Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Ετοιμάζουν Συνταγματική Αναθεώρηση

Ετοιμάζουν Συνταγματική Αναθεώρηση
Όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το newsbomb.gr, Σαμαράς και Βενιζέλος προωθούν μείωση αριθμού βουλευτών, Γερουσία και αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας
Σαρωτικές αλλαγές ετοιμάζουν Σαμαράς και Βενιζέλος όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το newsbomb.gr με αναλυτικό και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ από τις 11 Φεβρουαρίου του 2014 (διαβάστε εδώ).
Δώδεκα ημέρες μετά, μερίδα του κυριακάτικου Τύπου έρχεται να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ του NEWSBOMB, ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προωθούν την Συνταγματική Αναθεώρηση με βασικούς γνώμονες την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του προέδρου της Δημοκρατίας, τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και τη σύσταση μιας νέας μορφής αιρετής Γερουσίας.

 Η πρόταση αυτή, που είναι πιθανόν να τεθεί σε δημόσιο διάλογο πριν από τις ευρωεκλογές, θα εντάσσεται στη γενικότερη συζήτηση που θα ανοίξει το προσεχές διάστημα ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης. Η απόφαση φέρεται να λήφθηκε στη συνάντηση που είχαν οι δύο άντρες και στην οποία αποφάσισαν την κατάργηση της λίστας στις ευρωεκλογές.
samaras venizelos

Όπως είχαμε αποκαλύψει, η μεταρρυθμιστική ατζέντα για σαρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα αλλά και στο δημόσιο βίο, έρχεται στο προσκήνιο προκειμένου η κυβέρνηση να ''στριμώξει'' πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγοντας ταυτόχρονα ένα νέο  πεδίο αντιπαράθεσης, με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Στο Μαξίμου θεωρούν ότι η ανακίνηση του θέματος της συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να αποφέρει πολιτικά οφέλη στην κυβέρνηση, κυρίως στη Ν.Δ αλλά και να δώσει ''φιλί ζωής'' στο ΠΑΣΟΚ που έχει συρρικνωθεί δημοσκοπικά.
Εκτιμούν ότι θα προσδώσει δυναμική στην κυβέρνηση αλλά και την μεταρρυθμιστική ορμή που της λείπει και η οποία μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία, ιδιαίτερα μάλιστα όταν συνδέεται με αλλαγές στο πολιτικό σύστημα αλλά και στο Σύνταγμα.
Παράλληλα, Σαμαράς και Βενιζέλος θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δέσμιος του Αριστερού Ρεύματος αλλά και της κοινωνικής και εκλογικής του βάσης, θα δυσκολευθεί να αποδεχθεί αλλαγές , όπως η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα, και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Τα σημεία στα οποία υπάρχει ήδη σύγκλιση Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ για το αντικείμενο και το πεδίο της συνταγματικής αναθεώρησης και των αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, είναι τα εξής:
- Ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
- Κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς εξαιρέσεις.
- Μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200.
- Καθιέρωση δεύτερου νομοθετικού σώματος, της Γερουσίας, με 200 μέλη.
- Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας.
- Ρηξικέλευθες διατάξεις για την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης.
- Ευρείες αλλαγές στον θεσμό της βουλευτικής ασυλίας.
Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός προσανατολίζεται στην κατάθεση πρότασης για την συνταγματική αναθεώρηση πριν τις ευρωεκλογές, προκειμένου να αλλάξει η πολιτική ατζέντα και να υπάρξει αιφνιδιασμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.








newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου