Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Σ’ αυτό το πλαίσιο θα εκτυλιχτούν οι πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Γράφει ο Κώστας Παντελάκης

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου δεν έχει καμία προοπτική. 
Ο χρόνος επιβολής του μνημονίου επεκτείνεται και θα φτάσει ως το 2016 και βλέπουμε. 
Εκεί που θα τελείωνε το 2012 πάμε για 7ετια, ενώ οι μνημονιακοί νόμοι και το μνημονιακό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον σχεδιάζουν να παραμείνει μόνιμα. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση για την τακτική της, για το νέο μνημόνιο που ετοιμάζει. 
Δηλώνει ότι τα μνημόνια -και γενικότερα οι μνημονιακές πολιτικές- θα τελειώσουν όταν έρθει στην διακυβέρνηση. 
Θα τα καταργήσει με ένα νόμο.
 
Θα τελειώσει η τρόικα. 
Θα διαπραγματευτεί το χρέος με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Και όλα αυτά με διάλογο και σε συμφωνία με τους δανειστές. 
Η τακτική της ΕΕ και τής διεθνούς ολιγαρχικής ελίτ είναι γνωστή, την βλέπουμε χρόνια κι ο ελληνικός λαός την γνωρίζει καλά. 
Αυτά που δεν έδωσε η τρόικα στη συγκυβέρνηση δεν πρόκειται να τα δώσει στο ΣΥΡΙΖΑ με διάλογο. 
Ούτε την οποιαδήποτε χρηματοδοτική στήριξη, ούτε κάποια ανοχή για την εφαρμογή μιας πιο φιλολαϊκής πολιτικής, εκτός ίσως από ορισμένα μέτρα ανθρωπιστικού ή φιλανθρωπικού χαρακτήρα.
Η εφαρμογή φιλολαϊκής πολιτικής που θα στηρίζει τους εργαζόμενους, θα αντιμετωπίσει ουσιαστικά το χρέος και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης της χώρας από την οποία θα επωφελείται ο εργαζόμενος λαός απαιτεί σύγκρουσιακή διαπραγμάτευση και σταθερή απόφαση . 
Έξω από αυτή την προοπτική, υπάρχει ο συμβιβασμός και η συνέχιση της  ίδιας ακριβώς πολιτικής .
Ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην εκβιαστική και εκφοβιστική πολιτική της κυβέρνησης οικοδομεί το δικό του πλαίσιο διλημμάτων απέναντι στο λαό.

Η “Αυγή της Κυριακής”, αναφέρεται στους κάθε είδους κινδύνους που απειλούν τη χώρα από τη σημερινή διακυβέρνηση -ακόμη και σε πιθανές κρίσεις και κινδύνους σχετικά με τα εθνικά θέματα- και σημειώνει: 
Πόσο απέχει η ψυχρή από τη θερμή κρίση; Το κυβερνητικό δίδυμο έχει αποδείξει ότι είναι αδίστακτο ακόμη και μπροστά σε επαπειλούμενη κρίση. Καταρρέει αλλά προσπαθεί να δημιουργήσει πολιτικούς μοχλούς για αποσταθεροποίηση πριν και μετά τις εκλογές. Μόνο η αυτοδυναμία και μάλιστα ισχυρή του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και η δημιουργία πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών μπορεί να ακυρώσει τέτοια σχέδια στη γένεση τους. Να δημιουργήσει μια νέα δυναμική αρχή για την ανασυγκρότηση της κοινωνίας και της οικονομίας….

Η κατεύθυνση πού δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής 
Αν θέλει ο λαός κάτι να αλλάξει, πρέπει να μπει κάτω από τη σημαία ή η στέγη του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας την ψήφο του, ώστε να αποκτήσει ισχυρή πλειοψηφία και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις να συμμαχήσουν μαζί του.
Ιστορικά η Αριστερά, ειδικά όταν ήταν στον δρόμο προς την εξουσία φρόντιζε παράλληλα να βοηθάει στην εξύψωση της συνείδησης και επιπέδου δράσης των μαζών ,άλλωστε πραγματικά Αριστερή πολιτική και λαϊκός παράγοντας έχουν σχέση διπλής συνεπαγωγής.
Πιστεύει κανείς ότι γίνεται ή υπάρχει η διάθεση για να γίνει κάτι τέτοιο από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; 
Σκεφτείτε πόσο κοντά σε κάτι στοιχειωδώς αριστερό είναι να αποφασίζουν όργανα της κεντρικής σου επιτροπής ότι δεν πρόκειται να καταργήσεις το ΤΑΙΠΕΔ κ.λπ. ; δηλαδή αν δεν το καταργήσεις τότε θα το αφήσεις να κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά του;
Και ποιους θα διορίσεις ως διαχειριστές του φορέα όταν γίνεις Κυβέρνηση (της Αριστεράς) στην Ελλάδα; 
Σ’ αυτό το πλαίσιο θα εκτυλιχτούν οι πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα,τουλάχιστον, αυτές είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Αυτό το πλαίσιο μπορεί να το ακυρώσει ο λαός με τη δράση του, τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του και σε τελική ανάλυση με την ψήφο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου