Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Εκλογές 2014: Το φάντασμα της μη διαχειρίσιμης ήττας


Εκλογές 2014: Το φάντασμα της μη διαχειρίσιμης ήττας
Τρόμος στη Συγγρού και στην Χαριλάου Τρικούπη – Ποιοι περιμένουν με λαχτάρα τα EXIT POLLS το βράδυ της 25ης Μαΐου
Ποια είναι τελικά η διαχειρίσιμη ήττα για το Μαξίμου και ποια η πανωλεθρία - Τι θα ισχυριστούν οι δυο κυβερνητικοί εταίροι αν χάσουν το βράδυ των ευρωεκλογών και ποιοι...ι τρίβουν τα χέρια τους για το ενδεχόμενο πανωλεθρίας.
Οι δημοσκόποι έχουν τρελαθεί. Οι μισοί δίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά με μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ και οι άλλοι μισοί δίνουν προβάδισμα, έστω και λίγων μονάδων, στην ΝΔ. Κι όλα αυτά με κίνδυνο αρκετοί από αυτούς να εκτεθούν – για άλλη μια φορά – επιστημονικά το βράδυ των ευρωεκλογών.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι ευρωεκλογές θα εκπέμψουν ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα και προς το εξωτερικό αλλά και προς το εσωτερικό της χώρας.
Εξίσου βέβαιο είναι ότι ήδη το φάντασμα μιας μη διαχειρίσιμης ήττας ή ακόμη και πανωλεθρίας πλανάται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου και πάνω από την Χαριλάου Τρικούπη.
Για να είμαστε σαφής, στην ΝΔ – αν και δηλώνουν ότι θα κερδίσουν στις ευρωεκλογές – εκτιμούν ότι μια ήττα που θα ξεπερνά το 3,5% δεν θα είναι διαχειρίσιμη. Αν πάλι η διαφορά αγγίξει το 5% ή το 6% τότε θα πρόκειται για πανωλεθρία!
Μια τέτοιου είδους πανωλεθρία σε συνδυασμό με την αναμενόμενη συντριβή του ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει αυτομάτως ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Τι εννοούν διαχειρίσιμη ήττα
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όταν μιλούν για διαχειρίσιμη ήττα, εννοούν ότι η διαφορά δεν θα ξεπεράσει το 3,5%, ενώ ευελπιστούν ότι η ΕΛΙΑ-ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να αγγίξει ένα ποσοστό περίπου γύρω στο 10%.
Υποθέτουν λοιπόν ότι η ΝΔ θα κινηθεί στο 23%-25% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 25% με 28%. Συνεπώς τα δυο κόμματα που σήμερα συγκυβερνούν θα ισχυριστούν ότι το κοινό ποσοστό τους φτάνει το 35% και άρα δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής ή πολιτικής σταθερότητας.
Αυτή είναι λίγο- πολύ η στρατηγική του διδύμου ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.
Ο Τρόμος της Πανωλεθρίας
Ας δούμε όμως και τα απαισιόδοξα σενάρια τα οποία λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη από αρκετούς πολιτικούς αναλυτές:
- Αν η ΝΔ δεν καταφέρει να αγγίξει το 23%, τότε μιλάμε για καταποντισμό σε σχέση με το 32,3% των ευρωεκλογών του 2009 και το 29,66% των εθνικών εκλογών του 2012.
- Αν ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ κάτσει στο 3,5%-4% τότε το ΠΑΣΟΚ που ήταν πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές του 2009 στην κυριολεξία συνθλίβεται από το 32,20% του 2009 και υποχωρεί ακόμα πιο κάτω από το 6,92% των βουλευτικών εκλογών του 2012.
- Σίγουρος νικητής φαίνεται να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αφού σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να εκτινάξει το ποσοστό του ακόμα και πιο πάνω από το 28%, ποσοστό επτάκις πολλαπλάσιο από το 4,7% των ευρωεκλογών του 2009.
- Με βάση τις αναγωγές από τις διάφορες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αύξηση των ποσοστών τους αναμένεται να παρουσιάσουν τόσο η Χρυσή Αυγή, όσο και το ΚΚΕ.
ΠΟΙΟΙ ΤΡΙΒΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ
Επίσης είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι μια τέτοια εξέλιξη πανωλεθρίας, προφανώς δεν θα στεναχωρήσει τους πάντες στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ.
Ήδη στη ΝΔ αρκετά από τα στελέχη που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στην επόμενη μέρα για την γαλάζια παράταξη εμφανίζονται ιδιαιτέρως προβληματισμένοι σε ιδιωτικές τους συζητήσεις αφού, όπως λένε, όλα αυτά τα χρόνια έκαναν ότι μπορούσαν για να στηρίξουν τις επιλογές του Αντώνη Σαμαρά παρά το γεγονός ότι σε πολλές από αυτές διαφωνούσαν.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν τα πρώτα EXIT POLL δείξουν πανωλεθρία, τίποτα δεν θα είναι ίδιο στην γαλάζια παράταξη από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο. Τουλάχιστον 3-4 άτομα της ΝΔ – που τώρα κρατούν χαμηλό προφίλ - αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Στη γωνία φαίνεται να περιμένουν και ορισμένοι από τους αποκαλούμενους «καραμανλικούς» αν και ο ίδιος ο Καραμανλής δεν φαίνεται να συμμερίζεται τέτοιου είδους πρακτικές.
Ακόμα χειρότερα θα είναι τα πράγματα για τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Τόσο άσχημα που ορισμένοι εκτιμούν ότι ο κ. Βενιζέλος δεν θα προλάβει να κάνει ούτε τις καθιερωμένες δηλώσεις μετά τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα. Άλλωστε και ο ίδιος είχε σπεύσει να κάνει στο παρελθόν δηλώσεις στο Ζάππειο μετά την ήττα του Γιώργου Παπανδρέου στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007.«Τώρα είναι σειρά του Βαγγέλη να τον εκτελέσουν και αυτόν, από το Ζάππειο», λένε έμπειρα πολιτικά στελέχη.
Ο Γιώργος Παπανδρέου τον περιμένει στη γωνία, αλλά όχι μόνον αυτός. Στελέχη όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Ανδρέας Λοβέρδος αναμένεται να διεκδικήσουν συγκεκριμένους ρόλους, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επανέλθουν στο προσκήνιο ιστορικά στελέχη του κινήματος που εδώ και χρόνια έχουν αποστασιοποιηθεί και κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.
Κοινώς το βράδυ της 25ης Μαΐου θα τρίβουν αρκετοί τα χέρια τους και θα δούμε πολλά... Ζάππεια σαν κι αυτό που έκανε ο Βενιζέλος το 2007. Υπομονή να έχετε να μετράτε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου