Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις και τα σενάρια πρόωρων εκλογών πριν από το Πάσχα

oi-mystikes-dhmoskophseis-kai-ta-senaria-prowrwn-eklogwn-prin-apo-to-pasxa 


Σημαντική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι ως εναλλακτική πρόταση εξουσίας, αλλά ως λύση ανάγκης και μεγάλη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, καταγράφονται σε μυστικές δημοσκοπήσεις που έχει στην κατοχή του το Μέγαρο Μαξίμου.
Το μόνο ενθαρρυντικό για τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είναι ότι αντέχει στο επίπεδο της αξιοπιστίας και της δημοφιλίας, αλλά όχι σημαντική μετατόπιση των ψηφοφόρων στην πρόθεση ψήφου.

Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα στον πρωθυπουργό και στους συνεργάτες του. Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στο πρωθυπουργικό επιτελείο διαψεύστηκαν και ξαφνικά ο προβληματισμός είναι κυρίαρχος, καθώς αλλάζει σταδιακά το πολιτικό σκηνικό.
Για να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα ο Πρωθυπουργός ζήτησε δημοσκοπήσεις από τους δικούς του μηχανισμούς, οι οποίοι ξεκίνησαν μετρήσεις με απόλυτη μυστικότητα. Τόσο οι κυλιόμενες στοχευμένες μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν όσο και οι ποιοτικές έρευνες που πραγματοποίησαν δύο γνωστές εταιρείες δημοσκοπήσεων κατέληξαν σε ταυτόσημα συμπεράσματα:
* Από τις τελευταίες κινήσεις του Πρωθυπουργού αντέχει ακόμα η εικόνα του στην κοινή γνώμη, καθώς οι συμμετέχοντες στις δημοσκοπήσεις τον χαρακτηρίζουν αποτελεσματικό και αξιόπιστο. Όμως μειώνεται σημαντικά η διαφορά του από τον Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για Πρωθυπουργό».
* Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά της ΝΔ με το ΣΥΡΙΖΑ είναι στα όρια του στατιστικού λάθους, ενώ υπάρχουν και περίοδοι που η αξιωματική αντιπολίτευση είναι μπροστά.
Οι αναλυτές του Μεγάρου Μαξίμου όμως εκτιμούν ότι, αν συνεχίσει να αντέχει η εικόνα του Αντ. Σαμαρά θα συμπαρασύρει και την δημοτικότητα της κυβέρνησης τις επόμενες εβδομάδες. Όμως παραγνωρίζεται το στοιχείο πως οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία θεωρούν ότι το μέλλον τους θα είναι χειρότερο από το παρόν και δεν βλέπουν φως στο τούνελ άμεσα.
Παράλληλα πιστεύουν ότι όταν θα διανεμηθεί τμήμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα αλλάξει και το κλίμα στην κοινή γνώμη.
Πάντως αυτή η κίνηση ενέχει κινδύνους, διότι γενικώς η κοινή γνώμη στην πλειοψηφία της πιστεύει ότι ο Πρωθυπουργός προχωρεί σε παροχές όχι επειδή νοιάζεται για τους πολίτες αλλά επειδή προετοιμάζει εκλογές.
Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης εξακολουθεί να μην επιθυμεί πρόωρες εκλογές, αλλά το ποσοστό των πολιτών που επιθυμούν εκλογές για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό έχει αυξηθεί θεαματικά την τελευταία περίοδο.
Όπως πληροφορείται το newpost οι εβδομαδιαίες μυστικές μετρήσεις του Μεγάρου Μαξίμου θα συνεχιστούν ως τα τέλη Φεβρουαρίου που ο Aντ. Σαμαράς φαίνεται ότι θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις του για το αν θα καταφύγει σε πρόωρες εκλογές πριν το Πάσχα, περί τα τέλη Μαρτίου, οπότε και επίσημα θα έχει επικυρωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από την Ε.Ε. και θα γίνει η πρώτη απόπειρα εξόδου στις αγορές.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου