Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Άρχισαν οι… τούμπες περί «Εθνικής Ενότητας»



 20141010_54376c3fec06c
Yπό τον φόβο της εκλογικής συντριβής οι κυβερνητικοί βουλευτές άρχισαν να κάνουν λόγο για κυβέρνηση εθνικού σκοπού μετά τις εκλογές και για ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Μέχρι χθες κανείς στην ΝΔ δεν ήθελε να ακούσει περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι χθές ισχυριζόντουσαν ότι ο «συνασπισμός» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στο τέλος της τετραετίας.
Τώρα το «παιχνίδι» έχει αλλάξει. Ξαφνικά όλοι θυμήθηκαν την εθνική ομοψυχία, την εθνική ενότητα, την ανάγκη μετά τις εκλογές να προκύψει μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού όπου μέσα θα χωρούν όλοι όσοι επιθυμούν την διάσωση της χώρας.
Άλλωστε είναι σαφές ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν οι 180 βουλευτές για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά τις διαφοροποιήσεις ανεξάρτητων βουλευτών και τη στάση της ΔΗΜΑΡ.

Μετά την πρόσφατη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου στη σύσκεψη με στελέχη που συμμετέχουν στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης «ας είμαστε έτοιμοι για εκλογές εντός του 2015», σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εξέφρασε την άποψη ότι «οι εκλογές είναι προ των πυλών».
Όπως είπε ο κ. Γρηγοράκος, «είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν οι 180 βουλευτές για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά τις διαφοροποιήσεις ανεξάρτητων βουλευτών και τη στάση της ΔΗΜΑΡ». Μάλιστα το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας της Χαριλάου Τρικούπη με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα τα γνωστά «παπαγαλάκια» άρχισαν να διακινούν σενάρια μεγάλου συνασπισμού μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να διαφυλαχθεί η πολιτική σταθερότητα.
Πολλοί το έθεσαν ευθέως και στις ομιλίες τους στη Βουλή. Ένας εξ αυτών ο πρώην γραμματέας της ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Σπύρος Λυκούδης που τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας «κυβέρνησης ειδικού σκοπού» με τη συμμετοχή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Θετικός, εμφανίστηκε, εμμέσως πλην σαφώς, σε αυτό το ενδεχόμενο και ο Ν. Σηφουνάκης, ο οποίος στη Βουλή μίλησε για Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά όπως είπε δεν φαίνεται να προκύπτει από την παρούσα Βουλή.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν φάνηκε αρνητικός – υπό προϋποθέσεις – και ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. Τέρενς Κουίκ.
Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινούνται και οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές οι οποίοι επεξεργάζονται τις προϋποθέσεις.

Το πρόβλημα για τους κυβερνητικούς συνεταίρους είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – όπως έχει δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας – δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση να συνεργαστεί ούτε με τον Σαμαρά, ούτε με τον Βενιζέλο και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου