Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Σε απέλπιδα προσπάθεια ο Α. Σαμαράς , επιχειρεί να εμφανίσει οτι διώχνει το ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Ο Σαμαράς θέλει πριν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να παρουσιάσει ότι «έδιωξε» το ΔΝΤ από τη χώρα για να διασωθεί στις επερχόμενες πρόωρες εκλογές. 

 Την θέση αυτή την έχει ήδη παρουσιάσει στη Γερμανία και στην Κομισιόν, μετά τις αντίστοιχες συναντήσεις του με την Angela Merkel και τον Jean C. Juncker, ωστόσο στην συνάντησή του στο Βερολίνο και σε σχετική ερώτηση «για βελούδινο διαζύγιο με το ΔΝΤ», ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε τη λέξη διαζύγιο  αφού όπως είχε πει  θα υπάρξει συνεργασία με το Ταμείο αλλά σε άλλη βάση.

Πάντως  οι δύο αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν βάλει «πάγο»  για το «πρόωρο» βήμα, όπως το χαρακτηρίζουν, που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ το ίδιο το ΔΝΤ δια στόματος της επικεφαλής του, C. Lagarde, έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους της αποχώρησης από το πρόγραμμα.

Γι’ αυτό άλλωστε η Lagarde έχει ήδη μιλήσει για την προληπτική πιστωτική γραμμή που χρειάζεται η Ελλάδα, μην παραλείποντας ποτέ την ανάγκη της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα οι δανειστές υπενθυμίζουν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και επιμένουν για την πιστή εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί .  

Μάλιστα, ανάλογα μηνύματα θα λάβει  ο κ. Χαρδούβελης και στη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, όπου σταδιακά φαίνεται να μετατοπίζεται το κέντρο των εξελίξεων για το ελληνικό πρόγραμμα και την επικείμενη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όπως τόνισε  ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ερωτώμενος  για το  εάν η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης είπε πως είναι ακόμη νωρίς για να τοποθετηθεί επί του ζητήματος, καθώς είμαστε στη μέση της αξιολόγησης και υπάρχουν ακόμη δόσεις που πρέπει να εκταμιευτούν.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν μετά την 26η Οκτωβρίου οπότε και αναμένεται η δημοσιοποίηση των stresst test για τις μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι 4 συστημικές της χώρας μας.

Επόμενος σταθμός η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της τρόικας, για την οποία η Ελλάδα επιθυμεί διακαώς να ολοκληρωθεί πριν από το eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου.


Γι' αυτό άλλωστε η ελληνική αποστολή δεν υπέβαλε χθες γραπτό αίτημα για την ταχύτερη ολοκλήρωση του προγράμματος του ΔΝΤ, που λήγει τον Μάρτιο του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου