Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Το δεξί χέρι του Καραμανλή στον... Τσίπρα!

 

 Τον γνωστό επικοινωνιολόγο και πολιτικό αναλυτή Γιάννη Λούλη, του οποίου οι πολύ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και την αμερικανική πρεσβεία στη χώρα μας είναι γνωστές, έχει επιλέξει ο κ. Τσίπρας ως πολιτικό σύμβουλο, στο παρασκήνιο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Η συνεργασία αυτή, η οποία θεωρείται ένα ακόμη άνοιγμα του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τις ΗΠΑ, έχει κάνει πολλούς στον πολιτικό χώρο να εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα της Αριστεράς, όχι μόνο μπορεί να προσβλέπει στην «αμερικανική συμπάθεια», αν όχι και στήριξη, αλλά ενδεχομένως να εξελιχθεί σε έναν δούρειο ίππο της υπερδύναμης στην Ε.Ε. αλλά και στην Ελλάδα.
Με θητεία δίπλα στον Μιλτιάδη Εβερτ και στον Κώστα Καραμανλή, ο Γιάννης Λούλης υπήρξε ο εμπνευστής του ιδεολογήματος του Μεσαίου Χώρου και σε ανύποπτο χρόνο είχε κάνει μια θετική προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε άρθρο του, σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές του 2012, είχε χαρακτηρίσει «πύρρειο» την εκλογική νίκη της Ν.Δ. και του Αντώνη Σαμαρά, προβλέποντας ότι «τα κόμματα που βρίσκονται σε παρακμή θα υποστούν μεγάλη φθορά, γεγονός που θα αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ». Το κόμμα δηλαδή προς το οποίο διαθέτει τις γνώσεις του.

ΛΑΘΗ. Βεβαίως ο κ. Λούλης στις προβλέψεις του δεν πέφτει μέσα. Λέγεται, λ.χ., ότι στα τέλη της δεκαετίας του ’80 είχε κάνει άστοχες εκτιμήσεις για την πολιτική κατάσταση, παρασύροντας στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας που είχαν ζητήσει την άποψή του. Σε λάθος εκτιμήσεις είχε παρασύρει και τον Μιλτιάδη Εβερτ, ενώ το 2007 προέβλεπε ότι πολύ δύσκολα θα κέρδιζε τις εκλογές ο Καραμανλής, παρασυρθείς προφανώς από τις πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα.
Ως γνωστόν, τις εκλογές τις κέρδισε ο Καραμανλής. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και το 2009, όταν, κάνοντας λάθος εκτιμήσεις, ήταν από αυτούς που συνιστούσαν πρόωρες εκλογές, τις οποίες βεβαίως έχασε ο Καραμανλής, τον οποίον σε βιβλίο του έχει χαρακτηρίσει άτολμο. Τον σημερινό πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τον έχει χαρακτηρίσει λαϊκιστή...
Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι τις κλίσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς την πέραν του Ατλαντικού πλευρά επιβεβαιώνει και η άλλη πληροφορία, που προέρχεται από εν ενεργεία πολιτικούς της συμπολίτευσης, ότι, στη συγκεκριμένη συγκυρία, τον κ. Τσίπρα συμβουλεύει σε θέματα επικοινωνίας και σχέσεων με τα ΜΜΕ δημοσιογράφος ο οποίος είναι γνώστης της αμερικανικής πολιτικής, διατηρώντας επαφές με αξιωματούχους της Ουάσινγκτον αλλά και με την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. 

ΚΟΝΤΡΑ. Φαίνεται ότι στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα η Ουάσινγκτον έχει βρει έναν πολύ καλό σύμμαχο στην προσπάθεια υπονόμευσης της γερμανικής κυριαρχίας, της κ. Μέρκελ και της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει στην Ευρώπη και προς την οποία κατ’ επανάληψη έχει εκφράσει την αντίθεσή της.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από καιρό ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας, Τζακ Λου, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξής του με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν είχε διστάσει να κάνει υποδείξεις στο Βερολίνο για το ποια πολιτική πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης. Στην αμερικανική αυτή παρέμβαση είχε αντιδράσει εντόνως ο Σόιμπλε, λέγοντας μάλιστα ότι θα προτιμούσε να «μη δίνονται συμβουλές δημόσια» για θέματα που άπτονται της οικονομικής πολιτικής.

ΣΟΡΟΣ. Υπενθυμίζεται επίσης ότι την ύπαρξη διακριτικών σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με την αμερικανική πλευρά υποστήριξε προ καιρού αποκάλυψη του έγκυρου γερμανικού οικονομικού περιοδικού «Wirtschaftswoche», σύμφωνα με την οποία υπήρχε οικονομική σχέση του Τζορτζ Σόρος με το συγκεκριμένο κόμμα. Το σχετικό δημοσίευμα έκανε απροκάλυπτα επίσης λόγο για χρηματοδότηση από τον Σόρος του ταξιδιού του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις ΗΠΑ! Το γερμανικό περιοδικό έγραφε ακόμη ότι «ένας άλλος θεωρητικός του ΙΝΕΤ (του think tank του Σόρος), ο Τόμας Φέργκιουσον, από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, συμμετείχε σε πάνελ στη Νέα Υόρκη με εκπροσώπους του ελληνικού αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είχε προσκληθεί σε συζήτηση στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια».

ΦΙΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ; Υπενθυμίζεται επίσης ότι το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Αμερική υπήρξε καταλυτικό για να αλλάξει η απολύτως αρνητική εικόνα που είχαν, υποτίθεται, οι Αμερικανοί για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας είχε τονίσει εκεί πολλές φορές ότι «θέλουμε συμμαχίες με τις ΗΠΑ», καθώς και ότι «οι άνθρωποι στην Ελλάδα, ακόμη και της ριζοσπαστικής Αριστεράς, σας θεωρούν (σ.σ.: τις ΗΠΑ) συνοδοιπόρους στην πολύπλευρη, αλλά σημαντική επιχείρηση για την αποκατάσταση της ευημερίας και της ελπίδας».
Στις ΗΠΑ άλλωστε βρήκε την ευκαιρία ο κ. Τσίπρας να διαβεβαιώσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας και τη διατήρησή της εντός της ευρωζώνης, λέγοντας μάλιστα ότι «εμείς δεν θα σκίσουμε τη δανειακή σύμβαση», ενώ τάχτηκε υπέρ ενός νέου κουρέματος του χρέους, το οποίο είναι και η θέση των ΗΠΑ μέσω του ΔΝΤ, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει ακόμη και σήμερα το Βερολίνο.


Το ταξίδι στις ΗΠΑ άλλαξε την οικονομική προσέγγιση της Κουμουνδούρου

Ουδόλως τυχαίο είναι ότι το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ αποτέλεσε την αφετηρία για μία σημαντική αλλαγή, δημοσίως, στις οικονομικές προσεγγίσεις του κόμματος, ιδιαιτέρως από αυτούς που έχουν τη σχετική αρμοδιότητα, όπως οι κύριοι Σταθάκης και Τσακαλώτος. Αρχίζοντας από τον δεύτερο -εκπρόσωπο της αγγλοαμερικανικής οικονομικής φιλοσοφίας-, υπενθυμίζουμε ότι προσφάτως αποκήρυξε τα όσα επί της οικονομικής πολιτικής έλεγε ο κ. Λαφαζάνης, τονίζοντας, σε σχετική τηλεοπτική εκπομπή, ότι για τα οικονομικά ζητήματα δεν εκφράζει αυτός την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ο δε κ. Σταθάκης διαβεβαίωσε ότι δεν θα είναι ακραία η σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με τις Βρυξέλλες -αν υπάρξει τέτοια σύγκρουση-, καθώς και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά προσανατολισμένος στην παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και στο ευρώ, παρά τις διαφορετικές απόψεις, και αυτό επικυρώνεται και από την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν. Οπως, δε, παρατηρούσαν πολιτικοί αναλυτές, δεν νοείται ρόλος Δούρειου Ιππου εκτός των τειχών της Τροίας... Να υπενθυμίσουμε, για την ιστορία, ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου, στα πολιτικά ίχνη του οποίου φιλοδοξεί να βαδίσει ο κ. Τσίπρας, εφήρμοσε επί σειράν ετών μία πολιτική με ρητορεία αντιαμερικανική, αλλά στην πράξη ουδέποτε υπονόμευσε τα αμερικανικά συμφέροντα, είτε στην Ελλάδα είτε στην Ευρώπη. Μάλιστα, διατηρούσε δίαυλο σταθερής επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον και εκπροσώπους του αμερικανικού κατεστημένου, ώστε να γνωρίζει την αμερικανική πολιτική και να αξιολογεί διεθνή και εσωτερικά γεγονότα, πάντα μέσα από την οπτική της Υπερδύναμης.


parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου