Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Ανασχηματισμός: Περιμένοντας το τηλέφωνο του Σαμαρά και ράβοντας κουστούμια και ταγιέρ


-Ποιοι και ποιες ράβουν κοστούμια και ταγιέρ -Οι αμετακίνητοι και αυτοί που θα “ξηλωθούν”
Στην τελική ευθεία για τον ανασχηματισμό εισέρχεται η κυβέρνηση, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται πιθανότατα το απόγευμα της Δευτέρας.


Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και δεν αποκλείεται να συναντηθούν και εντός του Σαββατοκύριακου.

Ο Σαμαράς γράφει και σβήνει συνεχώς ονόματα αφήνοντας όμως πάντα κενό στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Γ. Στουρνάρας φέρεται να εγκαταλείπει την οδό Νίκης, ωστόσο ο αντικαταστάτης του δεν έχει βρεθεί ακόμα. Υπάρχει το σενάριο της μετακίνησής του στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και του σπασίματος του ΥΠΟΙΚ ώστε να μείνει στη θέση του με λιγότερες αρμοδιότητες. Την ίδια ώρα οι δανειστές πιέζουν προκειμένου να μη γίνουν αλλαγές που θα σηματοδοτούν εγκατάλειψη του προγράμματος προσαρμογής. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η δυσφορία τους για την παραίτηση Θεοχάρη.

Για το υπουργείο Οικονομικών υπήρξε μια διαρροή για κρούση του Α. Σαμαρά στην Ντόρα Μπακογιάννη, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαίωσε καμία από τις δύο πλευρές. Το σενάριο πάντως για υπουργοποίηση της κ. Μπακογιάννη και μάλιστα σε σημαντικό πόστο είναι υπαρκτό.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα υπουργεία, το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν πολλοί υπουργοί και υφυπουργοί που είναι κομμένοι, όχι τόσο από την αδυναμία παραγωγής έργου, αλλά γιατί καταγράφηκε η εξαφάνισή τους από προσώπου γης κατά την προεκλογική περίοδο. Δεν στήριξαν ούτε τους υποψήφιους περιφερειάρχες του κόμματος ούτε δημάρχους σε πολλές περιοχές.
Με αυτό ως δεδομένο, φρέσκα πρόσωπα φαίνεται πως θα επιλέξει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για το νέο κυβερνητικό σχήμα, θέλοντας να δώσει το στίγμα της ανανέωσης σε όλα τα επίπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί είναι αυτοί που «ράβουν» κοστούμια αλλά και ταγιέρ και από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης.

Τα πρώτα ονόματα για υπουργοποίηση που διαρρέουν από πλευράς βουλευτών της ΝΔ είναι οι Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, Κώστας Κατσαφάδος, ενώ πιθανότατα θα βγάλει από την ντουλάπα του υπουργικό κοστούμι και ο Μ. Βορίδης.

Ακούγονται επίσης τα ονόματα του Γιάννη Καράμπελα, της Άννας Καραμανλή, αλλά και του Ανδρεα Ψυχάρη.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ακούγονται τα ονόματα: του Οδ. Κωνστσντινόπουλου, του Γ. Ντόλιου και του Κώστα Τριαντάφυλλου.

Αμετακίνητοι θεωρούνται οι υπουργοί Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος, Επικρατείας Δ. Σταμάτης, Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος, Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη, Υποδομών-Μεταφορών Μ. Χρυσοχοίδης, ενώ υπό μετακίνηση θεωρούνται οι υπουργοί Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης. Σκέψεις υπάρχουν και για τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, αλλά είναι μάλλον δύσκολο να αλλάξει ο υπουργός εν μέσω εξετάσεων σε σχολεία και πανεπιστήμια.
Θετικό πρόσημο έχει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οΚυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, χαρτοφυλάκια φέρονται να διεκδικούν οι κκΣαχινίδης και Κουτρουμάνης, αν και αμφότεροι έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν υπουργοποίηση αυτή την περίοδο. Βέβαιη, αντίθετα, πρέπει να θεωρείται η υπουργοποίηση του Α. Λοβέρδου.

Οι περισσότεροι από τους νυν υπουργούς δεν έφυγαν για το τριήμερο και όλοι περιμένουν με αγωνία το τηλέφωνο του Α. Σαμαρά.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου