Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Τακτική «δύο σε ένα» από την κυβέρνηση ενόψει Μαϊου

Τακτική «δύο σε ένα» από την κυβέρνηση ενόψει Μαϊου 


Με «αυτοδιοικητική» ατζέντα στις εκλογές για δήμους και περιφέρειες (σ.σ. πλην ίσως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τις οποίες θα διεκδικήσουν εν ενεργεία βουλευτές) αλλά με οξεία πόλωση ενόψει των ευρωεκλογών πορεύεται το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει των διπλών εκλογών του Μαϊου.

Η τακτική «δύο σε ένα» του επιτελείο του κ. Αντώνη Σαμαρά μοιάζει παράδοξη, ωστόσο στόχος είναι να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εκλογικής αναμέτρησης. Στο μεν αυτοδιοικητικό πεδίο «επενδύοντας» στις υποψηφιότητες και στα στελέχη που έχει, προκειμένου να καταφέρει να χρωματίσει μπλε το μεγαλύτερο μέρος του χάρτη το βράδυ των εκλογών, στο πεδίο της ευρωβουλής με έντονο διλημματικό λόγο, ανάδειξη των πολλών και αντικρουόμενων απόψεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και με επίκληση των κινδύνων που θα εγκυμονούσε μία εκλογική νίκη της Κουμουνδούρου.
Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται να πιστεύει ότι μπορεί να ανατρέψει την ροή των δημοσκοπήσεων και να κερδίσει στις εκλογές. Εδράζει δε την αισιοδοξία του στις «καλές ειδήσεις» με τις οποίες θα επιχειρήσει να φορτώσει τη δημόσια ατζέντα αλλά και στο γεγονός ότι παρά τη δεινή κυβερνητική θέση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει απόσταση ασφαλείας από τη Ν.Δ., πολλώ δε μάλλον να διαμορφώσει κλίμα οριστικής επικράτησης. Ο κ. Σαμαράς εκτιμά επίσης ότι πολλοί από τους αναποφάσιστους των δημοσκοπήσεων, που προέρχονται κατά τα 2/3 από τη ΝΔ, θα «επιστρέψουν» στα γαλάζια ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών, κλείνοντας έτσι την ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Samaras-1
Γι αυτό το λόγο, θα επιδιώξει μία σκληρή αναμέτρηση με έντονη πόλωση, προκειμένου και να επαναπατρίσει ψηφοφόρους και να αποτρέψει άλλους να φύγουν είτε προς τα σχήματα της Δεξιάς (πχ των Πολύδωρα – Ζώη) είτε προς τα κέντρο και τους «58».
Στο αυτοδιοικητικό επίπεδο, πάλι, οι μετρήσεις που έχει στη διάθεσή της η ΝΔ δείχνουν ότι, σε αντίθεση με τα γενικά ποσοστά του κόμματος, οι πιθανότητες να κερδίσει δήμους και περιφέρειες είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Η ΝΔ προσδοκά ότι μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 13 περιφερειών εν προκειμένω τις Ήπειρο (Καχριμάνης), Δυτ. Μακεδονία (Δακής), Κεντρ. Μακεδονία (Τζιτζικώστας), Βόρειο Αιγαίο (Καλογήρου), Στ. Ελλάδα (Μπακογιάννης), Πελοπόννησο (Τατούλης), να διεκδικήσει την Ανατ. Μακεδονία και Θράκη ενώ περιφέρειες διεκδικεί, όσο κι αν φαίνεται αδιανόητο, και το ΠΑΣΟΚ, οι υποψήφιοι του οποίου αντέχουν στην Κρήτη (Αρναουτάκης), τη Δυτική Ελλάδα (Κατσιφάρας) και στην Ανατ. Μακεδονία – Θράκη (Γιαννακίδης).
Σε κάθε περίπτωση, εκτιμά το επιτελείο του Μαξίμου, η ΝΔ θα «περάσει» τους υποψηφίους της ή τους συνεργαζόμενους με αυτή υποψηφίους στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, σε συντριπτικά υψηλότερο ποσοστό από ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή της διεξαγωγής των ευρωεκλογών τη δεύτερη Κυριακή «υπακούει» και σε αυτή τη λογική καθώς εκτιμάται ότι στο δεύτερο γύρο μπορεί να μην προσέλθουν στις κάλπες οι «αντιμνημονιακοί» ψηφοφόροι, αν όχι του ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα των μικρότερων κομμάτων, όπως πχ η περίπτωση Νικολόπουλου για την περιφέρεια Αττικής.
Ως αποτέλεσμα, ακόμη κι αν χαθεί η ευρωπαϊκή αναμέτρηση, εκτιμάται ότι ο χάρτης της Ελλάδας δεν θα είναι, το ίδιο βράδυ, βαμμένος στα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας στην κυβέρνηση μία ανάσα. Το πόσο σημαντική θα είναι η «ανάσα» αυτή, θα εξαρτηθεί απόλυτα από το αποτέλεσμα. Μικρή ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με το κόμμα του κ. Αλ. Τσίπρα κάτω από τα εθνικά του ποσοστά θα αποτελεί μέχρι και... νίκη για την κυβέρνηση. Ακόμη, όμως, και μία ήττα μέχρι 4 – 4,5 μονάδες θεωρείται διαχειρίσιμη, εφόσον βέβαια και το ΠΑΣΟΚ, μέσω των 58, έχει μία επίδοση περί το 6-7%.
Σε περίπτωση, ωστόσο, που οι διαφορές είναι μεγαλύτερες, τότε η απονομιμοποίηση της κυβέρνησης θα είναι άμεση και οι εθνικές εκλογές η λογική εξέλιξη.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου