Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Οι 5 εντολές της τρόικας που «τελειώνουν» την κυβέρνηση

TROIKA-YPOIK
Γράφει ο Ceteris Paribus

Ολοκληρωτική είναι πλέον η κατάρρευση της κυβερνητικής στρατηγικής με άξονα την «έξοδο από το μνημόνιο». Όπως είχαμε ήδη προβλέψει στο Rp, ύστερα από την επίθεση των αγορών και το «στοπ» των δανειστών στο σενάριο της «καθαρής» εξόδου από το μνημόνιο, η τακτική της κυβέρνησης θα «έκαιγε» και το σενάριο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής χωρίς νέα χρηματοδότηση και άρα χωρίς νέο μνημόνιο. «Νέο σκληρό μνημόνιο ή… Αργεντινή» είναι το δίλημμα, γράφαμε – και όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται πλέον στη θέση της «κυβέρνησης εν αναμονή».


Η αλήθεια είναι πως η επιβεβαίωση ήρθε νωρίτερα απ’ ό,τι περιμέναμε. Αλλά, μαζί μ’ αυτήν, ήρθε και κάτι άλλο, που δεν το περιμέναμε: η αμφισβήτηση από τους δανειστές ακόμη και ζητημάτων που μέχρι χθες θεωρούνταν δεδομένα και απαραβίαστα, όπως για παράδειγμα η νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και η ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τον EFSF.

Ιδού τι λένε τώρα οι δανειστές (τη «βρόμικη δουλειά» ανέλαβε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κ. Κλάους Ρέγκλινγκ με συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης»):

Αφού εσείς θεωρείτε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, αίρεται και η δική μας υποχρέωση να προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωσή του με επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου.
Αφού δηλώσατε ότι θέλετε να φύγει το ΔΝΤ και δεν χρειάζεστε νέα χρηματοδότηση, τότε δεν χρειάζεστε και την τελευταία ευρωπαϊκή δόση ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
Αφού αρνείστε να συνεχιστεί η επιτήρηση με νέο μνημόνιο, τότε όχι μόνο δεν θα λάβετε το 1,9 δισ. ευρώ, αλλά θα πρέπει να επιστρέψετε και τα αδιάθετα υπόλοιπα 11,3 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).  Αφού πανηγυρίζετε για τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών, αυτά  τα 11,3 δισ. ευρώ δεν χρειάζονται για το σκοπό που είχε συμφωνηθεί.
Για να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση, θα πρέπει να υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις σας τώρα και να μη νομοθετείτε μονομερώς (στο πλαίσιο αυτό, η τρόικα διεμήνυσε ότι δεν δέχεται τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις…).
Αν πάλι δεν μπορείτε να πορευτείτε μόνοι σας με αυτές τις προϋποθέσεις, τότε θα πρέπει να συμφωνήσετε για νέο μνημόνιο στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου ή το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους!
Οι νέοι όροι των δανειστών δίνουν το τελειωτικό χτύπημα όχι μόνο στην κυβερνητική στρατηγική αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση, ενώ δημιουργούν και πολύ σκληρά δεδομένα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερα η κυβέρνηση, έχει τώρα δύο επιλογές: Είτε να σκηνοθετήσει κάποιο «θερμό» επεισόδιο με άξονα τα εθνικά θέματα για να δημιουργήσει όρους «έκτακτης ανάγκης» ώστε να αναβάλει την προεδρική εκλογή το Μάρτιο είτε να πραγματοποιήσει μια δεύτερη «ανταρσία» κατά των δανειστών. Κυβερνητικά περιβάλλοντα φλερτάρισαν ήδη με το πρώτο, αλλά οι σύμμαχοι της Ελλάδας (Ευρωζώνη, ΗΠΑ και Ισραήλ) απείλησαν την κυβέρνηση ότι σε ένα τέτοιο τυχοδιωκτισμό θα μείνει μόνη της. Όσο για το ενδεχόμενο επανάληψης της «ανταρσίας», οι αγορές ήδη ακονίζουν τα «δόντια» τους…

Το κυβερνητικό αδιέξοδο είναι πλήρες. Ας ελπίσουμε κάποιοι «Ναπολέοντες» του κυβερνητικού στρατοπέδου να μην εμπνευστούν στρατηγήματα που θα οδηγήσουν σε εθνικά καταστροφικούς τυχοδιωκτισμούς…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου