Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Τα σενάρια για περισσότερους από έναν τάφους και το κενοτάφιο υπέρ του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

Μπορεί οι προσδοκίες των αρχαιολόγων για εύρεση τέταρτου θαλάμου στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη να μη ευοδώθηκαν, ωστόσο πληθαίνουν πλέον οι απόψεις περί ύπαρξης περισσότερων από έναν τάφο στον ίδιο λόφο.

Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι ότι ο Λέων της Αμφίπολης, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις βρισκόταν στην κορυφή του λόφου, ανήκει στο συγκεκριμένο τάφο, παρόλο που σε μία από τις πρώτες ανακοινώσεις για την πορεία της ανασκαφής είχε γίνει λόγος για εύρεση ενός μαρμάρινου σπαράγματος που φέρεται να ανήκει στην πλάτη του Λέοντα.
"Στον τεράστιο αυτό τύμβο αυτό θα πρέπει να υπάρχουν και άλλοι και μεγαλύτεροι τάφοι. Ο Λέων της Αμφίπολής μπορεί να μην αφορά αυτό τον νεκρό αλλά κάποιους άλλους ή κάποιον μεγαλύτερο", είπε μιλώντας στο News247 o πρόεδρος της Διεύθυνσης Αναστηλώσεων Αρχαίων Μνημείων, Αθανάσιος Νακάσης. "Η Τούμπα της Βεργίνας είναι η μισή από τη συγκεκριμένη τούμπα στην Αμφίπολή και έχει τρεις καμαροσκέπαστους τάφους" πρόσθεσε.
Παράλληλα, ολοένα και περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν πως κανένα από τα διακοσμητικά στοιχεία που έχουν ανακαλυφθεί δεν θεωρούνται συνηθισμένα για μακεδονικό τάφο, ούτε οι σφίγγες, ούτε οι Καρυάτιδες, ούτε το ψηφιδωτό, σύμφωνα πάντα με την χρονολόγηση που έχει κάνει η ίδια η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας Κατερίνα Περιστέρη, δηλαδή 325 με 300 π.Χ.
Κενοτάφιο ηρώου υπέρ του Μεγάλου Αλεξάνδρου
"Οι κενοί θάλαμοι και το αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε η ανασκαφή, ενισχύει την εκδοχή περί κενοταφίου ηρώου υπέρ του Μεγάλου Αλεξάνδρου" εκτιμά από πλευράς της η Αμερικανίδα αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ και προσθέτει πως "πρόκειται για ένα μνημείο που δεν χρησιμοποιήθηκε ξανά για οποιονδήποτε άλλον, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε βέβηλη πράξη".
"Οι θάλαμοι, κατά πάσα πιθανότητα, χρησιμοποιήθηκαν από κάποια λατρευτική κοινότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενόσω περίμεναν τον επαναπατρισμό της σορού του. Τα αντικείμενα που περιείχε ο τάφος, θα πρέπει να είχαν αφαιρεθεί προτού εναποτεθεί η επίχωση, η οποία έγινε ώστε να εμποδίσει την κατάρρευση του μνημείου", γράφει στο προσωπικό της blog η γνωστή αρχαιολόγος.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου