Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Αντώνης θα ζητήσει...;και αν ναι ...θα πάρει από την αφέντρα του τη Μέρκελ...


Το κλίμα της συνάντησης της ερχόμενης Τρίτης επιχειρούν να διαμορφώσουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Από χθες βάζουν πάγο στις ελληνικές ελπίδες για χαλάρωμα της πολιτικής της Μέρκελ, προαναγγέλλοντας νέο Μνημόνιο, και ορίζουν την ατζέντα των συνομιλιών προκαταλαμβάνοντας τις απόψεις της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Στo γεύμα της 23ης Σεπτεμβρίου των δύο ηγετών αναφέρεται με εκτενές άρθρο της η Deutsche Welle, υπογραμμίζοντας ότι «δύσκολα μπορεί να δεχτεί κανείς ότι η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά θα είναι μια επίσκεψη ρουτίνας εν όψει των επικείμενων κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα». «Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις», επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «oι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές, καθώς η τρόικα είναι αποφασισμένη να κλείσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, με κυριότερες το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό».

Δυσκολίες

«Θα πρέπει να αναμένεται ότι ο κ. Σαμαράς θα εκθέσει στην κυρία Μέρκελ τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε η κυβέρνησή του εάν δεχόταν νέα σκληρά αιτήματα της τρόικας. Αν κρίνει κανείς από τη στάση της καγκελαρίου στο παρελθόν, δύσκολα μπορεί να διανοηθεί ότι θα επιδείξει μεγάλη κατανόηση. Εδώ θα πρέπει να συνυπολογισθεί η προ ημερών δήλωση του Eurogroup, το οποίο ζήτησε την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου» σημειώνει η DW.

«Θα πείσει ο Σαμαράς τη γερμανική κυβέρνηση;» είναι το ερώτημα που θέτει η DW, για να επισημάνει ότι κεντρικό κεφάλαιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα είναι το ζήτημα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το 2015 και ότι, ενώ η ελληνική κυβέρνηση οπωσδήποτε θέλει να αποφύγει ένα νέο Μνημόνιο, οι εταίροι στην ευρωζώνη αλλά και η ΕΚΤ θα το προτιμούσαν, επειδή εκτιμούν ότι μόνο κατ' αυτόν τον τρόπο θα συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό έργο στην Ελλάδα.

«Τη λογική αυτή συμμερίζεται και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Είναι λοιπόν συζητήσιμο αν σε αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ο Αντώνης Σαμαράς θα καταφέρει να πείσει τη γερμανική πλευρά για την αναγκαιότητα των φοροελαφρύνσεων τις οποίες έχει εξαγγείλει. Βέβαια υπάρχει και το θέμα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και η πιθανότητα νέων εκλογών, από τις οποίες θα μπορούσε να προκύψει μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Οπωσδήποτε η Ανγκελα Μέρκελ δεν θα ήθελε στην Ελλάδα για πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Το ζητούμενο όμως είναι αν είναι διατεθειμένη να στηρίξει τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση κάνοντας συμβιβασμούς σε θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας και εφαρμογής των συμφωνηθέντων, προκειμένου να αποφευχθεί μια αριστερή κυβέρνηση» τονίζεται στο δημοσίευμα.

dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου