Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Τραβούν τη χώρα μαζί τους στον βυθό!


H
πελαγοδρόμηση μεταξύ πόλωσης και πώρωσης επιτείνει την εικόνα πολιτικής αστάθειας στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Σε νέα περιδίνηση, πολύ χειρότερη από την προηγούμενη που οδήγησε τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, μπαίνει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να πολώσει το πολιτικό κλίμα. Η επιλογή του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά να πάει σε μετωπική σύγκρουση...

με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα, εν όψει της διαδικασίας για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, απεδείχθη πολλαπλά επιζήμια.

Η κατακρήμνιση του Χρηματιστηρίου και η εκτόξευση των spreads των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου ενέτειναν τις επιφυλάξεις που βρίσκει το κυβερνητικό σχέδιο για διακοπή της παρουσίας του ΔΝΤ, οκτώ ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. όπου ο κ. Σαμαράς προσδοκούσε σε μια θετική δήλωση προθέσεων από τους εταίρους. Την ίδια ημέρα, Πέμπτη 23 Οκτωβρίου ξεκινάει η τελική διαδικασία των stress tests των τραπεζών από την ΕΚΤ. Εν τούτοις, η κυβέρνηση βρίσκεται να πελαγοδρομεί μεταξύ πόλωσης και πώρωσης, επιτείνοντας την εικόνα πολιτικής αστάθειας μέσα και έξω από τη χώρα.



Προσπάθεια να διαχωριστεί

Παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλου να διαχωρίσουν το κυβερνητικό έργο από την πολιτική αντιπαράθεση για την προεδρική πλειοψηφία, παρουσιάζοντας στο Ζάππειο το πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η πώρωση των κυβερνητικών στελεχών επικάλυψε και την εξαγγελία και όλες τις πρόσθετες υποσχέσεις παροχών. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη έβαλε ξανά στη συζήτηση την κινδυνολογία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Αδ. Γεωργιάδη περί bank run και μάλιστα σε υψηλότερους τόνους, περιλαμβάνοντας μέχρι και τα ATM. «Σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας κάνει παλικαριές στην Ευρώπη δεν θα αργήσουν να κλείσουν τα ΑΤΜ και στην Ελλάδα, όπως έγινε και στην Κύπρο» (ρ/σ Παραπολιτικά). Και ο Αδ. Γεωργιάδης όμως δεν έμεινε αμέτοχος, από τα social media πήρε θέση υπέρ των δηλώσεων του Θ. Πάγκαλου (στον ρ/σ Βήμα) κατά του ΣΥΡΙΖΑ περί «πείνας, δυσωδίας και τρομοκρατίας του ΣΥΡΙΖΑ».

Στην αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν και οι βουλευτές Χρ. Μαρκογιαννάκης, Μ. Ταμήλος, Γ. Μιχελάκης και Γ. Καλαντζής, ο οποίος έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει αργυρώνητους όλους τους βουλευτές της ήσσονος αντιπολίτευσης, ανεξάρτητους, ΔΗΜΑΡ και ΑΝ.ΕΛ.Λ εάν δεν ψηφίσουν υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Τη δήλωση (στον ρ/σ Real) προσπάθησε να μαζέψει ο γραμματέας της Ν.Δ. Αν. Παπαμιμίκος, ωστόσο οι αλγεινές εντυπώσεις διαχύθηκαν στη Βουλή και αναμένεται το θέμα να έχει συνέχεια καθώς ο κ. Καλαντζής είναι μέλος του προεδρείου. Η ένταση που διαπερνά την κυβέρνηση και τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, λόγω και των δημοσκοπήσεων που δείχνουν αδιάκοπη φθορά της κυβέρνησης (η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. καταγράφηκε στο 6,5% από την GPO για το Mega), φαίνεται και από τους προβληματισμούς κυβερνητικών στελεχών, όπως του Κυρ. Μητσοτάκη που δήλωσε (στον ΣΚΑΪ) «να προταθεί νωρίτερα το πρόσωπο του υποψηφίου και να μην είναι πολιτικό».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο πρωθυπουργός συγκαλεί το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο, για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Ο κ. Σαμαράς σχεδίαζε να κλιμακώσει την επίθεση κατά του κ. Τσίπρα και για το θέμα της προεδρικής εκλογής αλλά και γενικότερα για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία. Πλην όμως οι αντιδράσεις από τις αγορές χθες και η αβεβαιότητα με την οποία ξεκινάει η σημερινή ημέρα, έχουν προκαλέσει εκνευρισμό και διάσταση ακόμη και μέσα στενό στενό κύκλο του Μαξίμου, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Χαμένος πάει ο σχεδιασμός του
Αντώνη Σαμαρά για επιπλέον
πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το
χθεσινό κάζο με τα spreads
Κυβερνητικές πηγές προσπάθησαν να αμβλύνουν τις δυσμενείς εντυπώσεις στο διεθνές περιβάλλον και με δηλώσεις στο Reuters χαρακτήριζαν τις κινήσεις στη διεθνή αγορά ομολόγων «υπερβολικές». Πίσω από αυτές τις κινήσεις στην κυβέρνηση βλέπουν δύο αμερικανικά funds και στην περίπτωση που συνεχιστούν η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αντιδράσει ή να αναβάλει την έκδοση ομολόγου που προγραμματίζει τον Δεκέμβριο. Η άνοδος των αποδόσεων «δεν θα επηρεάσει τα σχέδια της κυβέρνησης για πρόωρη έξοδο από το Μνημόνιο», ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται ότι «δεν υπάρχει διαφωνία με την τρόικα». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκνευρισμός στην κυβέρνηση αφορά και τους χειρισμούς που έγιναν σχετικά με τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών. Παρ’ ότι τα μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Αρχή και την ΕΚΤ ήταν αρνητικά από την επομένη της νομοθετικής ρύθμισης, η διόρθωση με νέα νομοθετική ρύθμιση αποφασίστηκε μόλις χθες και προαναγγέλθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για να ηρεμήσει η εσωτερική αγορά. Το κλίμα μέσα στο κυβερνητικό σχήμα για τον υπουργό Γκ. Χαρδούβελη έχει βαρύνει ξανά, ενώ στο γαϊτανάκι των ευθυνών τα ερωτήματα στρέφονται και προς τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα, που έχει τον πρώτο λόγο στα θέματα της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος.

Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους υπουργούς προσήλωση στο κυβερνητικό πρόγραμμα και επίσπευση όλων των εκκρεμοτήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, ώστε να προχωρήσει η κυβέρνηση στα επόμενα βήματα για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους στην Ε.Ε. Στις 23 Οκτωβρίου στη σύνοδο κορυφής, ο κ. Σαμαράς θέλει να παρουσιάσει το σχέδιο εξόδου από το Μνημόνιο, πιέζοντας για επίσπευση των συνομιλιών για το νέο πλαίσιο.

Του Μπάμπη Αγρολάμπου από efsyn



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου