχον αυτή τη στιγμή πολυκομματικό σύστημα. Θα προσπαθήσουν λοιπόν να διαμορφώσουν έναν νέο δικομματισμό, βασιζόμενοι όμως στο πεθαμένο πια σχήμα «Κεντροαριστερά – Κεντροδεξιά», το οποίο θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν σε προπαγανδιστική «φορμόλη». Το άλλο διπολικό σχήμα “Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο” είναι διαλυτικό για το σύστημα και δεν το συμφέρει.

Πολύ σύντομα λοιπόν, ο μεν κ. Σαμαράς μάλλον θα αποτελεί παρελθόν, τα δε κόμματα ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ θα διασπαστούν προς τους δύο νέους πόλους. Οι επαγγελματίες διαπλεκόμενοι πολιτικοί θα πιάσουν καινούργιο στασίδι στο νέο δικομματισμό. Ταυτόχρονα, η μεν ΧΑ, έτσι όπως ήταν μέχρι τώρα, θα κτυπηθεί αλύπητα από τους νταβατζήδες, μέχρι πλήρους διάλυσης ή αλλαγής της, ενώ ο λαός θα φανατιστεί έντεχνα ώστε να χωριστεί και πάλι σε δύο νέα στρατόπεδα. Σε ότι αφορά το ΚΚΕ, το κόμμα αυτό είναι εντελώς ακίνδυνο για το σύστημα. Η παρουσία του αποτελεί περισσότερο ηθικό στήριγμα του σάπιου συστήματος, παρά αμφισβήτησή του.

Αν δεν αλλάξουμε έγκαιρα αυτό το θεατρικό κοινοβουλευτικό σύστημα, τώρα που αυτό κλυδωνίζεται έντονα και αν δεν περάσει η δημοκρατία στα χέρια του λαού, θα είμαστε και πάλι άξιοι της μοίρας μας.

Τουλάχιστον τώρα γνωρίζουμε και δεν συγχωρούμαστε πια.

Πέτρος Χασάπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου