Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Επιχειρηματίας έδωσε το χρίσμα στον Βορίδη

Ο Μάκης Βορίδης

Ιανουάριος 2014: Στην prive αίθουσα με τα βαρέλια του γνωστού εστιατορίου της Κηφισιάς "Τηλέμαχος" δειπνούν τέσσερα πρόσωπα, τη στιγμή που η περιοχή είναι σχεδόν περικυκλωμένη από τους άνδρες των προσωπικών τους φρουρών. 

Ποιοι ήταν αυτοί; Ένας από τους πλέον ισχυρούς επιχειρηματίες της χώρας, ο σημερινός υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ο τότε υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης και νυν Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας.
Θεωρητικά, ο επιχειρηματίας και τα τρία πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά θα μπορούσαν να συζητούν για τις πολιτικές εξελίξεις. Οι Μάκης Βορίδης, Νίκος Δέχνδιας και Άδωνις Γεωργιάδης είχαν, ωστόσο, να θέσουν, ο κάθε ένας, μία σειρά από θέματα στον πανίσχυρο επιχειρηματία. Ο Νίκος Δένδιας ζητούσε τη διαμεσολάβηση του στους Αμερικανούς για ένα "άγνωστο" φιάσκο που είχε εκθέσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και είχε εξοργίσει την διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ενώ οι Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης ζητούσαν την παρέμβασή του στην εβραϊκή κοινότητα της Αθήνας, η οποία τους αντιμετωπίζει περίπου ως "κόκκινα πανιά", προκειμένου να... απαλλαγούν από το στίγμα του αντισημιτισμού, που τους προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην πολιτική τους ανέλιξη. 
Εκείνη την εποχή, τον Ιανουάριο του 2014, υπενθυμίζεται, ότι είχε αποδράσει ο καταδικασμένος για τη δράση της "17 Νοέμβρη", Χριστόδουλος Ξηρός. Επομένως ο επιχειρηματίας, που πάντοτε ενδιαφέρεται για την ιστορία της οργάνωσης, και ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας είχαν πολλά να συζητήσουν και για αυτή την υπόθεση. Εξάλλου καθώς εξέρχονταν από το εστιατόριο της Κηφισιάς, ο Νίκος Δένδιας, απευθυνόμενος στον επιχειρηματία, του έλεγε αστειευόμενος και γελώντας: "Να προσέξουμε να μην μας βρει το ωστικό κύμα", έχοντας καταστήσει νωρίτερα απολύτως δηλωτική την ανησυχία του για την δραστηριότητα που θα μπορούσε να αναπτύξει μελλοντικά ο Χριστόδουλος Ξηρός. 
Το κυρίως γεύμα, όμως, αφορούσε στην επόμενη ημέρα στη ΝΔ και στη διαδοχή του Αντώνη Σαμαρά μόλις ολοκληρωθεί η πρωθυπουργική του θητεία. Ο εκλεκτός, όπως συμφώνησε η παρέα της Κηφισιάς, δηλαδή  ο επιχειρηματίας με τους τρεις σκληροπυρηνικούς Δεξιούς πρώην και νυν υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ο Μάκης Βορίδης. Όπως λέγεται, ήδη από εκείνη την περίοδο, από τον Ιανουάριο του 2014, ο επιχειρηματίας, ο οποίος χρηματοδοτούσε εφημερίδα που είχε αναλάβει στο παρελθόν εργολαβικά την στήριξη προς το πρόσωπο του Μάκη Βορίδη, είχε εγκρίνει τον πάλαι ποτέ ηγετίσκο του ακροδεξιού, λεπενικού "Ελληνικού Μετώπου", ως τον διάδοχο του Αντώνη Σαμαρά. Η κυρίαρχη αντίληψη σε εκείνη τη συζήτηση και σε εκείνη τη συγκυρία είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να επιτραπεί να αμβλυνθεί η ακροδεξιά στροφή του κόμματος που έχει ιδρύσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μια ακροδεξιά στροφή που πραγματοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς θέτοντας απέναντί του τους περισσότερους καραμανλικούς. 
Δεν χρειάστηκε να περάσουν πολλοί μήνες, μόλις εννιά, για να αντικαταστήσει ο Μάκης Βορίδης, τον Αντώνη Σαμαρά, στη Βουλή προκειμένου να εισηγηθεί την πρόταση ψήφου προς την κυβέρνηση. Λένε σήμερα ότι ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε το "δαχτυλίδι της διαδοχής" στον Μάκη Βορίδη. Πριν τον Αντώνη Σαμαρά, του το είχε παραδώσει, εκείνη την κρύα και βροχερή νύχτα του Γενάρη του 2014, ο επιχειρηματίας ενώπιον μαρτύρων.

Ο κ. Βορίδης απάντησε τις προάλλες στα όσα είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης για τις σχέσεις διαπλοκής της κυβέρνησης με επιχειρηματίες και εφοπλιστές, κάνοντας λόγο για "λάσπη που ρίχνεται στον ανεμιστήρα". Ο ακροδεξιός Μάκης Βορίδης, ο φοιτητής που διακρίθηκε ως ταραχοποιός - τσεκουροφόρος τη δεκαετία του 1980, ο ίδιος άνθρωπος που ορίστηκε από τον δικτάτορα Παπαδόπουλο ως ο διάδοχος του μετέπειτα αρχηγού του ναζιστικού μορφώματος "Χρυσή Αυγή", Νίκου Μιχαλολιάκου, στην χουντική ΕΠΕΝ, ο πρώην επικεφαλής του λεπενικού - ακροδεξιού "Ελληνικού Μετώπου", ο γερμανόφιλος, από πεποίθηση και λόγω καταβολών, πρόθυμος υπουργός των μνημονιακών κυβερνήσεων, είναι ο ίδιος που πήρε το χρίσμα της διαδοχής από συγκεκριμένο επιχειρηματία. 
Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί... 

periodista.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου