Τρίτη 27 Μαΐου 2014

«Μαδούν την μαργαρίτα» για τις εθνικές εκλογές;

4a0511a931ce5e7cec75c8bf94140b33_XL
Κοιτούν το ημερολόγιο ψάχνοντας την ημερομηνία που θα τους «συμφέρει»
Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί, αύριο, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να συμμετάσχει στο δείπνο εργασίας αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Την Πέμπτη, 29 Μαΐου, στη μία μετά το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ενώ αργότερα, στις 6 το απόγευμα, αναμένεται να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κουβέντα για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών φαίνεται πως έχει ανοίξει για τα καλά και η αξιωματική αντιπολίτευση υψώνει τους τόνους ζητώντας άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ανέδειξε μεγάλο νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ, με μια διαφορά που του επιτρέπει να αντεπιτεθεί και να ζητήσει εθνικές εκλογές.


Ωστόσο η διαφορά των τεσσάρων σχεδόν μονάδων δεν είναι ικανή από της για να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις. Τι εννοούμε; Ότι είναι επικοινωνιακά διαχειρίσιμη.

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του αργά το βράδυ της Κυριακής τόνισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της με στόχο να διατηρηθεί η σταθερότητα στη χώρα. Με τον τρόπο αυτό έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Κουμουνδούρου ότι δεν είναι διατεθειμένος να προσφύγει στις κάλπες μετά από μια τέτοια ήττα στις ευρωεκλογές.

Κερδίζουν χρόνο και ετοιμάζουν νέες κινήσεις εντυπωσιασμού
Στο Μαξίμου επίσης δέχτηκαν με χαρά το αποτέλεσμα της Ελιάς. Με τον Ευ. Βενιζέλο “δυνατό” στη συγκυβέρνηση ο Α. Σαμαράς θα αποφύγει τόσο τις κάλπες όσο και τη γκρίνια στο εσωτερικό της ΝΔ.

Το πιθανότερο είναι πως το επόμενο διάστημα ο κ. Σαμαράς θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης με στόχο να απορροφήσει τους κραδασμούς της ήττας και παράλληλα να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές που επιστρέφουν στο τέλος του καλοκαιριού με πολύ άγριες διαθέσεις.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αν είναι να γίνει ανασχηματισμός θα γίνει άμεσα προκειμένου να λειτουργήσει ως αιφνιδιασμός στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο εκλογικό σώμα.
samaras-venizelos
Το «όπλο» του κουρέματος
Μετά την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat, έχει ανοίξει, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους.

Αυτός είναι και ο στόχος του Α. Σαμαρά.
Μπορεί στο τελευταίο Eurogroup να μην συζητήθηκε το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους, ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο πως θα γίνει τον Φθινόπωρο.

Αυτό είναι ίσως και το πιο δυνατό σενάριο για εκλογές. Ο Α. Σαμαράς έχοντας στη φαρέτρα του το νέο όπλο της ελάφρυνσης του χρέους, θα προκηρύξει εκλογές τονίζοντας πως ο ίδιος έκανε το χρέος του.

Θεωρείται βέβαιο πως αν τελικά γίνει επιμήκυνση του χρέους και τα επιτόκια είναι τέτοια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν “προπαγανδιστικά”, τότε η ΝΔ θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί άμεσα το ευνοϊκό κλίμα που θα δημιουργηθεί.

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Αν ωστόσο το κλίμα είναι ακόμα ευνοϊκό για την κυβέρνηση και ο λαός δεν έχει ξεσηκωθεί από τις αντιλαϊκές πολιτικές, τότε επόμενη πιθανή ημερομηνία για διεξαγωγή εκλογών είναι ο Μάρτης του 2015.

Τότε θα γίνει εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τα βρει με την αντιπολίτευση για εκλογή προέδρου, η χώρα οδηγείται αυτομάτως σε εκλογές.

Η λύση αυτή βέβαια αποτελεί ρίσκο, καθώς δεν ξέρει κανείς αν θα καταφέρει η δικομματική με την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να συρθεί μέχρι τον Μάρτη του 2015.

Ο Α. Σαμαράς το γνωρίζει καλά αυτό και ποντάρει περισσότερο στην αξιοποίηση της επιμήκυνσης του χρέους και να πάει άμεσα σε εκλογές, παρά να το ρισκάρει τον Μάρτιο του 2015.

Παράλληλα, αν επιβεβαιωθούν τα όσα ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή από 1-1-2015 θα περικοπούν όλες οι συντάξεις κατά 30%, λόγω υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει (Ν. 3863/2010), θα είναι σκέτη αυτοκτονία για τη ΝΔ να πάει σε εκλογές στις αρχές του 2015

[www.newsbomb.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου