Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Γιατί οι Γερμανοί θέλουν να μας «δέσουν» με νέο δάνειο......




 
Οι ευρωεκλογές πέρασαν και οι Γερμανοί επανήλθαν… δριμύτεροι με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μας απειλεί με «μεταρρυθμίσεις ή έξοδο από το ευρώ», όσο και εάν μετά το Βερολίνο προσπάθησε να τα μαζέψει.

Επίσης, αίσθηση προκάλεσε και η εκτίμηση του ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί και ένα νέο πακέτο βοήθειας, αν και μικρότερο των δύο προηγούμενων και δεν θα ξεπεράσει τα 10 δισ., το οποίο ασφαλώς θα συνοδευθεί με νέο μνημόνιο.
Όπως έχει γράψει το «Χ», πριν ακόμη βγούμε στις αγορές, το Βερολίνο και η Τρόικα ήταν αντίθετοι στο σχέδιο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές χρέους το 2014, καθώς υπήρχαν ........ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα χαλαρώσει υπερβολικά τις προσπάθειες για την εξυγίανση της οικονομίας.

Η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ υποστηρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος αν βγει από το πρόγραμμα διάσωσης.

Η Τρόικα συνειδητοποιεί τώρα πως όταν η Ελλάδα είχε έλλειμμα 10% και είχε όλη τη διαπραγματευτική ισχύ, ήταν υπερβολικά επικεντρωμένη στη λιτότητα αντί για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η επιτυχής επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές (μέσα στο καλοκαίρι ετοιμάζεται νέα έκδοση ομολόγου περί τα 5 δισ. ευρώ) μειώνει τη διαπραγματευτική ισχύ της Τρόικας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης.

Με την οικονομία να είναι έτοιμη να εξέλθει από εξαετή ύφεση και με πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση έχει πόρους για να καλύψει τους μισθούς και τις συντάξεις. 

Ο δανεισμός είναι αναγκαίος μόνο για την αποπληρωμή του χρέους των 321 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους βρίσκεται στα χέρια των Ευρωπαίων εταίρων, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Οπότε, ακόμα και αν η Τρόικα μετατρέψει την Ελλάδα στην πρώτη χώρα που θα δεν θα αποπληρώσει τα χρέη της στην ίδια την κεντρική της τράπεζα, τόσο οι αγορές όσο και οι Έλληνες πολίτες έχουν κάποια προστασία.

Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως η Τρόικα φοβάται ότι, καθώς χάνει τον έλεγχο έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, η χώρα θα διολισθήσει στα λάθη που πυροδότησαν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Ένα νέο δάνειο είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με τις απαραίτητες αλλαγές για να εξυγιάνει την οικονομία της.

Έχοντας η Ελλάδα αποδείξει ότι μπορεί και πάλι να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση θα μπορέσει να αντισταθεί σε νέα μέτρα λιτότητας. 

Θα έχει τη χρηματοοικονομική ευελιξία και τα περιθώρια για να αντιμετωπίσει τις χειρότερες κοινωνικές επιπτώσεις της λιτότητας, μετά μάλιστα και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, έσπευσε να απαντήσει στο νέο δίλημμα Σόιμπλε «μέσα ή έξω απ’ το ευρώ».
Η αντίδραση της Αθήνας και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ήταν σαφής, άμεση και αυστηρή:

- «Το ερώτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχει απαντηθεί οριστικά και αμετάκλητα και έχει περάσει μέσα από τις αιματηρές οικονομίες και θυσίες του ελληνικού λαού» τονίζει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

- Δεν θα υπάρξει ανάγκη νέου δανείου (και άρα νέου μνημονίου), λέει η Αθήνα, εφόσον επιτραπεί στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το περίσσευμα των κεφαλαίων του ΤΧΣ για τις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, αν και η έκθεση του ΔΝΤ δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, το Ταμείο εκτιμά χρηματοδοτικό κενό περί τα 13 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016. 

Το Ταμείο φέρεται να «αβαντάρει» τη λύση του τρίτου δανείου από την Ευρωζώνη, προκειμένου να καλυφθεί το κενό αυτό, καθώς τα στελέχη του δεν βλέπουν με καλό μάτι την αξιοποίηση των έως και 11 δισ. ευρώ που εκτιμάται πως απομένουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ως «μαξιλαράκι» ασφαλείας για τις εγχώριες τράπεζες.

- Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν, όχι επειδή ο κ. Σόιμπλε ζητά περισσότερο «αίμα» για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του στο Focus, αλλά επειδή «η Ελλάδα ακολουθεί το δρόμο εκείνων των μεταρρυθμίσεων που είναι σε όφελος του ελληνικού λαού, δηλαδή που αυξάνουν το εθνικό προϊόν, ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας και μειώνουν τις τιμές καταναλωτή, διευκολύνοντας έτσι και την πρόσβασή της στις διεθνείς χρηματαγορές χωρίς ανάγκη νέων μνημονίων και μέτρων λιτότητας».

Κομισιόν: Χρειάζονται μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο
Oι δείκτες εμπιστοσύνης και τα δημοσιονομικά στοιχεία στην Ελλάδα εξακολουθούν να βελτιώνονται και, σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις, η ανάκαμψη το 2014 θα είναι της τάξης του 0,6% και θα αυξηθεί στο 2,9% το 2015 υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συνολικά, η Επιτροπή εκτιμά ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το εύρος των μέτρων που έχουν προωθηθεί από τον Ιούλιο του 2013, αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι παραμένουν μεγάλες προκλήσεις σε πολλούς τομείς και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταγράψει μεγάλες επιδόσεις στην εφαρμογή αναπτυξιακού χαρακτήρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής.

Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, η αναζωογόνηση των ελληνικών εξαγωγών, αλλά και τα έσοδα από τον τουρισμό, καθώς και η ανάπτυξη της ναυτιλίας θα τονωθούν και από την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.
Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην Τουρκία και την Ουκρανία.

Ακόμη, προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη επιβράδυνση στο ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να επηρεάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Παράλληλα, θετικό στοιχείο είναι ότι οι εξαγωγές μπορεί να κινηθούν με υψηλότερους από τους προβλεπόμενους ρυθμούς και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν προωθηθεί μπορεί να κρύβουν «θετικές εκπλήξεις».

Σε γενικές γραμμές η Επιτροπή τονίζει ότι, έστω και με καθυστέρηση, η Ελλάδα σημείωσε ουσιαστική πρόοδο, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής, με τη δημοσιονομική κατάσταση να έχει βελτιωθεί περαιτέρω και τον τραπεζικό τομέα να έχει σταθεροποιηθεί.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η συνολική δέσμη πολιτικών που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης περιλαμβάνουν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, εφόσον εφαρμοστούν πλήρως, θα σταθεροποιήσουν την πρόοδο που σημειώθηκε πρόσφατα και θα ενισχύσουν τις προοπτικές της Ελλάδας για βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση.

Ειδικότερα, για τα δημόσια οικονομικά, η Επιτροπή τονίζει ότι είναι ουσιώδους σημασίας να συνεχίσει η Ελλάδα στην κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί.

Αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι συνεχίζονται στους τομείς της συλλογής φορολογικών εσόδων, της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, των ιδιωτικοποιήσεων, της Υγείας των συντάξεων και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Ωστόσο, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι απαιτούνται «πολύ ουσιαστικές βελτιώσεις» στη δημόσια διοίκηση, προκειμένου η Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες πρακτικές.
 
 
kefalokleidomata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου