Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Η Ευρώπη του χάους ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ECONOMIST ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ



Με ένα ακραίο σκίτσο, το οποίο δείχνει τους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης να βρίσκονται… ένα βήμα πριν από τον θάνατο, ο βρετανικός Economist αποτυπώνει εικονικά την εκτίμησή του περί «απόλυτου χάους» την επομένη των ευρωεκλογών.

Στον -μεσαιωνικού ύφους- πίνακα, εμφανίζονται μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ σε μία λαιμητόμο, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ να είναι κρεμασμένη ανάποδα και δεμένη και ο βρετανός Νίτζελ Φάρατζ να επιχειρεί να βάλει φωτιά στον Ντέιβιντ Κάμερον, που είναι δεμένος στην πυρά…

Το βασικό μήνυμα που επιχειρεί να διαβιβάσει το βρετανικό περιοδικό με αυτή την εικόνα, είναι ότι ο λαός της Ευρώπης, οργισμένος από τις λάθος επιλογές και την κακοδιαχείριση της κρίσης εκ μέρους των Ευρωπαίων ηγετών επί μία πενταετία, προτίθεται να ανατρέψει το πολιτικό status quo, να τιμωρήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες και να αναδείξει νέες πολιτικές δυνάμεις.

Οι δυνάμεις αυτές θα είναι ακραίες και λαϊκιστικές και θα «εισβάλλουν» με πρωτοφανή τρόπο στην Ευρωβουλή, διαδραματίζοντας καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις εντός και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων.

Χαρακτηριστική είναι η εμφάνιση στο προσκήνιο της επικεφαλής του κόμματος ακροδεξιάς στη Γαλλία, Μαρί Λε Πεν, όπως αποτυπώνεται στο σκίτσο-πίνακα του βρετανικού Economist. 

Η εικόνα συνοδεύεται από τη σχετική πολιτική ανάλυση, με άρθρο που τιτλοφορείται «Η Ευρώπη προσέρχεται στις κάλπες». Εκτός από την ανάδειξη νέων κομμάτων, τα οποία θα αποκτήσουν γρήγορα μεγάλη δύναμη, ο αναλυτής προβλέπει μεταξύ άλλων και μεγάλα ποσοστά αποχής από τις ευρωεκλογές, καθώς όπως τονίζει, οι πολίτες της Ε.Ε. έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα ευρωπαϊκά όργανα, θεωρώντας ότι δεν τους αντιπροσωπεύουν.

Επί της ουσίας ο αρθρογράφος κάνει λόγο για έλλειψη δημοκρατίας στις τάξεις των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι συνεδριάσεις των οποίων γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και οι αποφάσεις τους λαμβάνονται μονομερώς.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρω-κάλπες θα στηθούν το χρονικό διάστημα μεταξύ 22 και 25 Μαΐου στα 28 συνολικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου