Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Εκλεκτοί και αουτσάιντερ της ΝΔ για τις εκλογές στους δήμους – Όλο το παρασκήνιο των ονομάτων

nea-dimokratia-ekloges-570 

 Την ώρα που η επιλογή των υποψηφίων για τις περιφέρειες και τους δήμους μπαίνει στην τελική ευθεία, μετά και τα χρίσματα του ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ παρατηρείται δυστοκία αλλά και έντονο παρασκήνιο για τους μεγάλους δήμους αλλά και την Περιφέρεια Αττικής.


Η ΝΔ έχει δηλώσει μεν πως δεν πρόκειται να δώσει επίσημα χρίσματα, πολιτικοποιώντας έτσι τις εκλογές, αλλά είναι δεδομένο πως συγκεκριμένοι υποψήφιοι θα τύχουν της στήριξης του κόμματος. Το πρόβλημα είναι πως κεντρικά στελέχη δεν θέλησαν να μπουν στη μάχη των δήμων και της περιφέρειας, δημιουργώντας έτσι έντονο σκεπτικισμό στο Μαξίμου και στη Συγγρού, όπου αναζητούνται αξιόμαχες υποψηφιότητες με προοπτικές επιτυχίας. Το βάρος πέφτει πλέον στην εξεύρεση υποψηφίων για τους δυο μεγάλους δήμους της χώρας, όπου ακόμα τα πράγματα παραμένουν νεφελώδη:
Δήμος Αθηναιων:
Είναι ένα δύσκολο σκέλος της εξίσωσης για τη ΝΔ . Στην Αθήνα αναμένεται ενδιαφέρουσα μάχη, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ξεγράφουν σε καμία περίπτωση τον νυν Δήμαρχο, Γιώργο Καμίνη. Πάντως, στη ΝΔ δεν αντιμετώπισαν με… δέος την επιλογή του άπειρου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος διαθέτει μηδενική εμπειρία στην κεντρική πολιτική σκηνή. Είναι δεδομένη η απόφαση του Νικήτα Κακλαμάνη να είναι υποψήφιος, είναι δεδομένο όμως πως δεν θα τύχει της στήριξης της ΝΔ μια υποψηφιότητά του. Την ιδια τύχη θα έχει και μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Άρη Σπηλιωτόπουλου, την οποία βλέπουν με καλό μάτι και προωθούν γνωστά καραμανλικά στελέχη, υποψηφιότητα πάντως που δεν συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες.
Τα δύο πρόσωπα με τις περισσότερες πιθανότητες είναι αυτά των κ. Μίχαλου και Πατούλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μίχαλος είναι θερμός για το ενδεχόμενο διεκδίκησης του μεγαλύτερου δήμου της χώρας και έχει αρχίσει να συζητά την υποψηφιότητά του με παράγοντες της πόλης αλλά και νέους ανθρωπους που θα μπορούσαν να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό του. Όσον αφορά τον κ. Πατούλη, χθες Κυριακή είχε διαβουλεύσεις σε κορυφαίο επίπεδο για την υποψηφιότητά του. Το τρίπτυχό των προτεραιοτήτων του, όπως πληροφορείται το koolnews.gr είναι «Δήμος Αθηναίων-Περιφέρεια-Δήμος Αμαρουσίου», ενώ αν επιλεγεί τελικά ο κ. Μίχαλος, ο κ. Πατούλης θα δώσει τη μάχη της περιφέρειας. Πάντως, μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοιχτά. Τέλος, για τα περί κωλύματος των δύο φιλόδοξων υποψηφίων, νομικοί κύκλοι τόνιζαν πως κάτι τέτοιο δεν προκύπτει, καθώς οι κ.κ. Μίχαλος και Πατούλης έχουν εκλεγεί σε συνδικαλιστικούς και νομικούς φορείς και δεν έχουν διοριστεί!
Δήμος Θεσσαλονίκης:
Ένας Δήμος με εξίσου πλούσιο παρασκήνιο. Στη ΝΔ δυσκολεύονταν να βρουν ένα στέλεχος, το οποίο να μπορεί να σταθεί απέναντι στον Γιάννη Μπουτάρη. Γαλάζιο στέλεχος της συμπρωτεύουσας σε συνομιλία με το koolnews.gr τόνιζε πως έχει κατά πάσα πιθανότητα κλειδώσει το όνομα του Γιάννη Ιωαννίδη, εξηγούσε όμως πως ο ψηλός δεν έχει πολλές και τόσες πιθανότητες απέναντι στον σημερινό δήμαρχο. Όπως τόνιζε, ο Γιάννης Μπουτάρης δεν έχει απολέσει τη στήριξη των γαλάζιων κύκλων που τον στήριξαν το 2010, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση, παρά κα την ανοιχτή του σύγκρουση με τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ, Μηνά Σαμαντζίδη. Ακόμα, ο κ. Μπουτάρης εξακολουθεί να διατηρεί επιρροή σε ομάδες με ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως η Εβραϊκή κοινότητα της πόλης αλλά και το Κολλέγιο Ανατόλια, ενώ ο μηχανισμός του κ. Ιωαννίδη δεν φαίνεται ικανός να μπορεί να ανατρέψει τις ισορροπίες.
Στο Μέγαρο Μαξίμου μέτρησαν και άλλους υποψηφίους πριν καταλήξουν στον βουλευτή της Α’ Θεσσαλονίκης. Βολιδοσκόπησαν τον Υφυπουργό κ. Καλαφάτη, ο οποίος δεν θέλησε να αφήσει τη θέση του αλλά και τον άλλοτε αρχηγό ΓΕΕΘΑ, κ. Φράγκο, από τον οποίον εισέπραξαν αρνητική απάντηση. Όπως σημείωναν κύκλοι από το περιβάλλον του πρώην στρατιωτικού, ο κ. Φράγκος δεν θέλει να έχει σχέση με τη «μνημονιακή ΝΔ», όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος σε συνομιλίες του. Έτσι, ξεκίνησε το ψηστήρι στον «Ψηλό», ο οποίος φέρεται να είναι ένα βήμα πριν δεχθεί να κατέβει στον αυτοδιοικητικό στίβο.
Πάντως, πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αναζητείται πρόσωπο που θα μπορεί να διεμβολίσει τον υποψήφιο της ΝΔ και τον Γιάννη Μπουτάρη, ενώ αν δεν βρεθεί, θα στηριχθεί ξανά ο υποψήφιος του 2010, Τριαντάφυλλος Μηταφιδης.
Στη ΝΔ όμως αναζητούν και ένα τρίτο πρόσωπο για να στελεχώσει τη θέση του υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, μιας και ο νυν Αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Τσαμασλής, δεν έχει αφήσει καλές εντυπώσεις και δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Κρούση έγινε σε πρώην γαλάζιο δήμαρχο, ο οποίος όμως ανασυστήνει την ομάδα του και ετοιμάζει την επάνοδό του στο Δήμο του. Έτσι, συζητείται τρίτο πρόσωπο-έκπληξη, το οποίο δεν έχει κλειδώσει ακόμα και δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αν ο κ. Ιωαννίδης τελικά δεν ενδώσει στο pressing του Πρωθυπουργού (υπενθυμίζεται πως οι δυο άντρες είχαν θερμό τετ-α-τετ στο εντευκτήριο της Βουλής πριν από περίπου δυο βδομάδες). Οι εξελίξεις για το πρόσωπο αυτό θα δρομολογηθούν όταν φανεί και το πρόσωπο που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ για το Δήμο.

koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου