Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Σενάρια «τεχνητών» ψηφοφοριών


 Σενάρια «τεχνητών» ψηφοφοριών
Το σενάριο ακούγεται εντόνως! Και πάνω σε αυτό, εκτιμούν πολλοί ότι στηρίζουν την σιγουριά τους Σαμαράς και Βενιζέλος για την αποφυγή των πρόωρων εκλογών.
Του Κώστα Τσιτούνα
Αν και κανείς δεν το επιβεβαιώνει, ωστόσο, όπως λέει ο λαός όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά.
Πληροφορίες λοιπόν αναφέρουν ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος έριξε στο τραπέζι την πρόταση η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην γίνει επί του συνόλου των 300 βουλευτών αν και εφόσον οι 18 βουλευτές της Χ.Α. κριθούν μέλη εγκληματικής οργάνωσης.
Φέρεται μάλιστα να είπε στον Σαμαρά: «Δεν χρειάζεσαι 180 για ΠτΔ... μπορούμε και με λιγότερους». Άλλωστε η επαγγελματική του ιδιότητα, αυτή του Συνταγματολόγου, του επιτρέπει εδώ και χρόνια να χειρίζεται και να ερμηνεύει το Σύνταγμα, κάθε φορά, κατά το δοκούν.
Στην περίπτωση που η πρόταση αυτή πάρει σάρκα και οστά σε νομικό επίπεδο - κάτι το οποίο είναι υπό αμφισβήτηση - τότε και με βάση το Σύνταγμα στην πρώτη και στην δεύτερη ψηφοφορία θα απαιτηθούν τα 2/3 των 282, άρα 188 βουλευτές και στην τρίτη ψηφοφορία μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος με 169 βουλευτές!
Όσοι ασπάζονται το παραπάνω σενάριο επιμένουν ότι πουθενά στο άρθρο 30 του Συντάγματος δεν γίνεται λόγος για τον συνολικό αριθμό των βουλευτών και άρα μπορεί να γίνουν οι ψηφοφορίες επί των 282, εφόσον βέβαια απολέσουν την ιδιότητά τους και οι 18 της Χρυσής Αυγής.
Το ερώτημα είναι βέβαια με ποιο νομικό παράθυρο δεν θα αντικατασταθούν οι 18 της Χ.Α. ενώ αρκετοί πολιτικοί και από τη ΝΔ μιλούν για «σενάριο» επιστημονικής φαντασίας που ξεπερνά το όριο της συνταγματικής εκτροπής.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι το Σύνταγμα πουθενά δεν αναφέρει ρητά ότι ο αριθμός των βουλευτών πρέπει να είναι 300!!!
Σύμφωνα με τη διάταξη του αρθ. 51 § 1 Σ «Ο αριθμός των βουλευτών καθορίζεται δια νόμου, δεν δύναται, όμως, να είναι μικρότερος των διακοσίων, ούτε μεγαλύτερος των τριακοσίων».
Είναι, δε γνωστό, ότι πάντοτε, μέχρι σήμερα, οι εκλεγόμενοι βουλευτές ήταν τριακόσιοι, δηλαδή ο ανώτερος προβλεπόμενος από το Σύνταγμα αριθμός.
Όμως, με βάση τη συνταγματική αυτή διάταξη, ο συνολικός αριθμός των βουλευτών- μελών της Βουλής δεν είναι εκ του Συντάγματος σταθερός, αλλά καθορίζεται με τον εκλογικό νόμο, ο οποίος ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής (αρθρ.72 §1 και 54 §2 Σ).
Το θέμα έχει αρχίσει και συζητείται εντόνως τόσο στα δημοσιογραφικά γραφεία όσο και στην πολιτική σκηνή και μάλιστα αναμένονται σφοδρές αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από αρκετούς βουλευτές της ΝΔ που για άλλη μια φορά θα δουν τον αρχηγό της ΝΔ να «σέρνεται» πίσω από τις επιλογές του Βαγγέλη Βενιζέλου.
Μάλιστα, για τους διαφωνούντες ο κ. Βενιζέλος έχει έτοιμη και την σχετική απάντηση. Όσοι εκφράσουν την αντίθεσή τους στα παραπάνω «μαγειρέματα» θα λάβουν την ακόλουθη απάντηση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Δηλαδή διαφωνείτε ότι η Χ.Α. είναι εγκληματική οργάνωση;». Με αυτό το επιχείρημα ο κ. Βενιζέλος ευελπιστεί ότι θα παγιδεύσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ανήκουν στο «δημοκρατικό τόξο» και όποιος διαφωνήσει με την πρόταση του αυτομάτως θα χαρακτηριστεί ως «υπερασπιστής της Χ.Α.».
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος, προς το παρόν διαψεύδει όλα αυτά τα σενάρια, δεν μπορεί κανείς να μην ομολογήσει ότι είναι... στημένα με χειρουργική ακρίβεια.
Τόσο καλά στημένα που δεν μπορείς να πιστέψεις ότι είναι αποκυήματα φαντασίας. Αντιθέτως συμβαδίζουν πλήρως με τις μέχρι σήμερα πρακτικές που ακολουθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 30 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Σύμφωνα με το άρθρο 30 του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος. Eκλέγεται από τη Bουλή για πενταετή θητεία, που μπορεί να ανανεωθεί μία φορά μόνο, με την ψήφο της εθνικής αντιπροσωπείας.
Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί όποιος έχει γίνει Έλληνας πολίτης πριν από τουλάχιστον πέντε έτη, έχει από πατέρα ή μητέρα ελληνική καταγωγή, έχει συμπληρώσει το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας του και έχει τη νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν (άρθρο 31 του Συντάγματος).
H εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Bουλή γίνεται με ονομαστική, φανερή, ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Bουλής έναν τουλάχιστο μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας (άρθρο 32).
Η πρώτη φάση της διαδικασίας εκλογής περιλαμβάνει τρεις ψηφοφορίες:

α) Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 200 ψήφοι.
β) Εάν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται έπειτα από πέντε ημέρες και απαιτείται η ίδια πλειοψηφία.
γ) Εάν και πάλι δεν συγκεντρωθεί η απαιτουμένη πλειοψηφία, διεξάγεται τρίτος γύρος ψηφοφορίας έπειτα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφοι.
Εάν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η Bουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία, και προκηρύσσονται εκλογές για ανάδειξη νέας Bουλής. H Bουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, προχωρά στη δεύτερη φάση της διαδικασίας για την εκλογή του Προεδρου της Δημοκρατίας. Η φάση αυτή περιλαμβάνει επίσης τρεις ψηφοφορίες:
α) Κατά την πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφοι.
β) Εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται έπειτα από πέντε ημέρες και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφοι.
γ) Τέλος, εάν δεν επιτευχθεί ούτε και αυτή η πλειοψηφία τότε έπειτα από πέντε ημέρες, διεξάγεται η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν, κατά την οποία εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους.
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου