Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Ο Πούτιν σταματά το δολάριο ως νόμισμα αναφοράς και… απειλεί τις ΗΠΑ

vladimir-putin-ameriki-570 


«Ρελάνς» ετοιμάζεται να κάνει η Ρωσία η οποία μετά τις κυρώσεις που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ για την διαχείριση της κρίσης στην Ουκρανία.
Η Μόσχα δεν φαίνεται να «φοβάται» από τις διατυπώσεις του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τόνισε πως «η Ρωσία βαδίζει στο λάθος μονοπάτι της Ιστορίας». Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως οι ΗΠΑ σκέφτονται να εφαρμόσουν διπλωματικά αντίποινα στη Ρωσία,
με σκοπό να την απομονώσουν από τη διεθνή κοινότητα. Ο Αμερικανός πρόεδρος, τόνισε πως μια στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «θα είναι μια δαπανηρή ιδέα για τη Ρωσία». Σε κάθε περίπτωση, η Ουάσινγκτον εμφανίζεται αποφασισμένη να λάβει μέτρα κατά της Ρωσίας, ρίχνοντας ακόμη περισσότερο «λάδι στη φωτιά» της έντασης.
Και η Ρωσία όμως φαίνεται πως έχει τα δικά της διπλωματικά «όπλα» καθώς όπως δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Σεργκέι Γκλαζίεφ, η Μόσχα είναι πιθανόν να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το δολάριο ως νόμισμα αναφοράς και να αρνηθεί να αποπληρώσει τα δάνειά της προς τις αμερικανικές τράπεζες. Σημειώνεται ότι συγκεκριμένος άνθρωπος είναι χρησιμοποιείται συχνά από την ρωσική ηγεσία στη διατύπωση σκληρών θέσεων αν και δεν συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Όπως δήλωσε ο Γκλαζίεφ τυχόν επιβολή κυρώσεων θα οδηγήσει σε «κραχ του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος». Αλλά ακόμα και αν οι κυρώσεις δεν έχουν στόχο την Ρωσία αλλά επιχειρήσεις και ιδιώτες επιχειρηματίες της χώρας, τότε, πρόσθεσε ο Γκλάζιεφ, η Μόσχα θα συστήσει στους κατόχους αμερικανικών αξιών να τις πουλήσουν.
Από στρατιωτικής πλευράς πάντως ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να κάνει επίδειξη δύναμης αφού μετά την ανάπτυξη περισσοτέρων από 16.000 στρατιωτών, έδωσε εντολή στα στρατεύματά του να επιστρέψουν στις βάσεις τους. Εξ αρχής η ρωσική πλευρά αρνείτο πως πρόκειται για «εισβολή» στην Ουκρανία, αλλά υποστήριζε ότι ήταν μία απλή στρατιωτική άσκηση.
Οι κυρώσεις της Αμερικής
Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, οι ΗΠΑ αναστέλλουν όλες τις στρατιωτικές συνεργασίες με τη Ρωσία εξ αιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών ασκήσεων, των ανταλλαγών επισκέψεων στα λιμάνια και των συνεδρίων στρατιωτικού σχεδιασμού. «Καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία και οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που είναι στην Κριμαία να επιστρέψουν στις βάσεις τους, όπως απαιτείται στο πλαίσιο των συμφωνιών που διέπουν τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κίρμπι.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικών εμπλοκών, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης , και το Πεντάγωνο έσπευσε να ακυρώσει οποιαδήποτε φημολογία ότι αμερικανικές οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να εμπλακούν σε επιχειρήσεις.
Στην Ουκρανία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι
Λίγες ώρες μετά την απόφαση των ΗΠΑ να διακόψουν την στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, η Ουάσινγκτον επικεντρώνεται σε οικονομικά, διπλωματικά και πολιτικά μέτρα για να πιέσει τη Ρωσία να ακυρώσει την επέμβασή της στην Ουκρανία και όχι στρατιωτικές επιλογές, επισήμανε ο ανώτερος αυτός Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στο Κίεβο, είναι για να εκφράσει έμπρακτα την πολιτική και οικονομική υποστήριξη της χώρας του στις νέες αρχές της χώρας, μετά την αναίμακτη κατάληψη από ρωσικές ένοπλες δυνάμεις της περιοχής της Κριμαίας.
Οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, η βοήθεια προς την Ουκρανία θα είναι τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε εγγυήσεις δανείων για τη στήριξη της οικονομίας της χώρας. Στις ενδεχόμενες κυρώσεις περιλαμβάνονται, η απαγόρευση της βίζας, το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, η αναθεώρηση της στρατιωτικής συνεργασίας καθώς και άλλες οικονομικές κυρώσεις.

koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου