Στην τελική φάση του σχεδιασμού των κινήσεών τους, ενόψει των κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων, βρίσκονται ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του, αναλύοντας όλα τα ενδεχόμενα. Η πιθανότητα να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες κάλπες με αφορμή τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ολοένα και μεγαλώνει, παρά το γεγονός ότι στο Μέγαρο Μαξίμου διατυπώνουν την εκτίμηση ότι θα βρεθεί (τελικά) ο αριθμός των 180 βουλευτών. 

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν δείχνει μάλιστα να ανησυχεί, αφού πιστεύει ότι η εξασφάλιση του πολυπόθητου αριθμού είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη βελτίωση του γενικότερου πολιτικού κλίματος. «Αν καταφέρουμε να επισπεύσουμε τις κυβερνητικές δράσεις, κανείς δεν θα επιθυμεί εκλογές», αναφέρει στη στήλη στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο ο κ. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις προκειμένου να προχωρήσει αμέσως σε έναν μίνι ανασχηματισμό, ορίζοντας ταυτόχρονα υπουργό-συντονιστή κυβερνητικού έργου.
Το ερώτημα που εύλογα τίθεται έχει να κάνει με το τι θα γίνει στην περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχει προγραμματίσει το Μέγαρο Μαξίμου. Επ’ αυτού έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μια γενικότερη σεναριολογία. Συγκεκριμένα, ισχυροί οικονομικοί παράγοντες, αλλά και εκπρόσωποι ξένων funds επαναφέρουν στο τραπέζι το σενάριο της αλλαγής πρωθυπουργού, εξέλιξη που, όπως εκτιμούν, θα απέτρεπε τις πρόωρες εκλογές, αφού θα πολλαπλασίαζε τις πιθανότητες εκλογής Προέδρου. Το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που έχουν αρχίσει να επενδύουν (και) σε μια τέτοια πολιτική λύση. Εκδότες, καναλάρχες και επιχειρηματίες, μπροστά στην αστάθεια που θα προκληθεί από τις εκλογές, βλέπουν με θετικό μάτι τη λύση μιας μεταβατικής κυβέρνησης, της οποίας θα ηγούνταν πρόσωπο ευρείας αποδοχής.
Η εν λόγω προοπτική όχι μόνο δεν συζητείται από τον κ. Σαμαρά, αλλά, απεναντίας, εκλαμβάνεται ως υπονομευτική της προσπάθειας που καταβάλλει. Οπως αναφέρουν πρόσωπα που συνομιλούν με τον επικεφαλής της δικομματικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται σε καμία των περιπτώσεων και για κανέναν λόγο να μπει σε μια τέτοια συζήτηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές, θα δρομολογήσει τις εξελίξεις, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Μάλιστα, πιστεύει ότι, με βάση ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να επιτύχει αυτοδυναμία. Απεναντίας, εκτιμά ότι με τις κατάλληλες κινήσεις μπορεί ακόμη και να στερήσει την εκλογική πρωτιά από τον Αλέξη Τσίπρα.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός θέλει να παραμείνει κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Ο λόγος είναι συγκεκριμένος: Ακόμη και να ηττηθεί, εκτιμά ότι με την κατάλληλη στρατηγική θα μπορέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα να πάρει τη ρεβάνς, εφόσον κριθούν αναγκαίες οι επαναληπτικές εκλογές.


parapolitika.gr