Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Ουκρανία: Η περιοχή Ντονέτσκ ψήφισε 90% υπέρ της ανεξαρτησίας.



Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής  στο Ντονέτσκ, Ρομάν Λιαγκίν ανέφερε ότι σχεδόν το 90 τοις εκατό των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της κρατικής ανεξαρτησίας της περιοχής Ντονέτσκ στο δημοψήφισμα, σχετικά με το καθεστώς της περιοχής.
«Λοιπόν, η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων έγινε εκπληκτικά εύκολα, οι ψηφοφόροι που ψήφισαν «κατά», ήταν σχετικά λίγοι και το ποσοστό των άκυρων ψηφοδελτίων  ήταν πολύ μικρό. Ήμασταν σε θέση να τα μετρήσουμε αρκετά εύκολα και γρήγορα.
Έτσι το 89,7 τοις εκατό ψήφισε «ναι» και το 10,19 τοις εκατό ψήφισε «κατά», ενώ άκυρα βγήκε το 0,74% των ψήφων, ανέφερε ο Λιαγκίν στο πρακτορείο Ria Novosti, αργά την Κυριακή το βράδυ.



Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσέλευση ανήλθε στο 75 τοις εκατό. Τα επίσημα αποτελέσματα που θα πρωτοκολληθούν θα ανακοινωθούν στη διάρκεια της ημέρας (Δευτέρα).

Στις 11 Μαΐου οι αρχές της ανατολικής Ουκρανίας βρισκόμενες σε αντιπαλότητα με το Κίεβο, διεξήγαγαν δημοψήφισμα σχετικά με την αναγνώριση της «κρατικής κυριαρχίας» τους, της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ.

Οι κάτοικοι της περιοχής ψήφισαν μεταξύ των ωρών, από τις 08:00 ως τις 22:00, σε τρεις κυρίως πόλεις της περιοχής και χρησιμοποιήθηκαν οι εκλογικοί κατάλογοι του 2012.

Σε κάθε μία από τις περιοχές τέθηκε στο δημοψήφισμα το ερώτημα: «Υποστηρίζετε την πράξη της κρατικής ανεξαρτησίας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (και αντίστοιχα στο Λουγκάνσκ).

Ούτε το Κίεβο, ούτε η Ευρώπη αναγνωρίζει τη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας που διεξήχθη στην περιοχή του Ντομπάς. Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει τα γεγονότα αυτά, αν και νωρίτερα ο Πούτιν  είχε καλέσει για την αναβολή της ψηφοφορίας και την έναρξη του διαλόγου των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας με το Κίεβο, αναφέρει το δημοσίευμα της τοπικής ιστοσελίδας του Ντονέτσκ.

--
The Hellenic Information Team
               
 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος
Διεθνείς ειδήσεις-Διεθνή Νέα- Τι συμβαίνει στον Κόσμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου