Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Συζήτηση για τα Θρησκευτικά αλλά όχι για το τμήμα ισλαμικών σπουδών

Συζήτηση για τα Θρησκευτικά αλλά όχι για το τμήμα ισλαμικών σπουδών
Το φλέγον ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών και μια σειρά ακόμη πολύ σοβαρά ζητήματα όπως ο τρόπος εκλογής μητροπολιτών, η εκκλησιαστική περιουσία, η Πανορθόδοξη Σύνοδος και η χειροτονία νέων κληρικών τέθηκαν επί τάπητος στη σημερινή τρίτη συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για το μήνα Απρίλιο.

Εντύπωση κάνει πως πουθενά στην ανακοίνωση δεν γίνεται λόγος για το επίσης άκρως σοβαρό ζήτημα της ίδρυσης τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.

Αναλυτικά:

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη 10 Απριλίου 2014, στην τρίτη Συνεδρία Της για το μήνα Απρίλιο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.


Κατά την σημερινή Συνεδρία :
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.
Κατόπιν προτάσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, συζητήθηκαν μεταξύ των Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τα κάτωθι θέματα :
1. Χει­ρο­το­νία νέων Κληρικών.
2. Τό μάθημα των Θρησκευτικών.
3. Ἡ μείωση των εκκλησιαστικών γάμων.
4. Ἐκ­κλη­σι­α­στική περιουσία.
5. Οἱ συνέπειες της παγκοσμιοποίησης.
6. Συ­νο­δικό Μέγαρο.
7. Φαι­νό­μενα αφελληνισμού. Η χρήση των γραμμάτων της λατινικής γλώσσας (greeklish) στα Σχολεία.
8. Ἡ φιλανθρωπία και η κοινωνική πρόνοια.
9. Τρο­πο­ποί­ηση του Ν. 590/1977 για την διαδικασία εκλογής των Μητροπολιτών.

Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος και τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ενημερώθηκαν από τα Μέλη της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, για την πορεία της πραγματοποιήσεως της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, καθώς και για άλλα θέματα της αρμοδιότητός της. Στη συζήτηση που επακολούθησε έγινε αναφορά στην ιστορία και στον τρόπο σύγκλησης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και στην αναγκαιότητα να πραγματοποιηθεί το 2016. Επίσης για την Πανορθόδοξη Ενότητα, εάν δύναται να τεθούν νέα θέματα που απασχολούν τον σημερινό άνθρωπο (οικονομική κρίση, θέματα βιοηθικής, αγώνας για την επικράτηση της ειρήνης κ.α.), καθώς και για την επικαιροποίηση των ήδη εγκριθέντων κειμένων. Όλα αυτά τα θέματα υπάρχουν ήδη ανηρτημένα στην ιστοσελίδα της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, στον επίσημο διαδικτυακό χώρο της Εκκλησίας της Ελλάδος (www.ecclesia.gr), γιά πε­ραι­τέρω γνώση, ενη­μέ­ρωση καί συ­νερ­γα­σία μέ τά υπη­ρε­σι­ακά πρό­σωπα της Επι­τρο­πής αυ­τής.

Τέ­λος, η Δι­αρ­κής Ιερά Σύ­νο­δος ελαβε απο­φά­σεις σχε­τικά μέ τρέ­χοντα υπη­ρε­σι­ακά ζη­τή­ματα.


www.hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου