Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Συγκλονισμένη η Ύπατη Αρμοστεία από τη νέα τραγωδία στο Αιγαίο



Η Ύπατη Αρμοστεία επαναλαμβάνει την έκκλησή της στις κυβερνήσεις για ενίσχυση της δυνατότητας νόμιμης μετακίνησης, ώστε να αποφεύγεται η επιλογή επικίνδυνων παράτυπων περασμάτων

Η ανακοίνωση για το νέο τραγικό ναυάγιο στα ανοιχτά της Σάμου: Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει τη βαθιά της θλίψη με αφορμή το νέο τραγικό ναυάγιο που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα.
Τουλάχιστον είκοσι δύο άτομα (12 γυναίκες, 6 άντρες και 4 παιδιά) πνίγηκαν ανοιχτά της Σάμου, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν ανετράπη. Τριάντα έξι άτομα διασώθηκαν στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης του ελληνικού Λιμενικού και της Frontex.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για Σομαλούς, Ερυθραίους και Σύρους. Κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Σάμο για να συνδράμει τους διασωθέντες.
Τις δύο τελευταίες μέρες, περισσότεροι από 250 άνθρωποι διασώθηκαν από τις ελληνικές αρχές σε τρεις ξεχωριστές θαλάσσιες επιχειρήσεις. Χθες (4 Μαΐου), η Ύπατη Αρμοστεία επισκέφτηκε στον Πειραιά 147 άτομα συριακής κι αιγυπτιακής καταγωγής, μεταξύ των οποίων κι ένας μεγάλος αριθμός ασυνόδευτων παιδιών, όπου είχαν μεταφερθεί μετά από επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των λιμενικών αρχών νότια της Κρήτης.
Το σκάφος τους είχε μείνει ακυβέρνητο για περισσότερες από τρεις ημέρες στη Μεσόγειο, μεταξύ Ελλάδας και Μάλτας. Η Ύπατη Αρμοστεία παρείχε ενημέρωση, υπηρεσίες διερμηνείας και διένειμε ανθρωπιστικό υλικό στους διασωθέντες.
 Επιπλέον, 69 άτομα, κυρίως Σύροι και Αφγανοί, περισυλλέγησαν χθες ανοιχτά της Σαμοθράκης και μεταφέρθηκαν στον Έβρο.
Εκεί, συναντήθηκαν με κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας στην περιοχή, ενώ αναμένεται να μεταφερθούν στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής.  Με αφορμή τη συνεχιζόμενη απώλεια ανθρώπινων ζωών και τους κινδύνους που  αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να βρουν ασφάλεια ή να επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους σε άλλες χώρες, η Ύπατη Αρμοστεία επαναλαμβάνει την έκκλησή της στις κυβερνήσεις για ενίσχυση της δυνατότητας  νόμιμης μετακίνησης, ώστε να αποφεύγεται η επιλογή επικίνδυνων παράτυπων περασμάτων.  left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου