Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Παραίτηση Σαμαρά και κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με επικεφαλής τον Γιάννη Μπουτάρη

 


Aυξάνεται και πάλι με γεωμετρική ταχύτητα το κόστος δανεισμού της χώρας, ενώ μια ανάσα από το 9% βρίσκεται η απόδοση του δεκαετούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής επανέρχεται έντονα το σενάριο κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης ενώ αναμένεται να ασκηθούν κάθε είδους πιέσεις και στον ΣΥΡΙΖΑ για να συμμετάσχουν και στελέχη του σε υπουργικές θέσεις.
Ηδη έχει αρχίσει στο παρασκήνιο η ονοματολογία για την θέση του πρωθυπουργού κι αυτή τη φορά παίζει δυνατά το όνομα του Γιάννη Μπουτάρη.
To όνομα του Μπουτάρη αυτή τη φορά διακινούν δημοσιογράφοι γερμανικών ΜΜΕ τόσο στην Αθήνα όσο και στο Βερολίνο.
 
Το τίμημα της πολιτικής αβεβαιότητας και των ανησυχιών ότι Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει μακριά από τους δανειστές της είναι βαρύ και οι αγορές τιμωρούν, όπως αποτυπώνεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που σκαρφαλώνουν και σήμερα σε δυσθεώρητα ύψη, προσεγγίζοντας το 9%.

Παράλληλα το κόστος δανεισμού ορισμένων από τις πιο υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης σκαρφαλώνει και πάλι, καθώς οι αγορές κλυδωνίζονται από τους φόβους ότι η εύθραυστη κυβέρνηση της Ελλάδας, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, θα μπορούσε να πέσει, αναφέρει το Reuters.  

Ειδικότερα, αυξημένο ήταν το κόστος δανεισμού της Ισπανίας για περίοδο 10 ετών στη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε σήμερα, με την αδύναμη ζήτηση να ακολουθεί το sell-off στις αγορές με οδηγό τα ελληνικά ομόλογα.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας πούλησε 3,252 δισ. ευρώ σε ομόλογα Οκτωβρίου 2024 και Οκτωβρίου 2028, ποσό εντός του στόχου για 2,5 δισ. με 3,5 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και αρκετό καιρό που η διάθεση είναι χαμηλότερο από το πάνω άκρο του στόχου.

«Η αδυναμία αυτή δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένης της πολύ μεγάλης αύξησης στα spreads έναντι του γερμανικού αυτό το πρωί», αναφέρουν αναλυτές της Rabobank.

Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις του ισπανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή στο 2,32%, του ιταλικού στο 2,64%, της Πορτογαλίας βρίσκεται στο 3,77% και της Ιρλανδίας στο 1,92%.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ>O ANΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΡΧΙΩΤΙΣΜΟ ΤΗΣ

Ο Μπουτάρης βγάζει τη Θεσσαλονίκη από τον επαρχιωτισμό της. «Ανοίγουμε μια πόρτα συνεργασίας, η οποία δεν υπήρχε. ΄Η, τουλάχιστον δεν υπήρχε επαρκής επικοινωνία ούτε με τη Σόφια, ούτε με τη Φιλιππούπολη, με την οποία η Θεσσαλονίκη είναι και αδελφοποιημένη πόλη. Γι΄ αυτό και ανοίγουμε έναν νέο δρόμο, γιατί σαν γείτονες πρέπει να έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να τις καλλιεργούμε αυτές τις σχέσεις. Στα λόγια μόνο, δεν γίνονται πράγματα. Πρέπει, σιγά σιγά, να βρούμε αυτά που μας ενώνουν και να αφήσουμε στο παρελθόν εκείνα που μας χωρίζουν» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος, μετά την πρόσφατη διήμερη επίσκεψή του στη Σόφια της Βουλγαρίας.
Μαλλί και γυαλί σοφιστικέ, σκουλαρίκι στα 70 του, τατουάζ στον καρπό, cool όσο κανείς, ο Γιάννης Μπουτάρης ανακηρύχθηκε «Δήμαρχος του μήνα» παγκοσμίως. Οι εχθροί του ψάχνουν, μάταια, να του βρουν ένα ψεγάδι. Ο πλέον α-τυπικός δήμαρχος της Ελλάδας σπάζει καρδιές σε κάθε δήλωσή του, τον λατρεύει ο ξένος Τύπος, τον επαινούν παντού. Μα, τι κάνει και τον αγαπούν όλοι; Αξίζει τόσων εγκωμίων;
Στις 27 Σεπτεμβρίου η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung -που δεν λέει εύκολα καλή κουβέντα για Ελληνα- έσταζε μέλι για τον Μπουτάρη :
«Η μακρινή Αθήνα παράγει σωρεία κακών ειδήσεων. Εκεί γίνονται οι μεγάλες απεργίες, εκεί συζητείται αν το νέο χρηματοδοτικό κενό του κράτους είναι 30 ή «μόνο» 20 δισ. ευρώ. Αντίθετα η Θεσσαλονίκη επιφυλάσσει πάντα ευχάριστες εκπλήξεις». Και συνεχίζει:
«Ο Γιάννης Μπουτάρης μπορεί να μην έχει καταφέρει να κρατήσει τη Θεσσαλονίκη αλώβητη από την κρίση, ωστόσο, από την 1η Ιανουαρίου 2011 που ανέλαβε το αξίωμά του η διοίκηση της πόλης λειτουργεί αισθητά καλύτερα και σαν τον Ηρακλή καθαρίζει τους στάβλους του Αυγεία.
Μία διεφθαρμένη μαφία στελεχών του δήμου, η οποία εικάζεται ότι διέπραξε απάτες εναντίον της Θεσσαλονίκης με συνέπεια την απώλεια πάνω από 50 εκ. ευρώ, πρέπει τώρα να απολογηθεί στη δικαιοσύνη», σημειώνει ο αρθρογράφος εξαίροντας το επιχειρηματικό πνεύμα του Μπουτάρη που συμβάλλει στην αναβάθμιση της πόλης!
Αλλά και η διάκρισή του «Δήμαρχος του μήνα» δεν είναι αμελητέα αν λάβει κανείς υπόψιν ότι τους δύο προηγούμενους μήνες την ίδια διάκριση έλαβαν ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.
Κοσμοπολίτης, διανοούμενος και cool
Ιδιοκτήτης των Κρασιών Μπουτάρη, ο «κυρ Γιάννης», όπως τον αποκαλούν οι δικοί του, είναι πολυταξιδεμένος και διανοούμενος. Κινείται στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, χωρίς κομματικές ταμπέλες και αυτό είναι που του δίνει την ευχέρεια να μιλάει ανοιχτά για όλα. Δεν χρησιμοποιεί ποτέ την συνήθη ξύλινη γλώσσα των πολιτικών, αντίθετα είναι ικανός να πει με ειλικρίνεια και αυθάδεια τις μεγαλύτερες ...χοντράδες που δεν θα γίνονταν ανεκτές αν προέρχονταν από κάποιον άλλο.
«Είσαι χοντροκέφαλος, τώρα είναι η δική μου σειρά να μιλήσω. Πήγαινε στην κηδεία και έλα μετά να τα πούμε» ήταν η φράση που εκσφενδόνισε πρόσφατα στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης Κώστα Γκιουλέκα, ο οποίος -κλασικό δείγμα πολιτευτή- επικαλέστηκε υποχρέωση σε μια ...κηδεία για να αποχωρήσει.
Καθαριότητα, τουρισμός, άνοιγμα της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια και στον κόσμο, αυτά είναι τα δύσκολα στοιχήματα που έβαλε ο Μπουτάρης από την αρχή της θητείας του. Δεν θα εξετάσουμε εδώ αν τα διαχειρίστηκε σωστά, εξάλλου δεν θα τον επαινούσε η Frankfurter Allgemeine Zeitung ως «Ηρακλή εναντίον της μαφίας των σκουπιδιών» αν δεν έκανε τίποτα. Ούτε το Προεδρείο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Προξενικών Σωμάτων (FICAC) θα του απένειμε μετάλλιο τιμής αν δεν άξιζε τίποτα.
Οι λόγοι για τους οποίους ο Μπουτάρης ξεχωρίζει :
 Δεν είναι ο κλασικός ελλαδίτης πολιτικός που ομφαλοσκοπεί και κρύβεται. Ο Μπουτάρης, αντίθετα από τους προκατόχους του, ποτέ δεν επένδυσε στην αντίθεση της Θεσσαλονίκης με την Αθήνα και δεν συμπεριφέρθηκε ποτέ ως κλειστοφοβικός βορειο-ελλαδίτης.
Αντίθετα, ως διανοούμενος ξέρει ότι η Θεσσαλονίκη υπήρξε το κέντρο του Οθωμανικού κράτους ως το 1912. Στην συμπρωτεύουσα μεγάλωσε ο Κεμάλ Ατατούρκ, το σπίτι του είναι σήμερα Μουσείο στην πόλη. Γιατί να μη γίνει άνοιγμα στο οθωμανικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης;
Ο Μπουτάρης είναι λοιπόν ο πρώτος δήμαρχος Θεσσαλονίκης που πρότεινε να στηθεί άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ στην πλατεία Αριστοτέλους για να αυξήσει τον αριθμό των Τούρκων τουριστών, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ottoman Heritage Tour». Σχεδιάζει επίσης, σε συνεργασία με άλλους δήμους, να ανακαινίσει οθωμανικά τζαμιά και κτήρια και να οργανώσει ξενάγηση οθωμανικής κληρονομιάς.
Ο Μπουτάρης ανέφερε πως παλιότερα ποτέ δεν είχε η πόλη τη φιλοσοφία μιας «τουριστικής πόλης» και έχει πει: «Η αύξηση του αριθμού των Τούρκων τουριστών που ήρθαν στην πόλη μας ενθουσίασε και μας ώθησε σε αυτό το βήμα. Η πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης και των γύρω δήμων προέρχεται από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Εδώ υπάρχουν οθωμανικά μνημεία. Εμείς λοιπόν συζητήσαμε με τους γύρω δήμους και αποφασίσαμε να προβάλλουμε την οθωμανική κληρονομιά».
Ο Μπουτάρης ξέρει ότι η Θεσσαλονίκη υπήρξε πολυπολιτισμική πρωτεύουσα και υπήρξε η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων από τον 17ο αιώνα και μετά, φιλοξενώντας εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίους σεφαραδίτες.
Ο Μπουτάρης είναι ο πρώτος δήμαρχος Θεσσαλονίκης που αναγνώρισε με πράξεις το εβραϊκό παρελθόν της πόλης. Πρόσφατα συναντήθηκε με πενταμελή αντιπροσωπεία του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου των Εβραϊκών Φορέων της Γαλλίας CRIF μαζί με τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ.
Στόχος, η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος Γάλλων επισκεπτών με εβραϊκή ρίζα, προς τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Μπουτάρης ενημέρωσε τα μέλη της γαλλοεβραϊκής αντιπροσωπείας ότι προχωρούν οι διαδικασίες για τη μετατροπή της πλατείας Ελευθερίας σε χώρο μνήμης των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης που υπήρξαν θύματα του Ολοκαυτώματος. Εξασφάλισε έτσι ότι με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την πρώτη αποστολή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του 'Αουσβιτς το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο των Εβραϊκών Φορέων της Γαλλίας θα κάνει ενέργειες ώστε να φέρει επισκέπτες από τη Γαλλία στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια των επετειακών εκδηλώσεων που θα διοργανωθούν το 2013 σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Στις πρωτοβουλίες του Μπουτάρη συμπεριλαμβάνονται τα ταξίδια σε Τελ Αβίβ και Κωνσταντινούπολη ώστε να προβληθεί η Θεσσαλονίκη ως «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων».
Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, οι συγκεκριμένες ενέργειες οδήγησαν στο πρώτο 9μηνο του 2011 σε αύξηση των επισκεπτών από το Ισραήλ κατά 330% και από την Τουρκία κατά 63%.

 

 
Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι αυτό που λέμε αιρετικός. Κοινώς, δεν μπαίνει σε καλούπια, είναι αυθόρμητος, λειτουργεί με το θυμικό και αρκετές φορές υπερβαίνει τα εσκαμμένα αν και γνωρίζει πολύ καλά το πολιτικό παιχνίδι. Στη ζωή του έχει κάνει σχεδόν τα πάντα και στις απαντήσεις που δίνει είναι πολλές φορές αφοπλιστικός. Οι ατάκες του έχουν μείνει στην ιστορία και πολλές φορές του έχουν στοιχίσει. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση στην οποία προέβη στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου -την οποία δεν του συγχώρεσαν στο ΠΑΣΟΚ- όταν είπε δημόσια «Τα ίδια σκατά είναι όλοι τους!»
Κατά τον ίδιο τρόπο ο Γιάννης Μπουτάρης δεν δίστασε να παραδεχθεί δημόσια το πρόβλημα αλκοολισμού που τον ταλαιπώρησε επί σειρά ετών. Οπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του, οι δύο μεγάλες αγάπες της ζωής του ήταν η γυναίκα του Αθηνά, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά, και το κρασί. Η μεν πρώτη ήταν η βάση για τη ζωή του, το δε κρασί ήταν η βάση για τη δουλειά του. Και με τις δύο αγάπες του έζησε καλές και κακές στιγμές και τις χόρτασε μέχρι την υπερβολή. Σήμερα ο Μπουτάρης δεν πίνει πια καθόλου, γι” αυτό και προκάλεσε αλγηνή εντύπωση η πρόσφατη δήλωση του Γιώργου Καρατζαφέρη γι” αυτόν: «Δεν ξέρω αν μιλάει το πνεύμα ή το οινόπνευμα».
Ο Γιάννης Μπουτάρης έζησε τη ζωή μέχρι το μεδούλι και εκεί που γέμιζε την καρδάρα με το γάλα, ξαφνικά έδινε μια κλοτσιά και το “ριχνε όλο κάτω. Στο βιογραφικό του υπάρχουν βραβεύσεις για την επιχειρηματικότητα του από το περιοδικό TIME, το έργο του στον Αρκτούρο και την προστασία του περιβάλλοντος.
ADVERTISEMENT
 
Με τη γυναίκα του ο Γιάννης Μπουτάρης χώρισε και ξανάσμιξε ύστερα από χρόνια, ενώ μεγάλη ήταν και η περιπέτεια που βίωσε όταν πέθανε η σύζυγός του και θέλησε να πραγματοποιήσει την τελευταία της επιθυμία, που ήταν η αποτέφρωση της σορρού της. Τότε, μετά την άρνηση της εκκλησίας να τελέσει την εξόδιο ακολουθία, τη μετέφερε στη Βουλγαρία και έτσι ξεκίνησε η προσωπική κοντρα Μπουτάρη-Άνθιμου.
Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, ο Γιάννης Μπουτάρης κατέβαινε στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης χωρίς ποτέ να επαιτεί για την ψήφο των συμπολιτών του δίνοντας υποσχέσεις. Εμπαινε χωρίς περιστολές straight to the point στο ψητό: «Θα με ψηφίσετε;» Ομως η Θεσσαλονίκη τον ξέρει καλά, γιατί την έχει περπατήσει. «Αν δεν λασπώσεις παπούτσι, δεν ξέρεις τη Θεσσαλονίκη» έχει πει ο ίδιος.
Ο Γιάννης Μπουτάρης φοράει σκουλαρίκι, έχει τατουάζ, είναι μπερμπάντης, δεν στήνεται καλά στην τηλεόραση, δεν έχει την ευφράδεια ρήτορα και το πολικό του προφίλ δεν ταιριάζει ενδεχομένως με αυτό που λέμε ο «καλός νοικοκύρης», ένα προφίλ που χαρακτηρίζει εδώ και χρόνια το status quo και την κοινωνική αισθητική των τοπικών αρχόντων της βόρειας Ελλάδας.
Παρ” όλα αυτά ο Σαλονικιός κατάφερε να σπάσει τα ηθικοπλαστικά κατεστημένα και να οδηγήσει μια μεγάλη μερίδα της Θεσσαλονίκης να βροντοφωνάξει μπροστά στις κάμερες: «Η πόλη γουστάρει, Δήμαρχο Μπουτάρη».

kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου