Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Πίτερ Σπίγκελ: «Πώς η Ελλάδα έχασε την αξιοπιστία της»


Αποκλειστικές δηλώσεις του διευθυντή των Financial Times - Πως περιγράφει την αντίδραση των δανειστών όταν είδαν τον Βενιζέλο στο πρώτο Eurogroup - Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για την θολή περίοδο των Καννών.

Ο Πίτερ Σπίγκελ είναι ο γνωστός δημοσιογράφος που υπογράφει τις τελευταίες ημέρες τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα των Financial Times για το έντονο πολιτικό παρασκήνιο που σημάδεψε την διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους από τους Ευρωπαίους τα κρίσιμα έτη 2011 και 2012.

Ο Σπίγκελ, διευθυντής των Financial Times στις Βρυξέλλες, με δηλώσεις του στο NEWSBOMB αποκαλύπτει ακόμα μία απόκρυφη πτυχή των όσων ζήσαμε εκείνη την περίοδο. Αναφερόμενος στην περίοδο του Μαίου 2011 με Ιούλιο 2011, όταν ακόμα Πρωθυπουργός ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, περιγράφει την αντίδραση των Βρυξελλών στην απέλπιδα κίνηση του πρώην Πρωθυπουργού να «ανασχηματίσει» την κυβέρνησή του δίνοντας το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών στον Ευάγγελο Βενιζέλο.


Η μαρτυρία του είναι κατατοπιστική: "Όταν εμφανίστηκε η "παλιά φρουρά" του ΠΑΣΟΚ, με τον Βενιζέλο να αναλαμβάνει το Υπουργείο Οικονομικών, η ελληνική κυβέρνηση έχασε οποιαδήποτε αξιοπιστία στις Βρυξέλλες. Πιστεύω ότι το βάρος που είχε η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις χάθηκε εντελώς".

Ο Πίτερ Σπίγκελ προσθέτει: «Θυμάμαι την πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup όπου εμφανίστηκε ο Βενιζέλος. Ήρθε και είπε: "Αυτά κάνουμε. Θα κάνουμε αυτό και εκείνο.." Ο Όλι Ρεν, ο πιο πράος σε τρόπους άνθρωπος στον κόσμο, γύρισε και του είπε: "Λυπάμαι , κύριε. Δεν θα το κάνετε αυτό. Δεν καταλαβαίνετε πώς γίνεται" ».

Ο δημοσιογράφος των F.T. συνεχίζει: «Από εκείνη τη μέρα η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης απλά χάθηκε. Ήταν λάθος του Παπανδρέου; Ήταν ένα εσωτερικό δράμα του ΠΑΣΟΚ που απλώς ξεδιπλώθηκε; Εν μέρει, και τα δύο. Νομίζω δεν αναγνωρίστηκαν στον Παπανδρέου όσα έκανε στην αρχή του προγράμματος και μάλλον πρέπει να του ασκηθεί κριτική για το πώς οδήγησε την κυβέρνησή του εκτός ελέγχου στο τέλος της θητείας του».

Όπως φαίνεται, το επόμενο διάστημα οι μαρτυρίες όσων έζησαν τα γεγονότα εκείνης της περιόδου θα διαδέχονται η μία την άλλη, και πολλοί σκελετοί θα βγουν από την ντουλάπα για πολλούς...

Θ.Π.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου