Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Ο Άδωνις κάνει διάλογο «υψηλού επιπέδου» στο Μέγαρο Μουσικής

Ο Άδωνις κάνει διάλογο «υψηλού επιπέδου» στο Μέγαρο Μουσικής 


Ενώ η δημόσια υγεία βρίσκεται υπό κατάρρευση, Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα συζητούν για την υποτιθέμενη «βελτίωση της υγείας των πολιτών».
Κόσμο και ντουνιά «υψηλού επιπέδου» έχει καλέσει ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στο Μέγαρο Μουσικής την Πέμπτη και Παρασκευή 12 και 13 Δεκεμβρίου, στη «Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου», όπως την αποκαλεί το υπουργείο Υγείας, με θέμα «Ελληνικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας: Βελτιώνοντας την υγεία των πολιτών».

Η διάσκεψη διοργανώνεται σε συνεργασία με το Περιφερειακό Γραφείο για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Την έναρξη των εργασιών θα κάνει ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, ενώ δεύτερος ομιλητής θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Στη διάσκεψη θα παραβρεθούν επίσης υπουργοί Υγείας και στελέχη των υπουργείων Υγείας από την Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, τις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία. Επίσης, στη Διάσκεψη, θα μιλήσουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Το «παρών» στη διάσκεψη θα δώσει και ο επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ. Η παρουσία των υψηλών προσκεκλημένων θα σηματοδοτήσει την «έναρξη της υλοποίησης των μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα».
horst
Και την ώρα που η δημόσια υγεία στη χώρα βρίσκεται υπό κατάρρευση, με τους γιατρούς να συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, τα νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν δραματικές ελλείψεις προσωπικού και χρηματοδότησης για τις λειτουργικές τους δαπάνες, το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι η διάσκεψη «θα παρέχει τη δυνατότητα για ένα διάλογο υψηλού επιπέδου αναφορικά με την Πολιτική Υγείας 2013-2020 του Υπουργείου Υγείας, αλλά και για συζητήσεις τεχνικού χαρακτήρα και ανταλλαγή απόψεων με διεθνείς και Έλληνες εμπειρογνώμονες, καθώς και κύριους εμπλεκόμενους φορείς που συμμετέχουν στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας, οι οποίες υλοποιούνται στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των κρατών μελών της Ε.Ε».
Στο διάλογο με τους γιατρούς, όμως, και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στις δομές υγείας, ο υπουργός βάζει εκβιαστικές προϋποθέσεις, όπως να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, για να συζητήσουν. Ίσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι τόσο «υψηλού επιπέδου», όσο οι συνομιλητές του από την τρόικα και την Task Force.
Η επιλογή του χρόνου πραγματοποίησης της Διάσκεψης αποδεικνύεται η πλέον ευνοϊκή για τον κ. Γεωργιάδη, καθώς με την επόμενη ημέρα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας και το μέλλον του ΕΟΠΥΥ να προδιαγράφονται δυσοίωνα για τους πολίτες, ο υπουργός θα έχει στο πλευρό του το «αφάν γκατέ» της ελληνικής κυβέρνησης, των Ευρωπαίων εταίρων και εμπειρογνωμόνων της Υγείας, για να στηρίξουν το μεταρρυθμιστικό του έργο.
Η παρουσία δε του πρωθυπουργού στη διάσκεψη καταδεικνύει από τη μια ότι τα θέματα της υγείας θα είναι ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε, που ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου. Από την άλλη, αποτελεί μια σαφή απάντηση στη σειρά ιατρικών και άλλων ενώσεων της χώρας, που έχουν ζητήσει εδώ και καιρό την παρέμβασή του για τα θέματα της υγείας, παίρνοντας θέση απέναντί τους και στο πλευρό του υπουργού του.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου