Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ: Το ΔΝΤ ζητάει να ενταχθούν στο ΚΕΑΟ χρέη κάτω των 5.000 ευρώ



lefta
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα… Αν περάσει το αίτημα του ΔΝΤ να ενταχθούν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) όσοι χρωστάνε κάτω από 5.000 ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ), τότε αναμένεται να αρχίσει ένα κοινωνικό… τσουνάμι κατασχέσεων.
Βάση των όσων διαρρέουν μέσα από το υπουργείο Εσωτερικών, αναμένεται μέσα στο άμεσο χρονικό διάστημα να ενταχθούν στο ΚΕΑΟ περισσότεροι υπάλληλοι προερχόμενοι από το ΙΚΑ. Αν αυτό συμβεί, τότε μάλλον το παραπάνω σενάριο τείνει να γίνει “σκληρή” πραγματικότητα.


Για ποιον λόγο άλλωστε να χρειάζεται να αυξηθούν οι 450 υπάλληλοι του ΚΕΑΟ, όταν η αποστολή των προσκλήσεων για τακτοποίηση οφειλών ή των ατομικών ειδοποιήσεων πριν την λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεων, είναι η σχετικά εύκολη και γρήγορη υπόθεση;

Είτε γιατί θα πρέπει αυτοί οι υπάλληλοι εκτός από την αποστολή ειδοποιητηρίων θα κληθούν να κάνουν και τις κατασχέσεις, οπότε θα αυξηθεί η δουλειά τους, είτε γιατί θα επιφορτιστούν με περισσότερη δουλειά δηλαδή μεγαλύτερο αριθμό αποστολής ειδοποιητηρίων.
Σύμφωνα με την 1η έκθεση του ΚΕΑΟ, από τις 4 Αυγούστου ου 2014, ο αριθμός των οφειλετών για χρέη άνω των 5.000 ευρώ που έχουν ενταχθεί στα μητρώα του ανέρχεται σε 213.234 άτομα ή επιχειρήσεις. Το πλήθος αυτό χρωστά 10,4 δισεκ. ευρώ, ενώ από αυτούς οι 87.647 είναι οφειλέτες στο ΙΚΑ και χρωστούν 7,8 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, όσοι χρωστούν μόνο στο ΙΚΑ κάτω από 5.000 ευρώ ανέρχονται σε περίπου 380.000!
Οι 450 υπάλληλοι μπορούν σχετικά εύκολα να αποστείλουν ειδοποιητήρια για 87.647 οφειλέτες. Οι 450 υπάλληλοι όμως δεν φτάνουν για να “κοντρολάρουν” 460.000 υποθέσεις…
Κόντρα με το υπουργείο Εργασίας
Ήδη, ξέσπασε κόντρα μεταξύ της διοίκησης του ΙΚΑ και πολιτικών στελεχών του υπουργείου Εργασίας, γιατί υπάρχουν πολλά κενά στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και μία περαιτέρω μείωση του προσωπικού, θα φέρει τεράστια κενά στις διοικητικές υπηρεσίες.
Η τρόικα πάντως ζητά το προσωπικό του ΚΕΑΟ το οποίο προέρχεται από το ΙΚΑ να φτάσει άμεσα τους 600, την ίδια στιγμή που το προσωπικό που απασχολείται σε «παραγωγικούς» φορείς των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ όλης της χώρας ανέρχεται σε 5.300 άτομα στο σύνολο των υπηρεσιών του.
‘Ένας υπολογιστής για κάθε πέντε υπαλλήλους του ΙΚΑ
Ο τεχνικός εξοπλισμός που έχουν στα χέρια τους οι υπάλληλοι είναι πολύ λίγος. Αντιστοιχεί ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής για κάθε πέντε υπαλλήλους του ΙΚΑ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να δουλέψουν όλοι οι υπάλληλοι…
Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, για την ίδια τη διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης, η οποία δεν εκτελείται ούτε γρήγορα, ούτε εύκολα, ενώ θα έχει μάλλον αμφίβολα, ως προς το μέγεθος, τους εισπρακτικά έσοδα…
Μειώθηκε το προσωπικό, “κολλάνε” οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση
Το προσωπικό του ΙΚΑ, κατά την περίοδο 2009-2013, έχει μειωθεί κατά 50% λόγω της εφαρμογής του κανόνα 1 πρόσληψη ανά 5 και μετά το 2011, ανά 10 αποχωρήσεις – συνταξιοδοτήσεις.
Η μείωση του προσωπικού έχει ήδη προκαλέσει απευθείας «έμφραγμα» στην απονομή των συντάξεων καθώς εκκρεμούν αυτή τη στιγμή 146.000 συνταξιοδοτικά δικαιώματα.



http://news.makedonias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου