Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Tα "επιτυχημένα" stress test, ο Τιτανικός και τα ΜΜΕ σε ρόλο ορχήστρας την ώρα του ναυαγίου

SON OFEON

O Tιτανικός την εποχή του ήταν το μεγαλύτερο πλοίο και καμάρι της τότε ναυπηγικής τέχνης.

Στις 15 Απριλίου 1912 κατά το παρθενικό του ταξίδι συγκρούστηκε μ' ένα παγόβουνο και βυθίστηκε στον Ατλαντικό, πνίγοντας περίπου 1500 επιβάτες.

Το πλοίο, αντίθετα απ' ότι ίσως πιστεύετε, ήταν σύγχρονο για την εποχή του και διέθετε στεγανά διαμερίσματα και ενεργοποιούμενες εξ αποστάσεως πόρτες.

Η παταγώδης σύγκρουση του με το παγόβουνο προκάλεσε κάμψη προς τα μέσα στις πλάκες του κύτους του κατά μήκος της δεξιάς πλευράς (starboard) και διέρρηξε πέντε από τα δεκαέξι υδατοστεγή διαμερίσματα εκθέτοντας τα στη θάλασσα. 

Το πλοίο βούλιαξε, γιατί καταστράφηκαν κατά 31,2% τα υδατοστεγή διαμερίσματα του (=5/16).
Τα 1500 θύματα που πνίγηκαν οφείλονται κυρίως στο ότι ο Τιτανικός έφερε βάρκες, που επαρκούσαν μόνο για το ένα τρίτο των επιβατών, που σχεδιάστηκε να μεταφέρει.

Ευτυχώς στο παρθενικό του ταξίδι, το πλοίο δεν ήταν γεμάτο: Είχε μόνο 2224 επιβάτες και πλήρωμα. Οι βάρκες επαρκούσαν για να σώσουν 1178 επιβάτες.

Αλλά έγιναν τραγικά λάθη.

Αρχικά οι πρώτες βάρκες κατέβηκαν στη θάλασσα με λιγότερους επιβάτες, απ' αυτούς που πραγματικά χωρούσαν.

Στη συνέχεια εφαρμόστηκε ένα λάθος πρωτόκολλο επιβίβασης, που έδινε προτεραιότητα σε γυναίκες και παιδιά.

Υπήρξε σχετική καθυστέρηση στην επιβίβαση, με αποτέλεσμα όταν το πλοίο κόπηκε στα δύο, μετά από δύο ώρες και 40 λεπτά από την σύγκρουση, να υπάρχουν ακόμα πάνω στο πλοίο πάνω από 1000 επιβάτες.

Δύο ώρες μετά το ναυάγιο το επιβατηγό πλοίο RMS Carpathia της Cunard έφτασε στο σημείο της βύθισης, όπου περισυνέλεξε μόνο 705 επιζώντες.

Το συνολικό ποσοστό διασωθέντων διαμορφώθηκε τελικά σε 31,6%, (=705/2224), ενώ θα μπορούσαν να σωθούν 52,96% (=1178/2224).

'Ολα τα παραπάνω αφορούν ένα ιστορικό ναυάγιο, που έγινε και ταινία.

'Οσοι την έχουν δει,  θα θυμούνται οτι στις τελευταίες σκηνές της η ορχήστρα του πλοίου για να διατηρήσει το ηθικό των ναυαγών έπαιζε μουσική.

Ας μιλήσουμε τώρα για κάτι πιο πρόσφατο.

Στα περίφημα Ευρωπαικά stress test, που τα αποτελέσματα τους ανακοινώθηκαν με στόμφο χθές, απέτυχαν 25 από τις εξεταζόμενες 130 μεγάλες ευρωπαικές τράπεζες. 

Το ποσοστό αποτυχίας ήταν λοιπόν 19,2% (=25/130), δηλαδή καλύτερο από την δοκιμασία, που οδήγησε στην βύθιση του Τιτανικού.

Η ΕΚΤ μας διαβεβαιώνει ότι στην Ευρωπαική οικονομία υπάρχουν δυνατότητες περιορισμού τυχόν τραπεζικής κρίσης σε μία χώρα.

Αποφάσισε μάλιστα με φιλοδοξία να εποπτεύσει τις 120 μεγαλύτερες ευρωπαικές τράπεζες από τις 4 Νοεμβρίου 2014.

Αν ανατρέξετε στα οικονομικά στοιχεία της ΕΚΤ θα πληροφορηθείτε με έκπληξη ότι το μετοχικό κεφάλαιο της  είναι μόλις 10,82 δισ ευρώ και μάλιστα απ' αυτό είναι σήμερα καταβεβλημένα μόνο τα 7,57 δισ ευρώ, δηλαδή καταβεβλημένο είναι μόνο το 70% περίπου.

Αυτή λοιπόν η μικροσκοπική τράπεζα σαν τους καπετάνιους του Τιτανικού θα αποφασίζει ποιές τράπεζες κολοσσοί θα σωθούν, αν γίνει κάποια στραβή.

Η ΕΚΤ δεν φαίνεται να  προβληματίστηκε καθόλου με τα αποτελέσματα των δικών της stress τεστ.
Στην Ελλάδα οι τρεις από τις 4 τέσσερεις συστημικές τράπεζες φιγουράρουν ανάμεσα στις 25, που απέτυχαν στο πανευρωπαικό τεστ.

Για να απαλυνθεί η σημασία του ευρήματος, όμως, δίπλα στις δύο Ελληνικές τράπεζες μπήκε μία υποσημείωση - παραπαπομπή.

Σύμφωνα μ' αυτήν δεν θα πρέπει να ανησυχήσουμε, γιατί μέσα στο 2014 οι τράπεζες αυτές μάζεψαν τα περισσότερα κεφάλαια με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ή ανακοίνωσαν ενέργειες για την συγκέντρωση των ποσών, που ενδέχεται να χρειασθούν στο δυσμενές σενάριο.

Δεν γνωρίζω αν είδατε τον πίνακα με τις 25 τράπεζες, όπως ανακοινώθηκε επίσημα.

Οι τράπεζες δεν εμφανίζονται σ' αυτόν με αλφαβητική σειρά.

Το κριτήριο της σειράς εμφάνισης τους είναι κατά φθίνουσα σειρά το ποσό κεφαλαίων, που διαπιστώθηκε ότι "τους λείπει" στο στατικό και ακραίο σενάριο με βάση τα στοιχεία τέλους 2013.
Πρώτη στην λίστα είναι η Ελληνική Eurobank με αρχική κεφαλαιακή έλλειψη 4,36 δισ ευρώ, όπου στο τέλος καταλήγει σε ένα καθαρό 1,76 δισ ευρώ.

Στην ίδια γραμμή βλέπουμε με έκπληξη ότι στο ακραίο σενάριο η ίδια τράπεζα εμφανίζεται με αρνητική   κεφαλαιακή επάρκεια (CET1 ratio)  -6,4%.

Στο σημείο αυτό απορούμε με τις θριαμβολογίες, που διαβάσαμε στον τύπο για τα αποτελέσματα του τεστ.

Είναι προφανές ότι είτε το τεστ ήταν πολύ αυστηρό είτε ότι υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα.
Η ΕΚΤ όμως αν το τέστ ήταν αυστηρό δεν θα έπρεπε ν' ανησυχήσει?

Στην Ελλάδα έγινε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2013.

Δεν είναι ανησυχητικό ότι  με βάση το ακραίο σενάριο ενδέχεται στην ίδια χώρα ως το 2016 να διαπιστωθούν ελλείψεις κεφαλαίων 8,72 δισ ευρώ?  (=4,63+3,43+0,66).

To ποσό που απομένει ως μαξιλάρι ασφαλείας του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος στο ΤΧΣ λέγεται ότι σήμερα είναι μόλις 11 δισ ευρώ.

Δηλαδή το τραπεζικό μας σύστημα αντέχει μ' αυτούς τους ρυθμούς πιθανών ζημιών μόνο 2,5 χρόνια ως τα μέσα του 2016. (2,52 =2*11/8,72)

Αυτό είναι λοιπόν το περίφημο succes story της κυβέρνησης και των μνημονιακών ΜΜΕ?

Γι' αυτό δεν θέλουν εκλογές σήμερα, αλλά επιδιώκουν να οδηγηθούν σε εκλογές στις 12 Ιουνίου του 2016 (σε 2,5 χρόνια) και να "συμπληρώσουν την τετραετία τους"?

Αν πιστεύουν ότι θα τους αφήσουμε να μας χρεοκοπήσουν "αργά" για να το ξαναπαίξουν εκβιαστικά ως σωτήρες τον Ιούνιο του 2016 κάνουν πολύ μεγάλο λάθος.

Τα ΜΜΕ ας παριστάνουν την ορχήστρα του Τιτανικού.
Η συγκυβέρνηση ας το παίζει σωτήρας των παιδιών και των γυναικών (=συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι).

Το δίδαγμα του Τιτανικού είναι ότι όταν η σωτηρία καθυστερεί 2 ώρες και σαράντα λεπτά (=2,5 χρόνια), σώζονται τελικά 31, 6%, ενώ θα μπορούσαν να σωθούν 52,96%, αν απλά πέταγαν τον καπετάνιο και το πλήρωμα του Τιτανικού στην θάλασσα...

Ο Τιτανικός (=Ευρώπη) δεν πρόκειται να σωθεί, γιατί απλά δεν έχει στεγανά διαμερίσματα (=χώρες) και σύντομα θα κατακλυσθεί από ένα ωκεανό τυπωμένων χαρτονομισμάτων του ευρώ με προέλευση την Γερμανία.

Τι αξία όμως θα έχει το ευρώ, αν η Ευρωπαική 'Ενωση αρχίσει να χάνει μία-μία τις χώρες του νότου με αρχή την Ιταλία και την Γαλλία?

H απάντηση προσεχώς στις οθόνες σας...

O TITANIKOΣO TITANIKOΣ
O ΠΙΝΑΚΑΣ  ΜΕ ΤΙΣ 25 ΤΡΑΠΕΖΕΣO ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΙΣ 25 ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου