Καταρρέει με πάταγο η επικοινωνιακή φούσκα της κυβέρνησης για επικείμενο "τέλος των Μνημονίων" αφού "η χώρα δεν έχει ανάγκη νέας χρηματοδότησης". Ταυτόχρονα, πέφτουν στο κενό οι προσδοκίες της για στήριξη από την τρόικα και το διευθυντήριο της Ε.Ε., ενόψει των διαφαινόμενων εκλογών.
Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αποτυχία του ταξιδιού Σαμαρά στο Βερολίνο και το ναυάγιο των συνομιλιών του με την Άγκελα Μέρκελ, η κυβέρνηση προσπάθησε τις προηγούμενες μέρες, να περάσει στην ελληνική κοινή γνώμη την εικόνα της επικείμενης χαλάρωσης των δημοσιονομικών μέτρων, προβάλλοντας μια μικρή (ελάχιστη, αν συγκριθεί με την ιλιγγιώδη αύξηση των προηγούμενων ετών) μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Η μείωση αυτή συνοδεύτηκε με έντεχνες διαρροές για σταμάτημα της χρηματοδότησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ισχυρισμούς ότι η χώρα "δεν έχει πλέον ανάγκη από δανεικά", καθώς "σύντομα τα Μνημόνια τελειώνουν" και οι δανειακές ανάγκες "μπορούν να καλυφθούν από την επερχόμενη έξοδο στις αγορές".


Άδειασμα και όπισθεν

Όλη αυτή η φούσκα έσκασε μόλις σε λίγες ώρες.
Αρχικά, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωνε κατηγορηματικά ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2016 και ότι δεν υπάρχει ελληνικό αίτημα για λήξη της χρηματοδότησης, ούτε καν αίτημα να συζητηθεί το θέμα κατά τις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε λίγες μέρες. Διέψευσε, έτσι, εμμέσως πλην ...ηχηρώς, τον ίδιο τον πρωθυπουργό που, αναζητώντας ένα "δείγμα επιτυχίας", δήλωνε από το Βερολίνο ότι "η συνεργασία με το ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί πριν από την προγραμματισμένη στιγμή".
Στη συνέχεια ήρθαν οι προβλέψεις της τρόικας για διπλάσιο δημοσιονομικό κενό από αυτό που υπολογίζει η κυβέρνηση, κάτι που προδιαθέτει για αρνητικά αποτελέσματα της αξιολόγησης και που -όπως είναι φυσικό- ακυρώνει τα σενάρια για "έξοδο από τα Μνημόνια". Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έκανε λόγο για δημοσιονομικό κενό ύψους 1 δισ., ενώ οι εκτιμήσεις των δανειστών λένε ότι θα φθάσει -και ίσως θα ξεπεράσει- τα 2 δισ. ευρώ. Η τρόικα βλέπει ότι τα 2,7 δισ. που προσδοκά η κυβέρνηση από την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, είναι μάλλον ευσεβείς πόθοι, ενώ διατηρεί και σοβαρές επιφυλάξεις για τον αντίκτυπο δικαστικών αποφάσεων υπέρ κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν από τις περικοπές και κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη.
Έτσι, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε άρον άρον να κάνει άλλη μία στροφή στα όσα λέει. Αρχικά ο αντιπρόεδρος Ε. Βενιζέλος από την Ουάσιγκτον και στη συνέχεια η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη, ξεκαθάρισαν ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης από τον μηχανισμό στήριξης, ούτε διακοπής της "συνεργασίας" με το ΔΝΤ, αφού δεν υπάρχει στήριξη της τρόικας για κάτι τέτοιο και η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να τα "σπάσει" με την τρόικα, ούτε βεβαίως να προχωρήσει σε "μονομερείς ενέργειες".

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Η κατάρρευση και της νέας αυτής επικοινωνιακής απόπειρας, επιτείνει τον εκνευρισμό και την εσωστρέφεια στους κόλπους της κυβέρνησης. Μετά τον συνήθη Άδωνι Γεωργιάδη που διακήρυξε ότι σκοπεύει να πάρει τα λεφτά του από την Ελλάδα, αν κερδίσει στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων ακόμη και από κυβερνητικά στελέχη, σειρά πήρε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος. Αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης στους ΟΤΑ, δήλωσε ότι μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη και της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, τάσσεται "υπέρ της Δούρου" που είπε "θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα". Λίγο αργότερα βέβαια, έσπευσε ασμένως να διευκρινίσει ότι μιλούσε ειρωνικά...
Αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη συνεχίζει να αποστασιοποιείται από κυβερνητικές επιλογές. Μετά τα βέλη που εξαπέλυσε κατά των εμπνευστών του ΕΝΦΙΑ, και αφού αποδοκίμασε τη δήλωση του Άδ. Γεωργιάδη, πήγε και ένα βήμα παραπέρα, υποδεικνύοντας στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να είναι πιο συναινετικός. "Είναι καιρός να έρθει σε συννενόηση η κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση", τόνισε σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις της. Και πρόσθεσε: "Υπάρχουν πολλά θέματα που ο Σαμαράς θα έπρεπε να είχε ενημερώσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Να τον καλέσει και να συννενοηθούν".
Οι δηλώσεις αυτές -σύμφωνα με πληροφορίες- κάθε άλλο παρά θετικής υποδοχής έτυχαν από το Μαξίμου. Αντιθέτως, μάλλον εκνευρισμό προκάλεσαν. Έναν εκνευρισμό που είναι πλέον προφανές ότι διακατέχει το κυβερνητικό στρατόπεδο και που αναμένεται να κορυφωθεί όταν δουν το φως της δημοσιότητας, δημοσκοπικές μετρήσεις που θα δείχνουν παγίωση της πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ με αύξηση της διαφοράς από τη Ν.Δ. και ποσοστά που θα αγγίζουν την αυτοδυναμία...


 avgi.gr